Σάββατο, Ιουλίου 22, 2006

Μουσείο Νέλσον Μαντέλα

Σαν ο πρώτος δημοκρατικά εκλελεγμένος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, αλλά και σαν ένα παγκόσμιο είδωλο του αγώνα και της ελπίδας, που – στη συνείδηση του κόσμου έχει – καθιερωθεί ο Νέλσον Μαντέλα έλαβε χιλιάδες δώρα από όλο τον κόσμο, στο πέρασμα των χρόνων. Όρο αποδοχής τους, ωστόσο, - και ευχή - είχε θέσει τη δημιουργία ενός μουσείου προς τιμή του έθνους, στο – ή κοντά στο – χωριό όπου γεννήθηκε, στο Ανατολικό Ακρωτήριο (Eastern Cape). Η ευχή του πήρε σάρκα και οστά, με την εγκαθίδρυση του Εθνικού Μουσείου Νέλσον Μαντέλα στην Ουμτάτα.
Το μουσείο βρίσκεται σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, μία από τις οποίες είναι το Κούνου, όπου μεγάλωσε ο Μαντίμπα. Το συγκεκριμένο κομμάτι επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην πνευματική ανάπτυξη των νέων και είναι γνωστό σαν το Κέντρο Νεότητας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νέλσον Μαντέλα. Το κέντρο περιλαμβάνει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως συνεδριακούς χώρους, εστιατόριο, αθλητικά κέντρα, αμφιθέατρο, εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια και άλλα.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται το Κτήριο Μπούνγκα (Bhunga Building), – δεύτερο κομμάτι του μουσείου, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή – όπου η πολιτική κληρονομιά και κληρονομιά ζωής του Μαντέλα, αναπαρίσταται μέσα από οπτικό υλικό, έργα τέχνης και τα δώρα που έχει λάβει, καθώς και από μία έκθεση που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, «Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία» (Long Walk to Freedom).
Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του μουσείου βρίσκεται στο χωριό Μβέζο (Mvezo), όπου γεννήθηκε ο Μαντέλα.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, η δημιουργία του προκάλεσε μια έκρηξη ανάπτυξης στην περιοχή, με το άνοιγμα πανδοχείων, εργαστηρίων τέχνης, εστιατορίων κτλ, αναγκαίων για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, που έχει να κάνει με την άφιξη πλήθος ντόπιων και ξένων τουριστών στην Ουμτάτα...
«Το όνειρο του Νέλσον Μαντέλα έγινε πραγματικότητα,» τονίζει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του μουσείου, Νοκουζόλα Θεθάνι.

Σύνδεσμος: www.mandelamuseum.org.za

Κλάπηκε και μεταφράστηκε από τον Αδαή.
Πηγή: Sawubona. Περιοδικό των Aερογραμμών της Νοτίου Αφρικής