Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

Show them the money

Πακτωλό χρημάτων υπόσχονται σε Τυνησία και Αίγυπτο κυβερνήσεις και οργανισμοί που έως την τελευταία σχεδόν στιγμή της «αραβικής άνοιξης» στήριζαν τα καθεστώτα του Μπεν Αλί και του Μουμπάρακ.
Η προθυμία τους να στηρίξουν πλουσιοπάροχα τη δημοκρατική μετάβαση αυτών των χωρών προκαλεί καχυποψία σε σημαντική μερίδα των κινημάτων που ανέτρεψαν τα δικτατορικά καθεστώτα.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G8 στην Ντοβίλ συμφωνήθηκε να προσφέρουν διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες κάπου 20 δισ. δολάρια σε Αίγυπτο και Τυνησία τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξεγέρσεις και να διευκολυνθεί η ομαλή δημοκρατική τους μετάβαση. Ηδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα προθυμοποιήθηκαν να δώσουν 4,5 δισ. δολάρια σε ευνοϊκά δάνεια προς την Αίγυπτο τους επόμενους 24 μήνες και 1,5 δισ. δολάρια στην Τυνησία. Επιπλέον, 10 πρόσθετα δισ. δολάρια θα διατεθούν μέσω διμερών συμφωνιών από τις χώρες της G-8 και άλλα δέκα δισ. έχουν προσφερθεί από Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Κουβέιτ.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: