Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2008

Ρώτησαν την Κίνα;

Διεθνής κινητοποίηση λέει για επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Νταρφούρ. Το θέμα είναι: Ρώτησαν την Κίνα; Με την ευκαιρία θα ήθελα να θέσω ένα ακόμη ερώτημα: Πότε επιτέλους θ' αρχίσουν μαζικές αντιδράσεις-διαδηλώσεις για την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στην Αφρική; Ή, μήπως, επειδή πίσω απ΄ αυτή την κρίση δεν κρύβονται οι ΗΠΑ δεν αφορά το θέμα τους επαγγελματίες επαναστάτες;
Όπως και νάχει, αντιγράφω από την Καθημερινή:

Το διορισμό κοινού μεσολαβητή, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες να επανέλθει η ειρήνη στη σουδανική επαρχία του Νταρφούρ, προωθούν ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση
«Δουλειά μας είναι να επανενεργοποιήσουμε την πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, πρώην υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, Γιαν Ελίασον, από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου είχε συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Ελίασον, ο οποίος εργάζεται από κοινού με τον Τανζανό απεσταλμένο της Αφρικανικής Ένωσης, Σαλίμ Αχμεντ Σαλίμ, και για μία καινούργια διπλωματική πρωτοβουλία για το Νταρφούρ, η επιλογή του νέου προσώπου βρίσκεται στα τελευταία της στάδια.
Η δουλειά των μεσολαβητών έχει γίνει πιο περίπλοκη από τον προηγούμενο μήνα, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση των ανταρτών του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM) του Νταρφούρ, οι άνδρες του οποίου έφτασαν στα περίχωρα του Χαρτούμ, όπου ανεκόπη η προέλαση τους.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το μεν Σουδάν να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, ο δε ηγέτης των ανταρτών Χαλιλ Ιμπραήμ να καλέσει τον Ελίασον και τον Σαλίμ να παραιτηθούν.
Σήμερα οι δύο μεσολαβητές θα έχουν συνομιλίες στη Γενεύη με τα άλλα δύο εμπλεκόμενα μέρη της κρίσης, το Τσαντ και την Ερυθραία, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους διεθνείς παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 24 Ιουνίου του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Ελίασον προειδοποίησε ότι ο νέος μεσολαβητής πρέπει να έχει «πολύ, πολύ ισχυρή εντολή» και διευκρίνισε ότι μετά τον ορισμό του, ο ίδιος προτίθεται να διατηρήσει μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Η συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: