Απογοητευμένη από τις υπεκφυγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαρκώς αναβάλλει την ένταξή της, η Αγκυρα επαναπροσδιορίζει τη διπλωματία της στρεφόμενη προς την Αφρική. Επιπλέον, η εξασθένηση των αγορών της Δύσης ωθεί τις τουρκικές επιχειρήσεις να εργαστούν στα νότια της Σαχάρας. Μέσα σε δέκα χρόνια, τριπλασιάστηκαν οι εμπορικές συναλλαγές, ενώ ενδυναμώθηκαν οι δεσμοί με τις πρωτεύουσες της Μαύρης Ηπείρου.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας στρέφει πλέον το βλέμμα του προς την Αφρική, κι όπως διαπιστώνει με ενθουσιασμό ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας (Tuskon), τα αιτήματα για παροχή συμβουλών με στόχο τη διείσδυση στην αφρικανική αγορά δεν παύουν να πολλαπλασιάζονται. «Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα που μας ζητούν πληροφορίες για την αφρικανική ήπειρο». Η Tuskon, που ιδρύθηκε το 2005, συνενώνει περί τις τριάντα χιλιάδες εταιρείες και τις εκατόν πενήντα τοπικές εμπορικές οργανώσεις. Ο οργανισμός αποτελεί την καινούρια επιχειρηματική βιτρίνα μιας χώρας με εβδομήντα πέντε εκατομμύρια κατοίκους και δέκατης έβδομης παγκόσμιας δύναμης(2). Οι είκοσι πιο σημαντικές μητροπολιτικές περιοχές της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, αλλά και οι μεγάλες πόλεις της κεντρικής Ανατολίας, όπως η Καισάρεια (Kayseri), το Ικόνιο (Konya) και η Εδεσσα (Gaziantep), πραγματοποιούν σήμερα ετήσιο εξαγωγικό κύκλο εργασιών που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η συνέχεια εδώ
Επιχειρηματικός ακτιβισμός
«Οταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η Αφρική αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για την Τουρκία.
Σήμερα, είναι η σειρά της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, να βοηθήσει την Τουρκία να διασχίσει με ασφάλεια το κενό αέρος που προκλήθηκε από τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου», δηλώνει ο Ριζανούρ Μεράλ. Κατ' ουσίαν, αυτό είναι εφικτό διαμέσου της Tuskon, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας, της οποίας είναι πρόεδρος και ιδρυτής.
Η επιτυχία της βασίζεται στους εμπορικούς δεσμούς που η Tuskon ανέπτυξε στο όνομα των τούρκων εργοδοτών από την ίδρυσή της το 2005. Εγκατεστημένη κυρίως στην Ανατολία, η ένωση αριθμεί 29.000 εταιρείες-μέλη, ως επί το πλείστον μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αν και υπάγονται σε αυτήν και εκατό από τις πεντακόσιες μεγαλύτερες τουρκικές επιχειρήσεις.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Κυριακή, Ιουνίου 19, 2011
Η Τουρκία εισβάλλει στην Αφρική
Ετικέτες
αφρική,
διεθνής πολιτική,
επενδύσεις,
επιχειρήσεις,
οικονομικά συμφέροντα,
τουρκία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου