Κυριακή, Ιουνίου 26, 2011

Και μοναρχία, και λάιτ στο Μαρόκο

Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, οι πολίτες του Μαρόκου θα κληθούν να υπερψηφίσουν το νέο Σύνταγμα που μετατρέπει την απόλυτη μοναρχία σε μια εκδοχή συνταγματικής, στην οποία ωστόσο όλες οι πραγματικές εξουσίες παραμένουν στα χέρια του βασιλιά.
Ο Μοχάμετ ο έκτος, απόγονος της αρχαιότερης μοναρχίας στον αραβικό κόσμο με γενεαλογικό δέντρο που φτάνει στον Προφήτη Μωάμεθ, είναι και γι' αυτόν τον λόγο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στο Μαρόκο, όπως άλλωστε είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, απόλυτος κυρίαρχος της εκτελεστικής εξουσίας και άρχων δικαστής-νομοθέτης.
Ο μονάρχης, ο οποίος αποφασίζει μόνος για τη στρατηγική της χώρας, την εξωτερική πολιτική και τα μεγάλα θέματα, μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, μπορεί πρακτικά να εφαρμόσει την ενός ανδρός αρχή. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι, πέραν όλων των εξουσιών που διαθέτει στα χέρια της η βασιλική οικογένεια, διαθέτει και τεράστια οικονομική δύναμη, καθώς δεν διαχωρίζεται σαφώς η κρατική από τη βασιλική περιουσία. Η οικογένεια έχει στην κατοχή της το 60% του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της χώρας και μόνο τα περσινά κέρδη της, ήταν όσο το ένα τρίτο της συνολικής αξίας όλων των εισηγμένων εταιρειών στο τοπικό χρηματιστήριο. Αυτή η σχέση της μοναρχίας με τον κρατικό πλούτο δεν θίγεται ούτε στο ελάχιστο από το νέο Σύνταγμα.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: