Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

Τα βρήκαν στη Ζιμπάμπουε;

Ο Χαϊλέ Μενκέριος, απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα του Ρ.Μουγκάμπε και η αντιπολίτευση του Μ.Τσβανγκιράι βρίσκονται πολύ κοντά στο να υπογράψουν συμφωνία για έναρξη συνομιλιών για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Σύμφωνα με τον Χ.Μενκέριος η συμφωνία, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να υπογραφεί τελικά την Δευτέρα.
Η συμφωνία θέτει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα ξεκινήσουν οι δύο πλευρές απευθείας συνομιλίες. Ωστόσο το MDC, το κόμμα του Τσβάνγκιραϊ έχει θέσει αρκετούς όρους, προκειμένου να δεχθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Ένα από τα θέματα που απασχολεί το MDC είναι ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, ο οποίος είναι ο βασικός διαπραγματευτής για τη Ζιμπάμπουε. Το MDC τον κατηγορεί ότι είναι υπέρ του Ρ.Μουγκάμπε και ο Μ.Τσβάνγκιραϊ έχει ζητήσει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και άλλος απεσταλμένος.
Μετά τις εκλογές η Ζιμπάμπουε έχει εισέλθει σε πολιτική κρίση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες άτομα και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Στις επαναληπτικές εκλογές της 27ης Ιουνίου, ο επί 28 έτη πρόεδρος Ρ.Μουγκάμπε κέρδισε με 85% αφού ο αντίπαλός του Μ.Τσβανγκιράι αποφάσισε να μην κατέλθει στην αναμέτρηση επικαλούμενος την προεκλογική βία και την προσπάθεια νοθείας από το κυβερνών ZANU-PF.
Τρεις μήνες νωρίτερα, στις εκλογές του Μαρτίου, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι κέρδισε την αναμέτρηση και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση νόθευσε το αποτέλεσμα προς όφελός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: