Κυριακή, Ιουλίου 27, 2008

Συνομιλίες με αβέβαιο μέλλον στη Ζιμπάμπουε

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 29ης Μαρτίου στη Ζιμπάμπουε, οι οποίες συνοδεύθηκαν από ακραία φαινόμενα βίας εναντίον των αντιφρονούντων στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, αποφάσισαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα τελευταία 11 χρόνια, ο Μουγκάμπε αρνείται να συναντήσει τον Τσβανγκιράι και έχει ορκιστεί ότι δεν θα του επιτρέψει ποτέ να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ακόμη και σήμερα βέβαια, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον, τόσο αυτός όσο και οι άνθρωποι που τον υποστηρίζουν, είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τους κυβερνητικούς θώκους.
Στις 21 Ιουλίου, πάντως, οι δύο τους υπέγραψαν συμφωνία για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της χώρας, ενώ αντάλλαξαν και χειραψίες, για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο πρώην συνδικαλιστής άρχισε να αμφισβητεί τον τρόπο άσκησης εξουσίας από τον βετεράνο πρόεδρο.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τελικά λόγω της άρνησης του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας (SADC) να επιτρέψουν στον Μουγκάμπε να ξεφύγει για μία ακόμη φορά από τη νομιμότητα. Είχαν προηγηθεί οι αμφισβητούμενες εκλογές και μία περίοδος έντονης βίας.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: