Σάββατο, Ιουνίου 21, 2008

Ζιμπάμπουε: Της βίας και της νοθείας το ανάγνωσμα

Υπό καθεστώς βίας και τρομοκρατίας διεξάγεται η «προεκλογική εκστρατεία» στη Ζιμπάμπουε. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι οπαδοί του δέχονται καθημερινά πιέσεις και απειλές από το καθεστώς του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η «Κίνηση για τη Δημοκρατική Αλλαγή» του Τσβανγκιράι καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 70 στελέχη της έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες ακόμη έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμών και διωγμών από τις παραστρατιωτικές ομάδες του κυβερνώντος ZANU-PF. Ο ίδιος ο Τσβανγκιράι έχει συλληφθεί πέντε φορές μέσα στον τελευταίο μήνα.
Ο Μουγκάμπε κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 28 χρόνια. Μολονότι έχασε καθαρά στις τελευταίες εκλογές της 29ης Μαρτίου, η κεντρική εφορευτική επιτροπή αποφάνθηκε με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων ότι η αντιπολίτευση δεν εξασφάλισε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία και πρέπει να διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος στις 27 Ιουνίου. Εξίσου αμφιλεγόμενο ήταν και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2002.
Η οικονομία της χώρας, η οποία κάποτε ανθούσε, έχει πλέον καταρρεύσει, ο πληθωρισμός κινείται σε πενταψήφια νούμερα και οι κάτοικοί της κυριολεκτικά λιμοκτονούν. Ωστόσο, ο Μουγκάμπε ελέγχει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και τη διαμοιράζει μόνο στους υποστηρικτές του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς και έχει παγώσει όλους τους γνωστούς λογαριασμούς που διατηρεί ο Μουγκάμπε στο εξωτερικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο για αυστηρότερα μέτρα, ενώ και η προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ενωσης, Τανζανία, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το αιματοκύλισμα των τελευταίων εβδομάδων και αμφισβητεί εκ προοιμίου την εγκυρότητα των επαναληπτικών εκλογών.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: