Κυριακή, Ιουνίου 29, 2008

Η Μαύρη Παρασκευή της Ζιμπάμπουε

Απόλυτος άρχων στο εσωτερικό αλλά πλήρως απομονωμένος στο εξωτερικό, τόσο στη Δύση όσο και εντός της Αφρικής, ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε υποτίθεται ότι επανεκλέχθηκε την περασμένη Παρασκευή: Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Ζιμπάμπουε ήταν άλλωστε μια μοναχική κούρσα χωρίς αντίπαλο.Την προηγούμενη Κυριακή, η παραίτηση του Μόργκαν Τσβανγκιράι από τη διεκδίκηση της προεδρίας συσπείρωσε τη διεθνή κοινότητα εναντίον του Μουγκάμπε. Ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) αποσύρθηκε καταγγέλλοντας την ωμή καταστολή που εξαπέλυσε το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εναντίον των αντιφρονούντων. Δεκάδες μέλη του MDC εκτελέστηκαν το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μεταξύ των πολιτών είναι εκατοντάδες. Βασανισμοί και βιασμοί για λόγους «πολιτικής μεταστροφής» βρίσκονταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.Ο Τσβανγκιράι ταυτόχρονα με την παραίτησή του απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να απομονώσουν τον Μουγκάμπε και να αποστείλουν ειρηνευτική δύναμη για την προστασία του γηγενούς πληθυσμού. Μία μέρα αργότερα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν, πρώτη φορά, ομόφωνα την «προεκλογική εκστρατεία βίας» στη Ζιμπάμπουε. Ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η διενέργεια νόμιμων και δίκαιων εκλογών είναι πλέον αδύνατη.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Και τώρα συνομιλίες ή επέμβαση;

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε προσκάλεσε σήμερα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι να παραστεί στην ορκωμοσία του για μία νέα πενταετή προεδρική θητεία, ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αποστείλαμε προσκλήσεις στους ηγέτες της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου του Τσβανγκιράι για να παρασταστούν στην ορκωμοσία»,δήλωσε προς το Ρόιτερ ο εκπρόσωπος Τζορτζ Σαράμπα.
Από την πλευρά του, ο Τσβανγκιράι απέρριψε την κυβερνητική πρόσκληση να παραστεί στην ορκωμοσία του Μουγκάμπε, που είπε ότι είναι χωρίς σημασία μετά από μία παράνομη ψηφοφορία και κάλεσε την Αφρική να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του. Δήλωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση είναι δεσμευμένη σε ένα διακανονισμό με διαπραγματεύσεις για την πολιτική κρίση.
«Δεν υπάρχουν εν εξελίξει συνομιλίες, αλλά το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή(MDC) παραμένει δεσμευμένο στην εξεύρεση ενός διακανονισμού με διαπραγματεύσεις για τον λαό της Ζιμπάμπουε. Το αφήνουμε στα χέρια της Αφρικανικής Ένωσης και ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει μία διαδικασία που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές»,πρόσθεσε ο Τσβανγκιράι.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η ορκωμοσία του Μουγκάμπε θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: