Σάββατο, Ιουλίου 12, 2008

Κινεζικό βέτο για Ζιμπάπουε

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε μάλλον θα περιέπλεκε παρά θα διευκόλυνε την επίλυση της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η αφρικανική χώρα, υπερασπιζόμενη την απόφασή της να ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.
«Υπό τις σημερινές συνθήκες, η ψήφιση μιας απόφασης για κυρώσεις κατά της Ζιμπάμπουε δεν θα βοηθούσε να ενθαρρυνθούν οι διάφορες πλευρές εκεί να δεσμευτούν στον πολιτικό διάλογο και στις διαπραγματεύσεις και να έχουν αποτελέσματα», σημειώνει ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Τζιαντσάο σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
«Αντιθέτως θα περιέπλεκε περαιτέρω τις συνθήκες στη Ζιμπάμπουε», προσθέτει, σημειώνοντας ότι το αίτημα της Κίνας να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αφρικανική Ένωση (AU) για μεσολάβηση αγνοήθηκε.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει εποικοδομητική βοήθεια» στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Νότιας Αφρικής και της AU για την επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε, επισημαίνει επίσης ο εκπρόσωπος, «και να αποφεύγει την υιοθέτηση ενεργειών που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα για διάλογο».
Το σχέδιο αυτό απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υποστηριζόταν από τη Δύση, θα επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Ζιμπάμπουε και οικονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον πρόεδρό της Ρόμπερτ Μουγκάμπε και σε 13 άλλους αξιωματούχους και προέβλεπε το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το αφρικανικό κράτος.
Όμως, χθες, Παρασκευή, πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο - αντιτάχθηκαν στο σχέδιο αυτό, προκαλώντας την απόρριψή του.
Η απόφαση της Κίνας να μπλοκάρει τις κυρώσεις μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με τις δυτικές δυνάμεις λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: