By Hannelie Booyens. “You” magazine (South Africa). 14 July 2005.
Κλοπή και απόδοση στα ελληνικά: Αδαής
Έξη άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της Επιχείρησης Σκούπας και Αποκατάστασης της Τάξης, στην οποία επιδόθηκε για δυο μήνες το καθεστώς Μουγκάμπε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2005. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ο σκοπός της επιχείρησης ήταν να βάλει τέλος στις δραστηριότητες των μαυραγοριτών, αλλά σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρατηρητές, τα αίτια ήταν άλλα και πιο αποκρουστικά...
Αν δε γνώριζε κανείς τα γεγονότα θα νόμιζε ότι η Ζιμπάμπουε κτυπήθηκε από κάποιο τυφώνα. Ωστόσο οι σκηνές μαζικής καταστροφής, σε μια περιοχή όπου κάποτε ζούσαν και εργάζονταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αποτελεί έργο του πρόεδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του στρατού του. Ανάμεσα στα ερείπια μπορεί ακόμη να διακρίνει κανείς απομεινάρια από τα προϊόντα που κάποτε πωλούνταν στις περιοχές αυτές: τρόφιμα, ρούχα, λουλούδια.
Εδώ κι εκεί βλέπει κανείς μοναχικούς ανθρώπους να προσπαθούν να περισώσουν οτιδήποτε μπορούν από την πρόσφατη καταστροφή. Το ίδιο σκηνικό παντού: φτωχοί άνθρωποι, ισοπεδωμένες συνοικίες. Στη Χαράρε, στο Μπουλαγάο και στους Καταρράκτες της Βικτορίας.
Αλλά, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως το Τσουνάμι, κανείς δε σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στους άστεγους της Ζιμπάμπουε. Έχουν παραμείνει εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης και τις εξοντωτικές θερμοκρασίες του μεσοχείμωνου. Τις νύχτες μαζεύονται γύρω από τις φωτιές που ανάβουν μέσα σε σκουριασμένα βαρέλια, προσπαθώντας να ζεσταθούν και να ζήσουν λίγο ακόμη, εγκατελημμένοι από όλους.
Από τις 19 Μαΐου (2005) περίπου τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στην πόλη της Χαράρε και τα προάστια, στη διάρκεια των μαζικών εκκαθαριστικών επιδρομών από το στρατό και την αστυνομία της Ζιμπάμπουε. Δύο παιδιά και τέσσερις ενήλικες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ενώ μία γυναίκα αναγκάστηκε να γεννήσει έξω, στην αυλή του σπιτιού, ενώ οι στρατιώτες το λεηλατούσαν.
Η επιχείρηση αυτή του Μουγκάμπε είχε σαν στόχο τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών του, που μετανάστευσαν μαζικά στις πόλεις, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Μετά τη χρήση αλόγιστης βίας, εκ μέρους της κυβέρνησης, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στα μέρη τους, σε αγροτικές περιοχές όπου δουλειά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, την Κίνηση για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) οι επιδρομές είχαν σκοπό την αποδυνάμωση της δύναμής του κινήματος (κάτι που δεν μπορεί να απέχει και πολύ απ’ την αλήθεια – σ.τ.μ)...
Ο Μουγκάμπε εδώ και δεκαετίες στηρίζει με κάθε μέσο τους οπαδούς του, σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Αν και συχνά πυκνά επιδίδεται σε μαρξιστικές κορώνες στην πραγματικότητα είναι ένας ακόμη αφρικανός δικτάτορας, που διαλύει με η χρήση βίας ή χωρίς, τους αντιπάλους του, μοιράζοντας τη λεία – φάρμες και σπίτια – στους αυλοκόλακες και στα πιστά μέλη του κόμματός του (Zanu-PF).
Σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και με άλλα που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του Μουγκάμπε, θύμα σκληρής κριτικής έχει πέσει και ο πρόεδρος Μπέκι της Νοτίου Αφρικής, στον οποίο καταλογίζουν δειλία, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τη Ζιμπάμπουε. Με μια δόση πικρίας λένε ότι ο Μπέκι φοβάται το Μουγκάμπε, αφού με κάθε ευκαιρία ο τελευταίος τον χαρακτηρίζει σαν «μαριονέτα της δύσης», χωρίς να λαμβάνει ανάλογη απάντηση, ενισχύοντας έτσι τη φήμη ότι ο ίδιος είναι άτρωτος.
Δευτέρα, Ιουλίου 10, 2006
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Χαίρομαι που είσαι καλά. Διάβασα όσα έγραψες...και είναι πράγματι κρίμα τα όσα συμβαίνουν! Υπάρχουν οι γιατροί χωρίς σύνορα; Ο ερυθρός σταυρός; Ή έχουν απαγορευτεί όλα; Θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει μία οικογένεια στέλνοντας χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό ή θα έχανε η οικογένεια τα χρήματα;(ρωτάω γιατί για παράδειγμα στο Εκουαδόρ φτάνουν δύσκολα τα χρήματα).
Αν βρεις χρόνο απάντησε μου.
Να προσέχεις και να περνάς καλά!
skoura ta pragmata. oles oi MKO exoun ekdiwxthei apo ti xwra epeidi den ithelan na dinoun ta xrimata sti dieftharmeni kivernisi gia na ta diaxeirizetai opws i idia thelei. wstoso kapoies apo tis MKO pou vriskontai sti Botswana kai ti Notio Afriki stelnoun me emmesous tropous voitheia pros ta edw. Tha psaksw perissotero to thema kai tha se enimerwsw
Η αξία της ανθρώπινης ζωής ενός Αφρικανού ; Μηδενική . Ακόμα και για τους ίδιους τους ηγέτες τους . Πόσο μάλλον για εμάς τους λευκούς και πολιτισμένους . Ποιός νοιάζεται ; Κανείς ...
Σε κάνεις να νοιώθεις γελοίος που λες "έχω προβλήματα" . Εκεί είναι τα αληθινά προβλήματα .
Σ'ευχαριστώ που μας ανοίγεις τα μάτια . Ναι έχουμε ακουστά , αλλά δεν τα βλέπουμε .
Δημοσίευση σχολίου