Σουδάν: «Αιματοχυσία, αν εκδοθεί ένταλμα»... για τον πρόεδρο της χώρας
Ενταλμα σύλληψης του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ-Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο. Η κυβέρνηση Αλ-Μπάσιρ απαντά με οργή προειδοποιώντας ταυτόχρονα για περαιτέρω «βία και αιματοχυσία» στο Νταρφούρ. Επιφυλάξεις έναντι της δίωξης εξέφρασε η Αφρικανική Ενωση και η Ισλαμική Διάσκεψη.
Μπορεί την είδηση της άσκησης δίωξης κατά του Αλ-Μπασίρ, η οποία «βγήκε» την Παρασκευή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να χαιρέτισαν οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μια σωστή κίνηση για να πάψει η ατιμωρησία, όμως η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Σουδάν με την ένοπλη πολιτοφυλακή της εξακολουθεί να έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Και σπεύδει να χρησιμοποιήσει το όπλο της σε πρώτη φάση φραστικά, ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές του Σουδανού προέδρου έβγαιναν στους δρόμους σε ένδειξη υποστήριξης.Απειλούν με βία και αίμαΤο κυβερνών κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου χαρακτήρισε την υπόθεση «ανεύθυνο φτηνό πολιτικό εκβιασμό» και προειδοποίησε ότι αν εκδοθεί ένταλμα «θα υπάρξει περαιτέρω βία και αίμα» στο Νταρφούρ. Τη φτωχότερη και στη δυσμενέστερη -παγκοσμίως- κατάσταση περιοχή, όπου από την εποχή που οργανώθηκαν αντάρτικες ομάδες κατά της υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση πολιτοφυλακής των Τζαντζαουίντ, το 2003, έχουν σκοτωθεί πάνω από 300.000 άτομα και έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους 2,5 εκατομμύρια. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του Νταρφούρ ζουν χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Αραβες Τζαντζαουίντ έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί για αιματηρή εκστρατεία εθνικών εκκαθαρίσεων και γενοκτονία των Αφρικανών.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Στηρίζοντας τον Μουγκάμπε
Πανηγυρίζει ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε μετά την αποτυχία ΗΠΑ και Βρετανίας να περάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα επιβολής εμπάργκο όπλων στη χώρα του. Στο ψήφισμα άσκησαν βέτο Κίνα και Ρωσία, η τελευταία μάλιστα, όπως υποστήριξαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον, παρά τη δέσμευσή της για το αντίθετο στη Σύνοδο των Οκτώ.
Με το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση από τον ΟΗΕ εμπάργκο κατά της Ζιμπάμπουε «θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο σε ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε εσωτερικές υποθέσεις κρατών... και θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ», η Ρωσία άσκησε βέτο στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα. Σε μία σπάνια κίνηση την ακολούθησε και η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις θα περιέπλεκαν περαιτέρω τις συνθήκες και δεν θα βοηθούσαν την προσπάθεια αναβίωσης διαπραγματεύσεων των πολιτικών παραγόντων της χώρας για την εξεύρεση λύσης. Με την ίδια λογική το ψήφισμα καταψήφισε και η Νότια Αφρική, ο πρόεδρος της οποίας, Θάμπο Μπέκι, μεσολαβεί στην πολιτική κρίση της Ζιμπάμπουε. Η κυβέρνηση στη Χαράρε ευχαρίστησε Μόσχα και Πεκίνο «που βοήθησαν να ηττηθεί ο -μεταμφιεσμένος σε πολυπολική δράση στον ΟΗΕ- ρατσισμός της διεθνούς κοινότητας» και χαρακτήρισε τον Μπέκι «εξαίρετο ηγέτη».
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Κι η απορία του αδαούς: Γιατί κανείς δεν αντιδρά στις ενέργειες της Κίνας στην Αφρική; Μήπως οι κινέζοι είναι καλύτεροι ιμπεριαλιστές από τους άλλους;
Δευτέρα, Ιουλίου 14, 2008
Κινέζικος... δάχτυλος στην Αφρική
Ετικέτες
ανθρωπιστικές κρίσεις,
αφρική,
βία,
ζιμπάμπουε,
κίνα,
ρουάντα,
ρωσία,
υποκρισία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Η ερώτηση για τους Κινέζους μου θύμησε την ιστορία του Θιβέτ. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους..
Δημοσίευση σχολίου