Κυριακή, Ιουνίου 29, 2008

Η Μαύρη Παρασκευή της Ζιμπάμπουε

Απόλυτος άρχων στο εσωτερικό αλλά πλήρως απομονωμένος στο εξωτερικό, τόσο στη Δύση όσο και εντός της Αφρικής, ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε υποτίθεται ότι επανεκλέχθηκε την περασμένη Παρασκευή: Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Ζιμπάμπουε ήταν άλλωστε μια μοναχική κούρσα χωρίς αντίπαλο.Την προηγούμενη Κυριακή, η παραίτηση του Μόργκαν Τσβανγκιράι από τη διεκδίκηση της προεδρίας συσπείρωσε τη διεθνή κοινότητα εναντίον του Μουγκάμπε. Ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) αποσύρθηκε καταγγέλλοντας την ωμή καταστολή που εξαπέλυσε το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εναντίον των αντιφρονούντων. Δεκάδες μέλη του MDC εκτελέστηκαν το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μεταξύ των πολιτών είναι εκατοντάδες. Βασανισμοί και βιασμοί για λόγους «πολιτικής μεταστροφής» βρίσκονταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.Ο Τσβανγκιράι ταυτόχρονα με την παραίτησή του απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να απομονώσουν τον Μουγκάμπε και να αποστείλουν ειρηνευτική δύναμη για την προστασία του γηγενούς πληθυσμού. Μία μέρα αργότερα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν, πρώτη φορά, ομόφωνα την «προεκλογική εκστρατεία βίας» στη Ζιμπάμπουε. Ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η διενέργεια νόμιμων και δίκαιων εκλογών είναι πλέον αδύνατη.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Και τώρα συνομιλίες ή επέμβαση;

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε προσκάλεσε σήμερα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι να παραστεί στην ορκωμοσία του για μία νέα πενταετή προεδρική θητεία, ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αποστείλαμε προσκλήσεις στους ηγέτες της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου του Τσβανγκιράι για να παρασταστούν στην ορκωμοσία»,δήλωσε προς το Ρόιτερ ο εκπρόσωπος Τζορτζ Σαράμπα.
Από την πλευρά του, ο Τσβανγκιράι απέρριψε την κυβερνητική πρόσκληση να παραστεί στην ορκωμοσία του Μουγκάμπε, που είπε ότι είναι χωρίς σημασία μετά από μία παράνομη ψηφοφορία και κάλεσε την Αφρική να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του. Δήλωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση είναι δεσμευμένη σε ένα διακανονισμό με διαπραγματεύσεις για την πολιτική κρίση.
«Δεν υπάρχουν εν εξελίξει συνομιλίες, αλλά το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή(MDC) παραμένει δεσμευμένο στην εξεύρεση ενός διακανονισμού με διαπραγματεύσεις για τον λαό της Ζιμπάμπουε. Το αφήνουμε στα χέρια της Αφρικανικής Ένωσης και ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει μία διαδικασία που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές»,πρόσθεσε ο Τσβανγκιράι.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η ορκωμοσία του Μουγκάμπε θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τρόμο

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την έξαρση ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε και άλλες αφρικανικές χώρες εγκατέλειψαν την, ώς πρότινος, φιλόξενη χώρα και επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Παράλληλα, άλλα 15.000 παιδιά μένουν αυτή τη στιγμή σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέσα και γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν. Ο 10χρονος Φόρτσιουν είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός μπροστά του από πυροβολισμούς, την ώρα που πήγαινε με τη μητέρα του στο μανάβη. Ενας άλλος, συνομήλικός του, είδε ένοπλους να ετοιμάζονται για επίθεση. «Τρομοκρατήθηκα κι άρχισα να προσεύχομαι», θυμάται. Πολλά παιδιά δέχονται την αρωγή κοινωνικών λειτουργών μετά το κύμα επιθέσεων κατά μεταναστών στη Νότιο Αφρική με 60 και πλέον νεκρούς. Το σχολείο τους κάλεσε τη θεραπεύτρια, Μισέλ Μπουθ, όταν η διεύθυνση συνειδητοποίησε ότι οι μαθητές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα τραύματα από τη βία, την οποία είτε γνώρισαν άμεσα, είτε παρακολούθησαν ως μάρτυρες. Οταν η Μπουθ ζήτησε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όσα έζησαν, σοκαρίστηκε από τις «διαταραγμένες» ζωγραφιές τους. «Επρόκειτο για πόλεμο», ανέφερε στο BBC, μιλώντας από το δημοτικό σχολείο Τρόγιεβιλ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. «Μάχες στους δρόμους, όλα αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες, όχι όμως στη Νότιο Αφρική. Κάποια προέρχονταν ήδη από εμπόλεμες ζώνες και ξανατραυματίστηκαν», πρόσθεσε.
Πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Μάιο στη διάρκεια ξενοφοβικών επιθέσεων και 100.000 μετανάστες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πολλοί από τους εκτοπισμένους ήταν ανήλικοι, ανάμεσά τους και μαθητές του σχολείου Τρόγιεβιλ, όπου το 1/3 των παιδιών ανήκουν σε κοινότητες μεταναστών.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σάββατο, Ιουνίου 28, 2008

Ο αγωνιστής Μαντίμπα

Με μια μεγάλη συναυλία στο Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο γιόρτασαν χθες το βράδυ τα ενενηκοστά γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα. Τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν στον αγώνα κατά του ΑΙDS μέσω του ιδρύματος 46664, που ήταν ο αριθμός του Νοτιοαφρικανού ηγέτη τα 27 χρόνια που παρέμεινε στη φυλακή.
Για έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα εναντίον του ρατσισμού, οι οικογενειακές τραγωδίες ήταν κάποιες φορές ιδιαίτερα οδυνηρές. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τη μεγαλύτερη κόρη του, τη Μάκι Μαντέλα. «Ο πατέρας μου», λέει, «είχε πολύ πόνο στη ζωή του. Έχει χάσει τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων και τους δύο γιους του. Τον λυπεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανείς που θα διατηρήσει το όνομά του με τον παραδοσιακό τρόπο». Η 54χρονη Μάκι που ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιγράφει πως ο πατέρας της βυθίστηκε στο πένθος το 2005, όταν μετά τον πρωτότοκο γιο του Τέμπι πέθανε από ΑΙDS και ο δεύτερος γιος του Μαγκάτο. «Όταν ο αδελφός μου ήταν στο νοσοκομείο ο πατέρας μου τον επισκεπτόταν τρεις φορές την ημέρα. Το να χάνεις ένα παιδί είναι το χειρότερο στον κόσμο και το να βλέπεις το παιδί σου να ξεψυχά μπροστά στα μάτια σου είναι αδιανόητο». Η οικογένεια, προσθέτει, μιλάει πάντα δημόσια για το ΑΙDS, προκειμένου να σπάσει το ταμπού που επικρατεί γύρω από την ασθένεια. «Δεν ντρεπόμαστε γι΄ αυτό. Το ΑΙDS είναι άλλη μια ασθένεια. Υπάρχει στίγμα σχετικά με αυτό επειδή μεταδίδεται μέσω του σεξ. Όλοι όμως κάνουμε σεξ, όλοι κινδυνεύουμε και όλοι πρέπει να μιλάμε γι΄ αυτό». Διευκρινίζει ότι ο Νέλσον Μαντέλα βρίσκει αυτού του είδους τις συζητήσεις δύσκολες αλλά απαραίτητες.

Η συνέχεια στα Νέα

Υποκλινόμαστε...

Νέλσον Μαντέλα. Ακολουθείστε το σύνδεσμο...

Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008

Μετράνε νεκρούς στη Σομαλία

Συνολικά 2.136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος από τη σύγκρουση στη Σομαλία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από τότε που άρχισε η σύγκρουση των ισλαμιστών με τις κυβερνητικές δυνάμεις στις αρχές του 2007 σε 8.636, ανακοίνωσε σήμερα τοπική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης 11.790 τραυματισμοί έχουν καταγραφεί από την αρχή της περασμένης χρονιάς, που οι αντάρτες εξεγέρθηκαν κατά της σομαλικής κυβέρνησης και τους Αιθίοπες στρατιωτικούς συμμάχους της, προσθέτει η Οργάνωση Ίλμαν για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία εδρεύει στο Μογκαντίσου.
Η εξέγερση - η πιο πρόσφατη σε έναν κύκλο εμφύλιων συγκρούσεων από την πτώση στρατιωτικού δικτάτορα το 1991- έχει μαζί με τις συνέπειες της ξηρασίας και της φτώχειας δημιουργήσει, σύμφωνα με τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.
«Η Σομαλία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος της καταστροφής, η καταστροφή συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μπρουνό Ζοσίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ναϊρόμπι.
Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι ένα εκατομμύριο Σομαλοί - σε συνολικό πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων - ζουν ως εσωτερικοί πρόσφυγες στη χώρα τους.
Όμως η οργάνωση Ίλμαν ανεβάζει τον αριθμό αυτόν σε 1,9 εκατομμύριο.
Επίσης δεκάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν καταφύγει στη γειτονική Αιθιοπία και την Κένυα.

Από την Καθημερινή

Πεινασμένοι Δισεκατομμυριούχοι

Τέσσερις λέξεις πρόφερε, όλες κι όλες, ο Νέλσον Μαντέλα για τη Ζιμπάμπουε και αμέσως ολόκληρος ο πλανήτης άνοιξε τα αυτιά του. Ο 90χρονος Αφρικανός ηγέτης έκανε λόγο για «τραγική χρεοκοπία της ηγεσίας» στην πολύπαθη χώρα, που βρίσκεται στη δίνη μιας (αιματηρής) πολιτικής κρίσης. Μια ματιά στην πατρίδα των «λιμοκτονούντων δισεκατομμυριούχων».
Oι ψηφοφόροι της Ζιμπάμπουε καλούνται σήμερα στις κάλπες να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο. Έχουν να επιλέξουν μεταξύ του (απερχόμενου) Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του... (απερχόμενου) Ρόμπερτ Μουγκάμπε! Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μόργκαν Τσβανγκιράι, αποσύρθηκε την περασμένη Κυριακή από την κούρσα (ο Τσβανγκιράι είχε επικρατήσει του Μουγκάμπε στον πρώτο εκλογικό γύρο τον Μάρτιο, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία) καταγγέλλοντας κρατική «εκστρατεία βίας» που έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 90 οπαδών του. Έκτοτε έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Ολλανδίας, ενώ η διεθνής κοινότητα καλεί επανειλημμένως τον Μουγκάμπε να αναβάλει τις εκλογές. Ο Μουγκάμπε δεν ανέχεται τους ξένους δημοσιογράφους. Αν εμφανιστείς όμως στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαράρε ως τουρίστας, ερασιτέχνης του σαφάρι, αποκτάς βίζα εισόδου στο άψε σβήσε. Αυτό έκανε και ο απεσταλμένος της «Μonde». Λίγο αργότερα, σημείωνε το πρώτο στοιχείο που τον εντυπωσίασε: δύο χαρτονομίσματα των 100 εκατ. δολαρίων Ζιμπάμπουε πεταμένα στον δρόμο. Κανένας από τους περαστικούς δεν έμπαινε στον κόπο να τα μαζέψει. Και γιατί να το κάνει; Δεν αρκούν ούτε για πουρμπουάρ. Ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 2.000.000%, οι τιμές αυξάνονται κατά 165.000% τον χρόνο, μια φρατζόλα ψωμί κοστίζει 6 δισ. δολάρια Ζιμπάμπουε, 150 φορές ακριβότερα από όσο τον Μάρτιο. Οι ταμίες στα (σχεδόν άδεια από προϊόντα, πλην όμως πολυτελή) καταστήματα κάνουν ώρες να μετρήσουν τα μετρητά, αλλά επιταγές δεν δέχονται: το τοπικό νόμισμα υποτιμάται με ταχύτητα φωτός. Μέσα Ιουνίου το αμερικανικό δολάριο ισοδυναμούσε με 6 εκατ. δολάρια Ζιμπάμπουε, σήμερα με 11 εκατ. «Η Ζιμπάμπουε είναι η χώρα των λιμοκτονούντων δισεκατομμυριούχων», το είπε στον Γάλλο απεσταλμένο ένας ντόπιος, ο Πίτερ, που βγάζει ως φύλακας τον μήνα 10 δισ. δολάρια Ζιμπάμπουε- κάτι λιγότερο από δύο ευρώ... Μιλώντας στο Λονδίνο, όπου διοργανώνεται σήμερα προς τιμήν των επερχόμενων 90ών γενεθλίων του μεγαλοπρεπής συναυλία, ο Νέλσον Μαντέλα «έσπασε τη σιωπή του» για τη Ζιμπάμπουε, της αφιέρωσε όμως μόνο τέσσερις λέξεις. Κατά τον Σουδανό πρώην παιδί-στρατιώτη και νυν καλλιτέχνη της χιπ χοπ Εμάνουελ Τζαλ, έκανε ό,τι καλύτερο: «Ο Μαντέλα είναι σοφός, ξέρει πως όσο περισσότερο δείχνουμε τον Μουγκάμπε με το δάχτυλο τόσο πιο πολύ θα υποφέρει ο λαός». Για τον Τζαλ, ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ζιμπάμπουε είναι να μεσολαβήσει μυστικά ο Μαντέλα. Μάλλον όμως είναι πιο περίπλοκο από αυτό.
Το χρονικό μιας χρεοκοπημένης χώρας
● ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ με το όνομα Νότια Ροδεσία έως το 1965, Δημοκρατία της Ροδεσίας στα πρότυπα του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ έως το 1980, η Ζιμπάμπουε απέκτησε την ανεξαρτησία της και τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό το 1980: ήταν ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
● Ο ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ είχε μείνει στη φυλακή 10 χρόνια (1964-1974) για τον αγώνα του εναντίον της λευκής μειοψηφίας που διαφέντευε, υπό τον Ίαν Σμιθ, τη χώρα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ανέλαβε ηγέτης του απελευθερωτικού κινήματος ΖΑΝU. Το 1980 εξελέγη πρωθυπουργός, το 1987 πρόεδρος και παραμένει, αλλά με κάθε άλλο παρά δημοκρατικές μεθόδους.
● Η ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ήταν κάποτε η μεγαλύτερη εξαγωγός καπνού στον κόσμο και ο σιτοβολώνας της Νότιας Αφρικής. Σήμερα, η παραγωγή καπνού έχει συρρικνωθεί στους 70.000 τόνους- από 290.000 το 1999- και η χώρα αναγκάζεται να εισάγει καλαμπόκι.
● ΕΝΑΣ στους πέντε κατοίκους είναι άνεργος - πολλοί υποσιτίζονται. Το 1990, το προσδόκιμο ζωής ήταν 63 έτη, το 2005 40,9 έτη. Κάθε εβδομάδα, 3.200 άνθρωποι πεθαίνουν στη Ζιμπάμπουε από ΑΙDS.

Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

Παρωδία εκλογών στη Ζιμπάμπουε

Όπως ακριβώς είχα προβλέψει από τον περασμένο Μάρτιο, προτού γίνει ακόμη ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Ζιμπάμπουε, ο νικητής αυτών θα ήταν ο ανεκδιήγητος δικτατορίσκος Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο δεύτερος γύρος που λαμβάνει χώραν σήμερα χωρίς την παρουσία κάποιου υποψήφιου της αντιπολίτευσης, απλά θα επιβεβαιώσει αυτό που από πάντα ήξερα: ότι δηλαδή, αν το υβρίδιο Μουγκάμπε δεν ανατραπεί με άλλα μέσα, αποκλείεται ν' αφήσει την καρέκλα του. Σχετικά με την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε αντιγράφω από την Καθημερινή:

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών σήμερα στη Ζιμπάμπουε, εφέρετο ο επί 28 έτη πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, παρά τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τις εκλογές, ζήτησε την παρουσία ένοπλου διεθνούς ειρηνευτικού σώματος, φοβούμενος την κλιμάκωση της βίας του καθεστώτος Μουγκάμπε. H Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία αποτρέπει τους πολίτες της να ταξιδεύουν στη Ζιμπάμπουε. Eνδεικτική επίσης της απομόνωσης στην οποία περιέρχεται ο Μουγκάμπε, είναι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ του αφέρεσε τον τίτλο του ιππότη. Το γεγονός ακόμη, ότι ο πρόεδρος της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα, δήλωσε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν παρέμβει άμεσα, επίκειται γενοκτονία, όπως στη Ρουάντα το 1994, καταδεικνύει το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην αφρικανική χώρα. Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι ο Μουγκάμπε επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για διεξαγωγή εκλογών, ώστε αν αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, να το πράξει από θέση ισχύος.
Ο Τσβανγκιράι, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ολλανδική πρεσβεία στο Χαράρε, στην οποία έχει καταφύγει από την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε ότι η Αφρικανική Ενωση, με την υποστήριξη του ΟΗΕ θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για τη μεταπολίτευση στη Ζιμπάμπουε. Ο Τσβανγκιράι εφέρετο διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με το κόμμα ZANU-PF του Μουγκάμπε, μόνον υπό τον όρο ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν. Το κόμμα του, όμως, το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), τόνισε ότι δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Τσβανγκιράι επισήμανε ότι ο ΟΗΕ πέρα από τη φραστική καταδίκη του Μουγκάμπε, πρέπει να τον απομονώσει και να προστατεύσει τον λαό της Ζιμπάμπουε.
Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις προς το καθεστώς Μουγκάμπε εντείνονται όπως και οι φόβοι για κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης. Ο Τζεντάι Φρέιζερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι δεν είναι δυνατόν ο Μουγκάμπε να διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές όταν σκοτώνονται μέλη της αντιπολίτευσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε και παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την ανατροπή του καθεστώτος Μουγκάμπε. Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής της Νοτίου Αφρικής συναντήθηκαν χθες σε έκτακτη σύνοδο στη Ζουαζιλάνδη, με αντικείμενο την πολιτική κρίση της Ζιμπάμπουε. Στη σύνοδο δεν συμμετείχε ο Τάμπο Μπέκι πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο οποίος είχε οριστεί διαπραγματευτής και έχει δεχτεί οξεία κριτική για την ήπια διπλωματική προσέγγισή του έναντι του Μουγκάμπε.

Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2008

Άδηλο το μέλλον της Ζιμπάμπουε

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ήρωας άλλοτε του αγώνα της Ζιμπάμπουε για ανεξαρτησία από τους Βρετανούς, είναι πρόεδρος της χώρας του από το 1980. Ο Τάμπο Μπέκι, που διαδέχτηκε τον Νέλσον Μαντέλα στην προεδρία της Νοτίου Αφρικής, το 1999, είναι επίσης πρώην μαχητής στον αγώνα της χώρας του κατά του απαρτχάιντ. Ο Μπέκι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την προεδρία τον επόμενο χρόνο. Ο Μουγκάμπε δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία και μετά τον μεθαυριανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από τις 29 Μαρτίου, οπότε και έχασε τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Μουγκάμπε έχει κλιμακώσει την εκστρατεία τρομοκρατίας κατά της αντιπολίτευσης – 90 τουλάχιστον είναι οι νεκροί υποστηρικτές του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), του κόμματος του Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος έχει επίσης ξυλοκοπηθεί αγρίως από την αστυνομία του Μουγκάμπε. Στη Ζιμπάμπουε του Μουγκάμπε, η ανεργία φθάνει το 80% και ο πληθωρισμός το 165.000%, είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως.
Ο Τάμπο Μπέκι έχει οριστεί από την Αφρικανική Ενωση διαπραγματευτής στην κρίση της Ζιμπάμπουε. Επί εβδομάδες όμως δεν αναγνώριζε ότι στη γειτονική χώρα υπήρχε κρίση. Σιωπηλός έμεινε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και όταν ξέσπασαν στην πατρίδα του ταραχές με θύματα μετανάστες. Σε μια έξαρση ρατσισμού, εξαγριωμένοι μαύροι Νοτιοαφρικανοί επετίθεντο σε επίσης μαύρους μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Σομαλία, τη Ρουάντα. Οι εικόνες των μέχρι θανάτου ξυλοδαρμών μαύρων από μαύρους ήταν πρωτοφανείς και θύμισαν τις χειρότερες μέρες του απαρτχάιντ. Η Ζιμπάμπουε διαμαρτυρήθηκε, όχι όμως προφανώς τόσο έντονα ώστε να διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των προέδρων Μουγκάμπε και Μπέκι. Λίγες μέρες αργότερα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν το πολιτικό αδιέξοδο της Ζιμπάμπουε. Η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, οι διεθνείς πιέσεις εντάθηκαν και φτάσαμε σήμερα, δύο μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, να περιμένουμε το αποτέλεσμα της κάλπης και να προσευχόμαστε να μην ακολουθήσει αιματοχυσία.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μαγκί, ήταν μεταξύ αυτών που άσκησαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις. Οδήγησε ο ίδιος συναδέλφους του διπλωμάτες από άλλες χώρες σε αγροτικές περιοχές της χώρας, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της τρομοκρατίας του καθεστώτος Μουγκάμπε. Συγκέντρωσε μαρτυρίες, έγγραφα ακόμη και φρικτές φωτογραφίες που απεικόνιζαν αστυνομικούς που βασάνιζαν και έσπαγαν τα κόκαλα των θυμάτων τους. Ο Μαγκί θέλησε να δείξει τα στοιχεία που διέθετε στους δυο παλιούς μαχητές κατά της αποικιοκρατίας, τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον Τάμπο Μπέκι. Ο μεν πρόεδρος της Ζιμπάμπουε τον απείλησε με απέλαση, ο δε ομόλογός του της Νοτίου Αφρικής αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση. Είναι ενθαρρυντικό, σημειώνει ο Φίλιπ Γκούρεβιτς, στο τρέχον τεύχος του αμερικανικού περιοδικού The New Yorker, ότι σε μια περίοδο που το διεθνές κύρος της Αμερικής ως διεθνούς μεσολαβητού φέρει το στίγμα των φυλακών Αμπού Γκραΐμπ της Βαγδάτης, ένας Αμερικανός διπλωμάτης να δρα σαν να μην έχει ακούσει ποτέ περί εικονικού πνιγμού και άλλων βασανιστηρίων που εφαρμόζει η χώρα του. Θα προσθέταμε και κάτι ακόμη. Κάποτε, άγνωστο πότε, όταν η Ζιμπάμπουε επανέλθει στην οδό της δημοκρατίας και της ανάπτυξης, θα επιδιώξει να κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μουγκάμπε. Και τότε το έργο τολμηρών διπλωματών όπως του Μαγκί θα είναι, στ’ αλήθεια, πολύτιμο.

Από την Καθημερινή

Τρίτη, Ιουνίου 24, 2008

Της Ζιμπάμπουε το ανάγνωσμα

Καταδίκη της βίας στη Ζιμπάμπουε από το Συμβούλιο Ασφαλείας επιδιώκουν οι δυτικές δυνάμεις, μετά την αποχώρηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και το κύμα βίας που ακολούθησε.
Ο Μόργκαν Τσβανγκιράι αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία της Ολλανδίας, μετά την ανακοίνωσή του ότι αποσύρεται από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνει την Παρασκευή. Δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος και ότι πρέπει να ακυρωθεί καθώς πολλοί υποστηρικτές του κόμματός του σκοτώθηκαν σε εκρήξεις πολιτικής βίας. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μουγκάμπε έχει βαριές ευθύνες για τη βία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, γιατί δεν ανταποκρίνεται στη βασική του υποχρέωση, την προστασία του λαού του. Η Ράις είπε ότι είναι αδύνατο να γίνουν ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε όσο η αντιπολίτευση είναι υπό διωγμόν.

Συλλήψεις

Το κόμμα του Τσβανγκιράι «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» κατήγγειλε ότι δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία του στο Χαράρε και συνέλαβαν πάνω από 60 άτομα, κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άρπαξαν έπιπλα. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι γυναίκες και παιδιά που είχαν καταφύγει στα γραφεία για να αποφύγουν την πολιτική βία, κατά το κόμμα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 29 άτομα που ευθύνονται για τη βία και αργότερα ότι οδήγησε 39 άτομα σε κέντρο αποκατάστασης για λόγους δημόσιας υγείας. Αξιωματούχοι της Κομισιόν ανακοίνωσαν ότι είναι κατανοητή η αποχώρηση του Τσβανγκιράι, καθώς ο δεύτερος γύρος δεν θα ήταν δίκαιος. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάλοκ Μπράουν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε δεν είναι πια νόμιμος ηγέτης της χώρας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί εναντίον του. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών δεν ανταποκρίνεται πια στα αναμενόμενα από τη διεθνή κοινότητα. Οι ΗΠΑ θα θέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέμα απομάκρυνσης του Μουγκάμπε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει κανονικά, γιατί ο Τσβανγκιράι δεν ανακοίνωσε εγκαίρως την αποχώρησή του.

Από την Ελευθεροτυπία

Αμείωτη η βία

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, δύο ημέρες μετά τη δήλωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 29ης Μαρτίου, ότι αποχωρεί από τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Παρασκευής. Ο Τσβανγκιράι, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία της Ολλανδίας στο Χαράρε, φέρεται να είχε δηλώσει νωρίτερα ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί με τον πολιτικό αντίπαλό του Ρόμπερτ Μπουγκάμπε, τον επί 28 έτη προέδρο της χώρας, αν σταματήσει η έκρηξη της βίας στη Ζιμπάμπουε.
H κρίση στη Ζιμπάμπουε ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από την οπoία ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει το καθεστώς Μουγκάμπε. Επίσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Ζιμπάμπουε όταν η αντιπολίτευση δέχεται βίαιες επιθέσεις. Τουλάχιστον 60 άτομα συνελήφθησαν χθες σε επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), του κόμματος του Τσβανγκιράι, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Βρετανία αλλά και η Αφρικανική Ενωση, εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη βία που κλιμακώνεται.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Το Λονδίνο Τιμά τον Μαντέλα

Λονδινο. Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και της πολιτικής του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα.
Ο κ. Μαντέλα, που γίνεται 90 χρόνων στις 19 Ιουλίου πρόκειται να συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί επ' ευκαιρία των ενενηκοστών του γενεθλίων, ενώ θα συναντηθεί και με σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες. Ανάμεσα σε άλλα θα παρακολουθήσει συναυλία που θα δοθεί προς τιμήν του την Παρασκευή στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και στην οποία θα συμμετάσχει το συγκρότημα Κουίν, η Ανι Λένοξ και πολλοί άλλοι. Μεγάλη θα είναι η απουσία της τραγουδίστριας Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η οποία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συναυλία καθώς υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στομάχου τον Μάιο και οι γιατροί τής συνέστησαν να μην ταξιδέψει από το Μονακό όπου κατοικεί στο Λονδίνο. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα εμφανιστεί και η ντίβα της τζαζ Εϊμι Ουάϊνχαουζ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου με πνευμονοπάθεια. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πατέρας της προς τα ΜΜΕ, η τραγουδίστρια αντιδρά καλά στη θεραπεία και θα αναρρώσει πλήρως από την περιπέτειά της.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τα χρόνια της πολυκύμαντης ζωής του ο Αφρικανός ηγέτης-σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ είπε πολλά που «καταγράφηκαν», αποδεικνύοντας ότι διαθέτει και πηγαίο χιούμορ. Ιδού ορισμένες από τις φράσεις του:

1. Για τα περί σταδιοδρομίας σχέδιά του:
«Μία ημέρα θα είμαι πρωθυπουργός αυτής της χώρας».
2. Οταν έμαθε ότι θα αποφυλακισθεί:
«Ευχαρίστησα τον κ. Ντε Κλερκ και του είπα πως, αν και κινδύνευα να θεωρηθώ αγνώμων, θα προτιμούσα να είχα λάβει ειδοποίηση προ εβδομάδος». (1995)
3. Στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την αποφυλάκισή του: «Γιατί είστε τόσο σοβαροί; Γιατί δεν γελάτε;» (1990)
4. Κατά τη συνάντησή του με τις Σπάις Γκερλς:
«Είναι οι ηρωίδες μου. Δεν θέλω να συγκινηθώ αλλά αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου». (1997)
5. Στον Καναδό πρωθυπουργό Μπράιαν Μαλρόνι, αφού ζήτησε εκατομμύρια για το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο:
«Μήπως θα μπορούσατε να μας τα δώσετε σε δολάρια ΗΠΑ;» (1990)
6. Μιλώντας περί εθνικής ανασυγκρότησης:
«Καμιά φορά χρειάζεσαι μπουλντόζα, καμιά φορά χρειάζεσαι φτερό ξεσκονίσματος». (1997)
7. Στη βασίλισσα Ελισάβετ:
«Είμαι χωριατόπαιδο, μεγαλειοτάτη». (1995)
8. Για τη γοητεία του:
«Δεν φταίω εγώ αν οι γυναίκες με προσέχουν. Σίγουρα, όμως, δεν θα διαμαρτυρηθώ». (1996)
9. Για τον Μπιλ Γκέιτς:
«Εχω 39 εγγόνια και έξι δισέγγονα. Χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός για να φτάσει το επίπεδό μου».
10. Για την άφιξη στον Παράδεισο:
«Θα αναζητήσω το ειδικό τμήμα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου». (2004)

Πηγή: Καθημερινή

Κυριακή, Ιουνίου 22, 2008

Δεύτερος γύρος εκλογών και βίας

The New York Times

Με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ζιμπάμπουε να πλησιάζει απειλητικά, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος και ηγέτης του ισχυρότερου έθνους στην ευρύτερη περιοχή, Τάμπο Μπέκι, συναντήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, με τον πρόεδρο Μουγκάμπε αφού είχε προηγηθεί η δήλωση του τελευταίου πως θα προχωρήσει σε εμφύλιο πόλεμο σε περίπτωση ήττας μετά 28 χρόνια στην εξουσία… Την ίδια ώρα, ένας χορός σχολιαστών, παρατηρητών και πολιτικών προειδοποιούσε με βεβαιότητα ότι είναι απολύτως ανέφικτη η διεξαγωγή μιας δίκαιης ψηφοφορίας, στις 27 Ιουνίου.
Δεν είναι καθόλου σαφές εάν ο κ. Μπέκι, ο οποίος επελέγη από τους ηγέτες της Αφρικής να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση της Ζιμπάμπουε, έχει τη δύναμη να πείσει τον κ. Μουγκάμπε να σταματήσει τις συστηματικές προσπάθειες εκφοβισμού της αντιπολίτευσης και τη χρήση βίας εις βάρος της.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Η Ζιμπάμπουε αιμοραγεί

Ένοπλοι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος της Ζιμπάμπουε ξυλοπόπησαν τον κόσμο σε προεκλογική συγκέντρωση στη Χαράρε στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.
Ένοπλοι της νεολαίας του ZANU-PF «άρχισαν να ξυλοκοπούν ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο συγκέντρωσης και αυτούς που πήγαιναν εκεί», αναφέρει το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC).Ο Τσβανγκιράι πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου και στον οποίο θα είναι αντιμέτωπος με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.Ο εκπρόσωπος του MDC ανακοίνωσε επίσης την έναρξη σύσκεψης της αντιπολίτευσης κατά την οποία θα αποφασιστεί αν θα αποχωρήσει ή όχι από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες έχουν αμαυρωθεί από την κλιμακούμενη βία.«Θα πρέπει να αποτιμήσουμε αν αξίζει να χυθεί αίμα στο όνομα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Το εθνικό συμβούλιο του MDC θα αρχίσει τη σύσκεψή του σύντομα για να αποφασίσει γι' αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτεύομενου κόμματος Νέλσον Σαμίζα.

Πηγή: in.gr

Σάββατο, Ιουνίου 21, 2008

Ζιμπάμπουε: Της βίας και της νοθείας το ανάγνωσμα

Υπό καθεστώς βίας και τρομοκρατίας διεξάγεται η «προεκλογική εκστρατεία» στη Ζιμπάμπουε. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι οπαδοί του δέχονται καθημερινά πιέσεις και απειλές από το καθεστώς του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η «Κίνηση για τη Δημοκρατική Αλλαγή» του Τσβανγκιράι καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 70 στελέχη της έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες ακόμη έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμών και διωγμών από τις παραστρατιωτικές ομάδες του κυβερνώντος ZANU-PF. Ο ίδιος ο Τσβανγκιράι έχει συλληφθεί πέντε φορές μέσα στον τελευταίο μήνα.
Ο Μουγκάμπε κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 28 χρόνια. Μολονότι έχασε καθαρά στις τελευταίες εκλογές της 29ης Μαρτίου, η κεντρική εφορευτική επιτροπή αποφάνθηκε με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων ότι η αντιπολίτευση δεν εξασφάλισε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία και πρέπει να διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος στις 27 Ιουνίου. Εξίσου αμφιλεγόμενο ήταν και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2002.
Η οικονομία της χώρας, η οποία κάποτε ανθούσε, έχει πλέον καταρρεύσει, ο πληθωρισμός κινείται σε πενταψήφια νούμερα και οι κάτοικοί της κυριολεκτικά λιμοκτονούν. Ωστόσο, ο Μουγκάμπε ελέγχει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και τη διαμοιράζει μόνο στους υποστηρικτές του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς και έχει παγώσει όλους τους γνωστούς λογαριασμούς που διατηρεί ο Μουγκάμπε στο εξωτερικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο για αυστηρότερα μέτρα, ενώ και η προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ενωσης, Τανζανία, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το αιματοκύλισμα των τελευταίων εβδομάδων και αμφισβητεί εκ προοιμίου την εγκυρότητα των επαναληπτικών εκλογών.

Από την Καθημερινή

Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

...Κι ο Μουγκάμπε σκοτώνει ακόμα

Δραματική κλιμάκωση των βιαιοτήτων που συνοδεύουν μια από τις πιο δύσκολες εκλογικές διαδικασίες στην ιστορία της Αφρικής ζει η Ζιμπάμπουε, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για βασανισμούς και «μυστηριώδεις δολοφονίες» οπαδών της αντιπολίτευσης, ενώ οι γειτονικές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι ο επικείμενος δεύτερος γύρος της 27ης Ιουνίου είναι απίθανο να διεξαχθεί ελεύθερα και δίκαια υπό τις παρούσες συνθήκες.
Τέσσερις ακόμη ακτιβιστές του αντιπολιτευόμενου Κινήματος της Δημοκρατικής Αλλαγής, MDC, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Τρίτη, βρέθηκαν νεκροί, χθες, σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής Τσιτουνγκβίζα, νοτιοανατολικά της Χαράρε. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νέλσον Τσαμίζα, επιβεβαίωσε ότι οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 29 Μαρτίου, οπότε διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, είναι 70, μεταξύ τους και η σύζυγος του στελέχους του MDC, δημάρχου Εμανουέλ Τσιρότο, η οποία βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη σ’ ένα νοσοκομείο.

Σημάδια βασανισμού

Το ζεύγος είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο και κρυβόταν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων υπό τον φόβο μιας επίθεσης, καθώς σύμφωνα με το MDC αλλά και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων ο εκφοβισμός σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Μουγκάμπε είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη τακτική και συχνά φτάνει στα άκρα. Οι τέσσερις νεκροί ακτιβιστές έφεραν στα σώματά τους εμφανή σημάδια βασανισμού και εγκαύματα, ενώ πολλοί άλλοι είχαν την ίδια τύχη. Στην καλύτερη περίπτωση τα θύματα οδηγούνται με σπασμένα κόκαλα στο νοσοκομείο.
«Είναι απολύτως προφανές πως αυτές οι εκλογές δεν θα είναι ποτέ δίκαιες ούτε ελεύθερες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας, Μπερνάρ Μέμπε, μιλώντας για λογαριασμό της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης (SADC). Ο κ. Μπέμπε υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι ομόλογοί του από την Ανγκόλα και τη Σουαζιλάνδη θα αποστείλουν επιστολές στους προέδρους τους «ώστε να πράξουν κάτι επειγόντως για να σωθεί η Ζιμπάμπουε». Η SADC αποστέλλει στη χώρα 380 παρατηρητές για την ψηφοφορία της 27ης Ιουνίου, που συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για τον πρόεδρο Μουγκάμπε μετά 28 χρόνια διακυβέρνησης. Ο ηγέτης του MDC, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υπερίσχυσε μεν στον πρώτο γύρο, αλλά δεν έλαβε ποσοστό ικανό να του εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, πρότεινε την αναβολή του δεύτερου γύρου προκειμένου να αρχίσει διάλογος εθνικής ενότητας, όπως ανέφεραν χθες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Τα γεγονότα, ωστόσο, αποκλείουν τη συμφιλίωση, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, δεδομένης και της πρόσφατης σύλληψης του γ. γ. του MDC, Τεντάι Μπίτι, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, κατηγορούμενος ότι «πρόδωσε τη χώρα του με κακόβουλες δηλώσεις που της προκάλεσαν βλάβη».
Ο πρόεδρος Μπέκι, ο οποίος συνάντησε και τους δύο ηγέτες χωριστά, την περασμένη Τετάρτη, κάλεσε τον Μουγκάμπε να ακυρώσει την εκλογική διαδικασία και να επιδιώξει συμβιβασμό με τον αντίπαλό του, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως εγραψε οικονομική εφημερίδα της Νότιας Αφρικής. Κορυφαίος Δυτικός διπλωμάτης, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το λουτρό αίματος στη Ζιμπάμπουε εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς. «Ηρθε η ώρα να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να απευθύνουμε εκκλήσεις. Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία», κατήγγειλε, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά τις 27 Ιουνίου εξέφρασε ο κ. Μέμπε, ιδιαίτερα ανήσυχος μπροστά στην προοπτική ενός νέου κύματος προσφύγων προς την Τανζανία. Εκκληση «για ευρύτερη και ισχυρότερη διεθνή δράση ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των εκλογών» απηύθυναν οι ΗΠΑ.


Από την Καθημερινή

Τρίτη, Ιουνίου 17, 2008

"Το αίμα έτρεχε φρέσκο και κόκκινο"

Διερμηνέας στο Νταρφούρ, ο Νταούντ Χάρι μετέφραζε για ερευνητές και δημοσιογράφους τις φρικτές περιγραφές των θυμάτων της γενοκτονίας. Το βιβλίο του «Ο μεταφραστής» κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία.
Το βιβλίο αυτό (κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ρenguin) είναι το πρώτο σχετικά με την κρίση στο Νταρφούρ που έχει γραφεί από ένα τέκνο του Νταρφούρ και δεν είναι ένας απλός κατάλογος ωμοτήτων, αλλά δίνει στην τραγωδία τις πραγματικές της διαστάσεις, καθώς τη συνδέει με τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή πριν φτάσουν οι σφαγείς. Ο Χάρι περιγράφει για παράδειγμα πώς ο ήχος από το φτερούγισμα των πουλιών έγινε κάτι που προκαλεί τρόμο, αφού όταν ένα σμήνος σηκώνεται ξαφνικά στον αέρα είναι συνήθως ένδειξη ότι επίκειται επίθεση. Ή για τις μητέρες και συζύγους που θρηνούν τα παιδιά και τους άνδρες τους, αλλά δεν μπορούν να φορούν τα παραδοσιακά, λευκά φορέματα του πένθους, επειδή έτσι ξεχωρίζουν και γίνονται στόχοι των σφαγέων. Ή για τον πατέρα που είδε έναν στρατιώτη να σφάζει με την ξιφολόγχη την κόρη του, «το αίμα της έτρεχε φρέσκο και κόκκινο πάνω του- τι ήταν άραγε; Άνθρωπος; Διάβολος». Ο Χάρι γράφει επίσης για την καθημερινότητα πριν από την τραγωδία. Για τη Θεία Τζόγιαρ που ντυνόταν άνδρας και πάλευε με άνδρες (πάντοτε νικούσε)· για τη μητέρα του, που κράτησε μια αγέλη λιονταριών μακριά από τα ζώα της οικογένειας επί δύο ημέρες κτυπώντας δύο μπαστούνια· για την αγαπημένη του καμήλα, την Κέλγκι, που οδήγησε στη σύλληψη αυτού που την έκλεψε υποχρεώνοντας τον κλέφτη να κάνει συνεχώς κύκλους... Ο πατέρας του τον επέλεξε ανάμεσα στ΄ αδέλφια του για να τον μορφώσει κι έτσι ο Χάρι πήγε σχολείο και έμαθε αγγλικά. Όταν άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και τους αντάρτες του Νταρφούρ, δούλεψε πρώτα μαζί με τους Αμερικανούς ερευνητές που έφτασαν για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για γενοκτονία, και μετά με ξένους ανταποκριτές, Βρετανούς και Αμερικανούς. «Αν οι ερευνητές της γενοκτονίας ήταν σαν άγγελοι από τον παράδεισο, αυτοί οι ρεπόρτερ ήταν σαν καουμπόις και καουγκέρλς που έρχονταν για να κάνουν την τύχη τους», γράφει ο Χάρι. «Επίσης έπιναν πολύ». Συνελήφθη από αντάρτες, παραδόθηκε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, τελικά απελευθερώθηκε και του δόθηκε άσυλο στις ΗΠΑ. Το βιβλίο, υπογραμμίζει, δεν το έγραψε σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας. «Δεν αφορά εμένα», τονίζει. «Ο στόχος μου ήταν να κάνω το Νταρφούρ προτεραιότητα παντού. Τώρα έχει εξαφανιστεί από το ραντάρ του κόσμου...». Όσο για τη ζωή του στην Αμερική, «είναι πολύ υλιστική», λέει έπειτα από σκέψη. «Για το μόνο που μιλάνε είναι για τις τιμές των καυσίμων και τις τιμές του κρέατος, αλλά ταυτόχρονα κρατούν στο ένα χέρι ένα χάμπουργκερ και με το άλλο το τιμόνι του 4Χ4...».

Από Τα Νέα

Πικρά Μαθήματα Ιστορίας

Του Γκαζμέντ Καπλάνι

Συνέβη ξανά τις προάλλες. Στα townships του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική. Στις παραγκουπόλεις- σύμβολα του απαρτχάιντ και της ρατσιστικής μεταχείρισης των μαύρων. Μαύροι είναι και αυτοί που λιντσάρονται τώρα. Μόνο που αυτοί εδώ οι μαύροι δεν λιντσάρονται από λευκούς. Είναι μετανάστες που λιντσάρονται από άλλους, ντόπιους μαύρους. Η Ιστορία κάνει παράξενους κύκλους. Τα χθεσινά θύματα του ρατσισμού μετατρέπονται σε θύτες. Νομίζουμε ότι όποιος έχει δοκιμάσει τον ρατσισμό στο πετσί του θα γίνει ανεκτικός με τους άλλους. Είναι μια απλοϊκή εξίσωση. Ίσως, το χθεσινό θύμα του ρατσισμού είναι πολύ εκτεθειμένο στον πειρασμό του ρατσισμού. Μία από τις χειρότερες συνέπειες του ρατσισμού είναι ότι σε «μαθαίνει» πως για τα δεινά σου φταίει πάντα κάποιος άλλος. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα στον κόσμο από το να μεγαλώσεις με την ψυχολογία του καταπιεσμένου και του θύματος. Ακόμα και όταν θα γίνεις θύτης, πάλι θα ισχυριστείς ότι είσαι θύμα. Για να ξεπεράσει κανείς τα κόμπλεξ που σου προκαλεί η ρατσιστική μεταχείριση χρειάζεται σκληρή δουλειά με τον εαυτό του. Και οικονομική ευημερία. Οι ντόπιοι μαύροι, πρώην θύματα του απαρτχάιντ, που λιντσάρουν τώρα τους μαύρους μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη, είναι οι εξαθλιωμένοι της Νότιας Αφρικής. Φτωχοί εναντίον φτωχών. Κι όμως, ουδέν νεώτερο. Δείτε τους πολέμους. Επί αιώνες, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι φτωχοί αλληλοσπαράσσονται μεταξύ τους. Οι πλούσιοι, συνήθως, δίνουν εντολές. Οι φτωχοί γεμίζουν τα πεδία των μαχών και τα νεκροταφεία...

Η συνέχεια στα Νέα

Κυριακή, Ιουνίου 15, 2008

Μαύρη επέτειος, διπλή σφαγή

Η παλιά τοιχογραφία, σε μία από τις εισόδους του Σοβέτο, που απευθυνόμενη στους τουρίστες έγραφε «Τι κοιτάς, εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος», έχει πια σβηστεί. Τη θέση της, σε αυτό που υπήρξε το μεγαλύτερο γκέτο μαύρων όλων των εποχών, έχουν πάρει τα γκράφιτι, που διηγούνται τους αγώνες κατά του ρατσισμού και την αξία της αλληλεγγύης στη νέα Νότια Αφρική της μετα-απαρτχάιντ εποχής.

Για όλα αυτά θα ακούσουν οι τουρίστες, όταν αύριο θα συρρέουν στο Μουσείο Εκτορ Πίτερσον, που φέρει το όνομα του πρώτου μαθητή που σκοτώθηκε από την αστυνομία εκείνη την 16η Ιουνίου του 1976. Τότε, που οι διαδηλώσεις των μαύρων μαθητών του Σοβέτο ενάντια στην απόφαση της ρατσιστικής κυβέρνησης να επιβάλει τα «αφρικάνερ» (τη γλώσσα των λευκών εποίκων) στα σχολεία τους πνίγηκε στο αίμα, αφήνοντας πίσω της 566 νεκρά παιδιά. Μνημείο για ένανΣτην οργανωμένη περιοδεία τους, που θα περιλάβει μια επίσκεψη στο Στάδιο του Ορλάντο, εκεί όπου κατευθυνόταν η μαθητική διαδήλωση όταν πνίγηκε στο αίμα και που σήμερα επισκευάζεται για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2010, θα ακούσουν ότι εκείνη η ημέρα σφράγισε την απαρχή της εξέγερσης αλλά και των διεθνών κυρώσεων που το 1994 έφεραν το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και τον ηγέτη του Νέλσον Μαντέλα στην εξουσία. Ο αγώνας δικαιώθηκε, θα τους πουν και το σύστημα του ακραίου φυλετικού διαχωρισμού, γνωστό ως απαρτχάιντ, που επέβαλε η μειοψηφία των λευκών, θάφτηκε βαθιά στην ιστορία της παγκόσμιας ατιμίας.Δεν θα υπάρξει όμως, μνημείο για τον Ερνέστο Ναμάβουε, τον Μοζαμβικανό, που ο όχλος έκαψε ζωντανό -κρεμώντας του ένα λάστιχο ποτισμένο με βενζίνη στο λαιμό- και έγινε σύμβολο του πογκρόμ, που τον περασμένο μήνα ξετυλίχθηκε στις παραγκουπόλεις της νέας Νότιας Αφρικής. Ή για τους περισσότερους από 60 νεκρούς, για τις δεκάδες βιασμένες γυναίκες και τους 80.000 αφρικανούς μετανάστες που είδαν τις καλύβες τους να καταστρέφονται και τα λιγοστά υπάρχοντά τους να λεηλατούνται από μαύρους.Οι «ξένοι» Αφρικανοί, που την εποχή του απαρτχάιντ δέχθηκαν στη χώρα τους τους πρόσφυγες του Σοβέτο και τους καταδιωκώμενους Νοτιοαφρικανούς, είδαν τα παιδιά όσων ευεργέτησαν να υψώνουν πέτρες, μαχαίρια και όπλα εναντίον των δικών τους παιδιών, που έφτασαν στη Ν. Αφρική δραπετεύοντας από τους δικούς τους πολέμους και από τους δικούς τους διώκτες. «Κουβάρα» τους φώναζαν, δηλαδή «νέγροι», κι ας ήταν νέγροι αυτοί που επιτίθεντο κραυγάζοντας «θα πεθάνεις γιατί μου παίρνεις τη δουλειά».

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Ιουνίου 14, 2008

Φονικός Τουρισμός

Περίπου 25.000 Δυτικοί αναμένεται να πάρουν φέτος, από την πλευρά της Τανζανίας, τον πολυσύχναστο τουριστικό δρόμο προς την κορυφή του Κιλιμάντζαρο, της υψηλότερης κορυφής της Αφρικής (5.898 μ.). Πόσοι άραγε απ΄ αυτούς θα προσέξουν τους Τανζανούς συνοδούς τους, τους ξεχασμένους σέρπα της Αφρικής; Η μοίρα των αχθοφόρων του Κιλιμάντζαρο είναι ένα απ΄ αυτά τα βουβά σκάνδαλα για τα οποία δεν μιλάει κανείς και λιγότερο απ΄ όλους οι εταιρείες που οργανώνουν τα κερδοφόρα αυτά ταξίδια. Ώς και 20 οδηγοί και αχθοφόροι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στο Κιλιμάντζαρο. Πεθαίνουν από την ασθένεια του υψομέτρου, από υποθερμία και πνευμονία εξαιτίας του ανεπαρκούς εξοπλισμού και της αδιάκοπης πίεσης να συνεχίσουν να δουλεύουν. Αχθοφόροι (οι οποίοι κουβαλούν συσκευασίες 20 κιλών που περιέχουν νερό, τρόφιμα, καυσόξυλα και αντικείμενα των τουριστών) κερδίζουν 3 δολάρια την ημέρα· οι οδηγοί μέχρι 10 δολάρια. Αν τα ποσά αυτά συγκριθούν με τα 5.000 δολάρια που κάθε τουρίστας πρέπει να καταβάλει στο τουριστικό γραφείο για να ανέβει στο Κιλιμάντζαρο, η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Οδηγοί και αχθοφόροι πρέπει επίσης να χρηματοδοτούν οι ίδιοι τον εξοπλισμό τους. Αυτό σημαίνει πως οι Δυτικοί ορειβάτες συνοδεύονται στη στέγη της Αφρικής από Τανζανούς που τρέμουν μέσα σε γαλότσες και ελαφριά μπουφάν, χωρίς γάντια, καπέλα ή γυαλιά ηλίου. Στο Κιλιμάντζαρο, όπως και στον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο, οι Δυτικοί τουρίστες συμπεριφερόμαστε σαν τους χειρότερους αποικιοκράτες άλλης εποχής.

Από Τα Νέα

Τετάρτη, Ιουνίου 11, 2008

Θαύμα ή απάτη;

Παρακολουθείστε την "πτήση" ενός αφρικανού σαμανού

Τρίτη, Ιουνίου 10, 2008

Awilo Longomba - Karolina

Απολαύστε μουσική, χορό και τραγούδι από το Africa Tube (σύνδεσμος δίπλα)

Κυριακή, Ιουνίου 08, 2008

Στη μπανανία της Ζιμπάμπουε

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε ανέτρεψε την αστυνομική απαγόρευση που είχε επιβληθεί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε νομικός εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC).
«Το νόημα της απόφασης είναι ότι επιτρέπεται η πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων του MDC. Η απόφαση λέει ξεκάθαρα ότι η αστυνομία δεν πρέπει να επεμβαίνει στις συγκεντρώσεις του MDC», δήλωσε ο δικηγόρος του κόμματος Τσαρλς Κουαράμπα.
Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Χαράρε, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ηγετών της, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το MDC.

Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2008

Εκλογές στην Αγκόλα

Ο πρόεδρος της Αγκόλα, Εντουάρντο ντος Σάντος, δήλωσε σήμερα ότι σύντομα θα δώσει το πράσινο φως για τη διενέργεια των πρώτων βουλευτικών εκλογών στην αφρικανική αυτή χώρα μετά τον τερματισμό του 27χρονου εμφυλίου πολέμου.
Ο πρόεδρος ανέφερε προς το Συμβούλιο της Δημοκρατίας, που αποτελείται από συμβούλους και μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης, ότι ο επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής τον διαβεβαίωσε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διενέργεια εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Στο τέλος του περασμένου χρόνου ο πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι προεδρικές εκλογές το 2009.
Το κυβερνών κόμμα της Αγκόλα MPLA αναμένεται ευρέως να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο Ντος Σάντος που κυβέρνησε την χώρα για 29 χρόνια αναμένεται να είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2009.
Ο εμφύλιος πόλεμος τερματίστηκε το 2002, όταν τα κυβερνητικά στρατεύματα σκότωσαν τον ηγέτη της UNITA Τζόνας Σαβίμπι.

Από την Καθημερινή

Ρώτησαν την Κίνα;

Διεθνής κινητοποίηση λέει για επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Νταρφούρ. Το θέμα είναι: Ρώτησαν την Κίνα; Με την ευκαιρία θα ήθελα να θέσω ένα ακόμη ερώτημα: Πότε επιτέλους θ' αρχίσουν μαζικές αντιδράσεις-διαδηλώσεις για την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στην Αφρική; Ή, μήπως, επειδή πίσω απ΄ αυτή την κρίση δεν κρύβονται οι ΗΠΑ δεν αφορά το θέμα τους επαγγελματίες επαναστάτες;
Όπως και νάχει, αντιγράφω από την Καθημερινή:

Το διορισμό κοινού μεσολαβητή, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες να επανέλθει η ειρήνη στη σουδανική επαρχία του Νταρφούρ, προωθούν ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση
«Δουλειά μας είναι να επανενεργοποιήσουμε την πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, πρώην υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, Γιαν Ελίασον, από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου είχε συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Ελίασον, ο οποίος εργάζεται από κοινού με τον Τανζανό απεσταλμένο της Αφρικανικής Ένωσης, Σαλίμ Αχμεντ Σαλίμ, και για μία καινούργια διπλωματική πρωτοβουλία για το Νταρφούρ, η επιλογή του νέου προσώπου βρίσκεται στα τελευταία της στάδια.
Η δουλειά των μεσολαβητών έχει γίνει πιο περίπλοκη από τον προηγούμενο μήνα, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση των ανταρτών του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM) του Νταρφούρ, οι άνδρες του οποίου έφτασαν στα περίχωρα του Χαρτούμ, όπου ανεκόπη η προέλαση τους.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το μεν Σουδάν να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, ο δε ηγέτης των ανταρτών Χαλιλ Ιμπραήμ να καλέσει τον Ελίασον και τον Σαλίμ να παραιτηθούν.
Σήμερα οι δύο μεσολαβητές θα έχουν συνομιλίες στη Γενεύη με τα άλλα δύο εμπλεκόμενα μέρη της κρίσης, το Τσαντ και την Ερυθραία, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους διεθνείς παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 24 Ιουνίου του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Ελίασον προειδοποίησε ότι ο νέος μεσολαβητής πρέπει να έχει «πολύ, πολύ ισχυρή εντολή» και διευκρίνισε ότι μετά τον ορισμό του, ο ίδιος προτίθεται να διατηρήσει μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Η συνέχεια εδώ...

Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2008

Dany Engobo 9

Το βίντεο κλεμμένο από το αφρικάνικο YouTube το Africa Tube, το οποίο "συλλέγει" βίντεο αποκλειστικά για την Αφρική.

Κυριακή, Ιουνίου 01, 2008

Μια εξέγερση με λίστα αναμονής

Καθώς η Νότια Αφρική ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το 2010, η χώρα γνωρίζει ένα πρωτοφανές κύμμα βίας κατά των ξένων μεταναστών που ζουν στις παραγκουπόλεις γύρω από την πρωτεύουσα και από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μέσα σε δύο εβδομάδες δολοφονήθηκαν πάνω από 50 πρόσφυγες από τη Ζιμπάμπουε και από τη Μοζαμβίκη, χώρες που επί απαρχάιντ, φιλοξενούσαν χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες από τη Νότιο Αφρική. Ηδη, 35.000 μετανάστες έχουν εγκαταλείψει έντρομοι τις εστίες τους, για να αφήσουν τη γη βορά στον κατασκευαστικό οργασμό.Την ίδια ώρα, στάδια, ξενοδοχεία, τουριστικές υποδομές και τρένα υψηλής ταχύτητας εκτοπίζουν συνεχώς τους Νοτιο-αφρικανούς φτωχούς, στο όνομα μιας ανάπτυξης, που γίνεται για λογαριασμό μόνο των προνομιούχων.«Ενα σπίτι για 1.000 ραντ (79 ευρώ)! Βρισκόμαστε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την παραλία του Φολς Μπέι, ανάμεσα στο Τέιμπλ Μάουντεν και στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας». Η αγγελία είναι ενδεικτική του χιούμορ της Χαγιελίτσα, της μεγάλης τενεκεδούπολης που απλώνεται στα ανατολικά της πόλης του Κέιπ Τάουν. Πρόκειται για ένα «QQ», μια συνοικία αυθαίρετων που ξεφύτρωσε σε μια λωρίδα ελώδους εδάφους κάτω από τους πυλώνες υψηλής τάσης της Eskom, της νοτιοαφρικανικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απαγορευμένη ζώνη, ολόκληρη η περιοχή είναι καλυμμένη από shacks, από τα παραπήγματα από σανίδια και ελενίτ, τα οποία στη Νότια Αφρική χρησιμεύουν ως κατοικία για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς.Είκοσι χρόνια μετά την εγκατάστασή τους στον αυθαίρετο οικισμό που δημιουργήθηκε το 1987, οι 650 οικογένειες του QQ δεν έχουν στη διάθεσή τους τις παραμικρές εγκαταστάσεις υγιεινής και είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται το νερό που τους παρέχουν οχτώ βρύσες. Παντού κάτω από την άσφαλτο υπάρχουν ηλεκτρικά καλώδια που συνδέουν με άναρχο τρόπο την τενεκεδούπολη με τους μετρητές της εταιρείας ηλεκτρισμού οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στη γειτονική «νόμιμη» συνοικία.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία