Τρίτη, Ιουνίου 24, 2008

Το Λονδίνο Τιμά τον Μαντέλα

Λονδινο. Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και της πολιτικής του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα.
Ο κ. Μαντέλα, που γίνεται 90 χρόνων στις 19 Ιουλίου πρόκειται να συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί επ' ευκαιρία των ενενηκοστών του γενεθλίων, ενώ θα συναντηθεί και με σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες. Ανάμεσα σε άλλα θα παρακολουθήσει συναυλία που θα δοθεί προς τιμήν του την Παρασκευή στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και στην οποία θα συμμετάσχει το συγκρότημα Κουίν, η Ανι Λένοξ και πολλοί άλλοι. Μεγάλη θα είναι η απουσία της τραγουδίστριας Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η οποία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συναυλία καθώς υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στομάχου τον Μάιο και οι γιατροί τής συνέστησαν να μην ταξιδέψει από το Μονακό όπου κατοικεί στο Λονδίνο. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα εμφανιστεί και η ντίβα της τζαζ Εϊμι Ουάϊνχαουζ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου με πνευμονοπάθεια. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πατέρας της προς τα ΜΜΕ, η τραγουδίστρια αντιδρά καλά στη θεραπεία και θα αναρρώσει πλήρως από την περιπέτειά της.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τα χρόνια της πολυκύμαντης ζωής του ο Αφρικανός ηγέτης-σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ είπε πολλά που «καταγράφηκαν», αποδεικνύοντας ότι διαθέτει και πηγαίο χιούμορ. Ιδού ορισμένες από τις φράσεις του:

1. Για τα περί σταδιοδρομίας σχέδιά του:
«Μία ημέρα θα είμαι πρωθυπουργός αυτής της χώρας».
2. Οταν έμαθε ότι θα αποφυλακισθεί:
«Ευχαρίστησα τον κ. Ντε Κλερκ και του είπα πως, αν και κινδύνευα να θεωρηθώ αγνώμων, θα προτιμούσα να είχα λάβει ειδοποίηση προ εβδομάδος». (1995)
3. Στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την αποφυλάκισή του: «Γιατί είστε τόσο σοβαροί; Γιατί δεν γελάτε;» (1990)
4. Κατά τη συνάντησή του με τις Σπάις Γκερλς:
«Είναι οι ηρωίδες μου. Δεν θέλω να συγκινηθώ αλλά αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου». (1997)
5. Στον Καναδό πρωθυπουργό Μπράιαν Μαλρόνι, αφού ζήτησε εκατομμύρια για το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο:
«Μήπως θα μπορούσατε να μας τα δώσετε σε δολάρια ΗΠΑ;» (1990)
6. Μιλώντας περί εθνικής ανασυγκρότησης:
«Καμιά φορά χρειάζεσαι μπουλντόζα, καμιά φορά χρειάζεσαι φτερό ξεσκονίσματος». (1997)
7. Στη βασίλισσα Ελισάβετ:
«Είμαι χωριατόπαιδο, μεγαλειοτάτη». (1995)
8. Για τη γοητεία του:
«Δεν φταίω εγώ αν οι γυναίκες με προσέχουν. Σίγουρα, όμως, δεν θα διαμαρτυρηθώ». (1996)
9. Για τον Μπιλ Γκέιτς:
«Εχω 39 εγγόνια και έξι δισέγγονα. Χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός για να φτάσει το επίπεδό μου».
10. Για την άφιξη στον Παράδεισο:
«Θα αναζητήσω το ειδικό τμήμα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου». (2004)

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: