Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008

Μετράνε νεκρούς στη Σομαλία

Συνολικά 2.136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος από τη σύγκρουση στη Σομαλία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από τότε που άρχισε η σύγκρουση των ισλαμιστών με τις κυβερνητικές δυνάμεις στις αρχές του 2007 σε 8.636, ανακοίνωσε σήμερα τοπική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης 11.790 τραυματισμοί έχουν καταγραφεί από την αρχή της περασμένης χρονιάς, που οι αντάρτες εξεγέρθηκαν κατά της σομαλικής κυβέρνησης και τους Αιθίοπες στρατιωτικούς συμμάχους της, προσθέτει η Οργάνωση Ίλμαν για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία εδρεύει στο Μογκαντίσου.
Η εξέγερση - η πιο πρόσφατη σε έναν κύκλο εμφύλιων συγκρούσεων από την πτώση στρατιωτικού δικτάτορα το 1991- έχει μαζί με τις συνέπειες της ξηρασίας και της φτώχειας δημιουργήσει, σύμφωνα με τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.
«Η Σομαλία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος της καταστροφής, η καταστροφή συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μπρουνό Ζοσίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ναϊρόμπι.
Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι ένα εκατομμύριο Σομαλοί - σε συνολικό πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων - ζουν ως εσωτερικοί πρόσφυγες στη χώρα τους.
Όμως η οργάνωση Ίλμαν ανεβάζει τον αριθμό αυτόν σε 1,9 εκατομμύριο.
Επίσης δεκάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν καταφύγει στη γειτονική Αιθιοπία και την Κένυα.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: