Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

Παρωδία εκλογών στη Ζιμπάμπουε

Όπως ακριβώς είχα προβλέψει από τον περασμένο Μάρτιο, προτού γίνει ακόμη ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Ζιμπάμπουε, ο νικητής αυτών θα ήταν ο ανεκδιήγητος δικτατορίσκος Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο δεύτερος γύρος που λαμβάνει χώραν σήμερα χωρίς την παρουσία κάποιου υποψήφιου της αντιπολίτευσης, απλά θα επιβεβαιώσει αυτό που από πάντα ήξερα: ότι δηλαδή, αν το υβρίδιο Μουγκάμπε δεν ανατραπεί με άλλα μέσα, αποκλείεται ν' αφήσει την καρέκλα του. Σχετικά με την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε αντιγράφω από την Καθημερινή:

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών σήμερα στη Ζιμπάμπουε, εφέρετο ο επί 28 έτη πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, παρά τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τις εκλογές, ζήτησε την παρουσία ένοπλου διεθνούς ειρηνευτικού σώματος, φοβούμενος την κλιμάκωση της βίας του καθεστώτος Μουγκάμπε. H Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία αποτρέπει τους πολίτες της να ταξιδεύουν στη Ζιμπάμπουε. Eνδεικτική επίσης της απομόνωσης στην οποία περιέρχεται ο Μουγκάμπε, είναι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ του αφέρεσε τον τίτλο του ιππότη. Το γεγονός ακόμη, ότι ο πρόεδρος της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα, δήλωσε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν παρέμβει άμεσα, επίκειται γενοκτονία, όπως στη Ρουάντα το 1994, καταδεικνύει το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην αφρικανική χώρα. Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι ο Μουγκάμπε επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για διεξαγωγή εκλογών, ώστε αν αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, να το πράξει από θέση ισχύος.
Ο Τσβανγκιράι, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ολλανδική πρεσβεία στο Χαράρε, στην οποία έχει καταφύγει από την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε ότι η Αφρικανική Ενωση, με την υποστήριξη του ΟΗΕ θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για τη μεταπολίτευση στη Ζιμπάμπουε. Ο Τσβανγκιράι εφέρετο διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με το κόμμα ZANU-PF του Μουγκάμπε, μόνον υπό τον όρο ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν. Το κόμμα του, όμως, το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), τόνισε ότι δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Τσβανγκιράι επισήμανε ότι ο ΟΗΕ πέρα από τη φραστική καταδίκη του Μουγκάμπε, πρέπει να τον απομονώσει και να προστατεύσει τον λαό της Ζιμπάμπουε.
Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις προς το καθεστώς Μουγκάμπε εντείνονται όπως και οι φόβοι για κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης. Ο Τζεντάι Φρέιζερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι δεν είναι δυνατόν ο Μουγκάμπε να διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές όταν σκοτώνονται μέλη της αντιπολίτευσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε και παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την ανατροπή του καθεστώτος Μουγκάμπε. Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής της Νοτίου Αφρικής συναντήθηκαν χθες σε έκτακτη σύνοδο στη Ζουαζιλάνδη, με αντικείμενο την πολιτική κρίση της Ζιμπάμπουε. Στη σύνοδο δεν συμμετείχε ο Τάμπο Μπέκι πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο οποίος είχε οριστεί διαπραγματευτής και έχει δεχτεί οξεία κριτική για την ήπια διπλωματική προσέγγισή του έναντι του Μουγκάμπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: