Τρίτη, Ιουνίου 24, 2008

Της Ζιμπάμπουε το ανάγνωσμα

Καταδίκη της βίας στη Ζιμπάμπουε από το Συμβούλιο Ασφαλείας επιδιώκουν οι δυτικές δυνάμεις, μετά την αποχώρηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και το κύμα βίας που ακολούθησε.
Ο Μόργκαν Τσβανγκιράι αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία της Ολλανδίας, μετά την ανακοίνωσή του ότι αποσύρεται από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνει την Παρασκευή. Δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος και ότι πρέπει να ακυρωθεί καθώς πολλοί υποστηρικτές του κόμματός του σκοτώθηκαν σε εκρήξεις πολιτικής βίας. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μουγκάμπε έχει βαριές ευθύνες για τη βία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, γιατί δεν ανταποκρίνεται στη βασική του υποχρέωση, την προστασία του λαού του. Η Ράις είπε ότι είναι αδύνατο να γίνουν ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε όσο η αντιπολίτευση είναι υπό διωγμόν.

Συλλήψεις

Το κόμμα του Τσβανγκιράι «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» κατήγγειλε ότι δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία του στο Χαράρε και συνέλαβαν πάνω από 60 άτομα, κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άρπαξαν έπιπλα. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι γυναίκες και παιδιά που είχαν καταφύγει στα γραφεία για να αποφύγουν την πολιτική βία, κατά το κόμμα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 29 άτομα που ευθύνονται για τη βία και αργότερα ότι οδήγησε 39 άτομα σε κέντρο αποκατάστασης για λόγους δημόσιας υγείας. Αξιωματούχοι της Κομισιόν ανακοίνωσαν ότι είναι κατανοητή η αποχώρηση του Τσβανγκιράι, καθώς ο δεύτερος γύρος δεν θα ήταν δίκαιος. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάλοκ Μπράουν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε δεν είναι πια νόμιμος ηγέτης της χώρας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί εναντίον του. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών δεν ανταποκρίνεται πια στα αναμενόμενα από τη διεθνή κοινότητα. Οι ΗΠΑ θα θέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέμα απομάκρυνσης του Μουγκάμπε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει κανονικά, γιατί ο Τσβανγκιράι δεν ανακοίνωσε εγκαίρως την αποχώρησή του.

Από την Ελευθεροτυπία

Αμείωτη η βία

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, δύο ημέρες μετά τη δήλωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 29ης Μαρτίου, ότι αποχωρεί από τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Παρασκευής. Ο Τσβανγκιράι, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία της Ολλανδίας στο Χαράρε, φέρεται να είχε δηλώσει νωρίτερα ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί με τον πολιτικό αντίπαλό του Ρόμπερτ Μπουγκάμπε, τον επί 28 έτη προέδρο της χώρας, αν σταματήσει η έκρηξη της βίας στη Ζιμπάμπουε.
H κρίση στη Ζιμπάμπουε ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από την οπoία ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει το καθεστώς Μουγκάμπε. Επίσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Ζιμπάμπουε όταν η αντιπολίτευση δέχεται βίαιες επιθέσεις. Τουλάχιστον 60 άτομα συνελήφθησαν χθες σε επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), του κόμματος του Τσβανγκιράι, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Βρετανία αλλά και η Αφρικανική Ενωση, εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη βία που κλιμακώνεται.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: