Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

...Κι ο Μουγκάμπε σκοτώνει ακόμα

Δραματική κλιμάκωση των βιαιοτήτων που συνοδεύουν μια από τις πιο δύσκολες εκλογικές διαδικασίες στην ιστορία της Αφρικής ζει η Ζιμπάμπουε, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για βασανισμούς και «μυστηριώδεις δολοφονίες» οπαδών της αντιπολίτευσης, ενώ οι γειτονικές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι ο επικείμενος δεύτερος γύρος της 27ης Ιουνίου είναι απίθανο να διεξαχθεί ελεύθερα και δίκαια υπό τις παρούσες συνθήκες.
Τέσσερις ακόμη ακτιβιστές του αντιπολιτευόμενου Κινήματος της Δημοκρατικής Αλλαγής, MDC, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Τρίτη, βρέθηκαν νεκροί, χθες, σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής Τσιτουνγκβίζα, νοτιοανατολικά της Χαράρε. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νέλσον Τσαμίζα, επιβεβαίωσε ότι οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 29 Μαρτίου, οπότε διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, είναι 70, μεταξύ τους και η σύζυγος του στελέχους του MDC, δημάρχου Εμανουέλ Τσιρότο, η οποία βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη σ’ ένα νοσοκομείο.

Σημάδια βασανισμού

Το ζεύγος είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο και κρυβόταν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων υπό τον φόβο μιας επίθεσης, καθώς σύμφωνα με το MDC αλλά και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων ο εκφοβισμός σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Μουγκάμπε είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη τακτική και συχνά φτάνει στα άκρα. Οι τέσσερις νεκροί ακτιβιστές έφεραν στα σώματά τους εμφανή σημάδια βασανισμού και εγκαύματα, ενώ πολλοί άλλοι είχαν την ίδια τύχη. Στην καλύτερη περίπτωση τα θύματα οδηγούνται με σπασμένα κόκαλα στο νοσοκομείο.
«Είναι απολύτως προφανές πως αυτές οι εκλογές δεν θα είναι ποτέ δίκαιες ούτε ελεύθερες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας, Μπερνάρ Μέμπε, μιλώντας για λογαριασμό της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης (SADC). Ο κ. Μπέμπε υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι ομόλογοί του από την Ανγκόλα και τη Σουαζιλάνδη θα αποστείλουν επιστολές στους προέδρους τους «ώστε να πράξουν κάτι επειγόντως για να σωθεί η Ζιμπάμπουε». Η SADC αποστέλλει στη χώρα 380 παρατηρητές για την ψηφοφορία της 27ης Ιουνίου, που συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για τον πρόεδρο Μουγκάμπε μετά 28 χρόνια διακυβέρνησης. Ο ηγέτης του MDC, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υπερίσχυσε μεν στον πρώτο γύρο, αλλά δεν έλαβε ποσοστό ικανό να του εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, πρότεινε την αναβολή του δεύτερου γύρου προκειμένου να αρχίσει διάλογος εθνικής ενότητας, όπως ανέφεραν χθες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Τα γεγονότα, ωστόσο, αποκλείουν τη συμφιλίωση, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, δεδομένης και της πρόσφατης σύλληψης του γ. γ. του MDC, Τεντάι Μπίτι, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, κατηγορούμενος ότι «πρόδωσε τη χώρα του με κακόβουλες δηλώσεις που της προκάλεσαν βλάβη».
Ο πρόεδρος Μπέκι, ο οποίος συνάντησε και τους δύο ηγέτες χωριστά, την περασμένη Τετάρτη, κάλεσε τον Μουγκάμπε να ακυρώσει την εκλογική διαδικασία και να επιδιώξει συμβιβασμό με τον αντίπαλό του, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως εγραψε οικονομική εφημερίδα της Νότιας Αφρικής. Κορυφαίος Δυτικός διπλωμάτης, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το λουτρό αίματος στη Ζιμπάμπουε εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς. «Ηρθε η ώρα να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να απευθύνουμε εκκλήσεις. Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία», κατήγγειλε, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά τις 27 Ιουνίου εξέφρασε ο κ. Μέμπε, ιδιαίτερα ανήσυχος μπροστά στην προοπτική ενός νέου κύματος προσφύγων προς την Τανζανία. Εκκληση «για ευρύτερη και ισχυρότερη διεθνή δράση ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των εκλογών» απηύθυναν οι ΗΠΑ.


Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: