Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

ΜΜΕ: Ο άλλος πόλεμος στην Ακτή Ελεφαντοστού

«Ο πόλεμος τελείωσε» ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αλασάν Ντραμάν Ουαταρά, μόλις γνωστοποιήθηκε η σύλληψη του Λοράν Γκμπαμπό, στις 11 Απριλίου.
Κι ενώ το μέλλον της πάντοτε διαιρεμένης Ακτής του Ελεφαντοστού παραμένει αβέβαιο, πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύγκρουση που ξεκίνησε από τον αμφισβητούμενο δεύτερο γύρο εκλογών του Νοεμβρίου 2010, ο ρόλος των τοπικών ΜΜΕ υπήρξε κρίσιμος. Οι δύο αντίπαλοι συγκρούσθηκαν επίσης και μέσω του τύπου και ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011: Οι τηλεοράσεις όλου του κόσμου αναμεταδίδουν τις εικόνες ενός εμβρόντητου Λοράν Γκμπαμπό και της περίλυπης συζύγου του. Το ζευγάρι, που κυβέρνησε την Ακτή Ελεφαντοστού τα τελευταία δέκα χρόνια, συνελήφθη στο υπόγειο του Προεδρικού Μεγάρου, που βομβαρδιζόταν από τη γαλλική Δύναμη Μονόκερως, στο πλαίσιο της Επιχείρησης του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (ONUCI). Τα σύντομα πλάνα, χωρίς ήχο -τι να λέει άραγε ο Γκμπαμπό, τα χείλη του οποίου κινούνται;- τα έδειξε πρώτη η Τηλεόραση Ακτής Ελεφαντοστού (TCI), το κανάλι που ίδρυσε ο Αλασάν Ντραμάν Ουαταρά, τον Δεκέμβριο του 2010, για να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ραδιοτηλεόραση Ακτής Ελεφαντοστού (RTI), επίσημο κρατικό όργανο. Ο νέος πρόεδρος επιθυμεί να αποδείξει στη χώρα ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει. Γιατί οι εικόνες χρησίμευαν όσο και τα όπλα μετά τις 28 Νοεμβρίου 2010, ημερομηνία διεξαγωγής του αμφισβητούμενου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: