Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2008

Ματαιώθηκαν οι συνομιλίες για την κρίση στη Ζιμπάμπουε

Σε μια ύστατη προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε, το κυβερνών κόμμα Zanu - PF και το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) δέχτηκαν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις στην Πραιτώρια της Νότιας Αφρικής, με απώτερο στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, η προγραμματισμένη για χθες έναρξη των διαπραγματεύσεων -υπό την αιγίδα του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τάμπο Μπέκι- μάλλον ματαιώθηκε καθώς οι αντιπροσωπείες δεν αναχώρησαν. Οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Zanu - PF, υπουργοί και οι δύο, «εγκλωβίστηκαν» σε παρατεταμένο υπουργικό συμβούλιο, ενώ εκείνοι του MDC θα αναχωρήσουν σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Οι μετ’ επιφυλάξεων αναμενόμενες διαπραγματεύσεις συνοδεύτηκαν από την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος Μουγκάμπε, μετά από απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες. Στη «μαύρη λίστα» που έχει καταρτίσει η Ενωση και στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο ίδιος ο πρόεδρος Μουγκάμπε και μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου προστέθηκαν άλλα 37 ονόματα (σύνολο 172) και τέσσερις επιχειρήσεις, που στηρίζουν οικονομικά το καθεστώς, που κατηγορείται διεθνώς για βασανισμούς, δολοφονίες και κατατρομοκράτηση της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική κρίση στη χειμαζόμενη χώρα της Αφρικής, όπου ο πληθωρισμός προσμετράται στα 2.000.000% και η ανεργία στο 80%, άρχισε με τη νίκη του MDC του Μόργκαν Τσβανγκιράι (φώτο) στον πρώτο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου. Τότε άνοιξε νέος κύκλος προγραφών και διώξεων στη Ζιμπάμπουε, η οποία στα 28 χρόνια της ανεξαρτησίας της (1980) δεν έχει γνωρίσει άλλον ηγέτη από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, 84 χρονών σήμερα. Σύμφωνα με την Washington Post αμέσως μετά τον πρώτο γύρο ο κ. Μουγκάμπε ήταν έτοιμος να αποδεχτεί την ήττα του, αλλά τον απέτρεψε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Επακολούθησε κύμα βίας και ωμής καταστολής πριν από το δεύτερο γύρο στις 27 Ιουνίου, από τον οποίο απείχε ο κ. Τσβανγκιράι, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει φυλακιστεί έξι φορές. Ξένες οργανώσεις κατήγγειλαν τη δολοφονία 80 στελεχών της αντιπολίτευσης. Το κόμμα του Μουγκάμπε νίκησε με 85,5% και εκείνος ορκίστηκε για έκτη φορά πρόεδρος, ενώ ο αντίπαλός του συνέχισε να διεκδικεί την εκλογική του νίκη και την προεδρία.
Η λύση των διαπραγματεύσεων στην Πραιτώρια χαιρετίστηκε κατ’ αρχήν ως τομή. Ωστόσο, οι ξένοι αναλυτές διατηρούν έντονες επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών, που πριν ακόμη αρχίσουν φαίνεται να προσκρούουν σε εμπόδια.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: