Τρίτη, Μαΐου 31, 2011

Σε άσχημη κατάσταση η υγεία του Μουμπάρακ

Η κατάσταση της υγείας του Αιγυπτίου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση σε νοσοκομείο του παραθαλάσσιου θέρετρου Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν επιτρέπει ακόμη τη μεταφορά του σε φυλακή, ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελία.
Ο πρώην πρόεδρος, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από τις 13 Απριλίου έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στη διάρκεια της ανάκρισης, αναμένεται να δικαστεί για τη δολοφονία διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του στις 11 Φεβρουαρίου και για διαφθορά.
Ο γενικός εισαγγελέας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ είχε επιφορτίσει μία ομάδα γιατρών, ανάμεσά στους οποίους είναι και καρδιολόγοι, να επανεξετάσουν τον Μουμπάρακ για να αποφανθούν αν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη μεταφορά του στο νοσοκομείο φυλακής.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Άπραγος φεύγει και ο Ζούμα από τη Λιβύη

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η μεσολαβητική πρωτοβουλία του προέδρου της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στη Λιβύη. Τόσο από ΝΑΤΟϊκής ηγεσίας, όσο και από την πλευρά των εξεγερμένων της Βεγγάζης, η απάντηση ήταν «όχι» στην πρόταση για εκεχειρία που γνωστοποίησε ο Τζέικομπ Ζούμα κατόπιν συνάντησης με τον Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη -πρόταση που δεν περιλάμβανε δέσμευση για άμεση αποχώρηση του Λίβυου συνταγματάρχη.

«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει, πρέπει να φύγει από τη χώρα» δηλώνει την ίδια στιγμή τη Βεγγάζη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ενώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέν τονίζει ότι σύντομα πρόκειται να σταλούν μαχητικά ελικόπτερα στη Λιβύη.

Η συνέχεια στο in.gr

Σάλος στην Αίγυπτο από την αποκάλυψη ότι διαδηλώτριες υποβλήθηκαν σε τεστ παρθενίας

Οργή έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο η ομολογία αιγύπτιου στρατηγού ότι έγιναν τεστ παρθενίας σε γυναίκες που συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων τον Μάρτιο, κάτι που μέχρι τώρα αρνούντο οι στρατιωτικές αρχές.

Δεκάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από το στρατό όταν δυνάμεις του απομάκρυναν βίαια διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στις 9 Μαρτίου.

Μια διαδηλώτρια δήλωσε αργότερα ότι την ξεγύμνωσαν μπροστά στις κάμερες πριν υποβληθεί σε τεστ παρθενίας σε στρατιωτική φυλακή.

Η συνέχεια στο in.gr

Τυνησία: Αποχώρησε κόμμα από την επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το ισλαμιστικό κίνημα της Τυνησίας Ενάχντα αποχώρησε τη Δευτέρα από την Εθνική Επιτροπή για την πολιτική μεταρρύθμιση, που έχει επιφορτισθεί να συντάξει το σχέδιο του νέου Συντάγματος στην μετά -Μπεν Άλι εποχή, εξαιτίας του μη καθορισμού οριστικής ημερομηνίας για την τέλεση των γενικών εκλογών.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στις εργασίες της επιτροπής, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα με την ημερομηνία των εκλογών», τόνισε ο Σαμίρ Ντίλου, στέλεχος της Ενάχντα, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απήχηση στο εκλογικό σώμα της Τυνησίας.

Η συνέχεια στο Σκάι

Δευτέρα, Μαΐου 30, 2011

Η κυριαρχία του Καντάφι φτάνει στο τέλος της, εκτιμά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Η ΝΑΤΟϊκή εκστρατεία στη Λιβύη επιτυγχάνει τους στόχους της και η κυριαρχία του Μουαμάρ Καντάφι φτάνει στο τέλος, υποστηρίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, την ώρα που ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έφτασε στη χώρα, σε ακόμη μία προσπάθεια τερματισμού της κρίσης.

«Η επιχείρησή μας στη Λιβύη πετυχαίνει τους στόχους της. Έχουμε πλήξει σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα του Καντάφι να σκοτώνει το λαό του» τόνισε ο Ράσμουσεν από τη Βάρνα όπου πραγματοποιείται φόρουμ του ΝΑΤΟ.

«Η τρομοκρατία του Καντάφι φτάνει στο τέλος. Βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένος, στην πατρίδα του και στο εξωτερικό. Ακόμα και οι κοντινοί του άνθρωποι αποχωρούν, αποστατούν ή τον εγκαταλείπουν» είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Η συνέχεια στο in.gr

Κυριακή, Μαΐου 29, 2011

Τυνησία, η επανάσταση περνάει και στην πασαρέλα

Για τον Salah Barka, αυτοδίδακτο σχεδιαστή, η μόδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από φανταστικό σενάριο. Δουλεύοντας στην Τυνησία και στη νότια πόλη του Γκαμπές, εκεί όπου γεννήθηκε, προμηθεύεται μαλλί από την Τζέρμπα και το Γκαμπές, δέρμα από το Τοζέρ και αρνείται να αναθέσει αλλού την παραγωγή, φτιάχνει τα ρούχα του σε μικρά εργοστάσια με καλλιτέχνες που βρίσκει από επισκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, εκπαιδεύει προσωπικά την ομάδα που εργάζεται μαζί του, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από νεαρούς ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν ανώτατη εκπαίδευση. Στόχος του είναι να υποστηρίξει την Τυνησία.«Οι σχεδιαστές πρέπει να είναι εκεί για να παράγουν δουλειές –και ελπίδα– για μια νέα Τυνησία», είπε ο κ. Μπάρκα. «Σε κάθε κοινωνία και κάθε κρίση, η μόδα είναι τόσο κίνητρο όσο και μέσον επικοινωνίας για τον πληθυσμό»

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Η σφαγή του Σετίφ στην Αλγερία

Το πρωινό της 8ης Μαΐου 1945, την ίδια μέρα που παραδόθηκε η ναζιστική Γερμανία, ξέσπασε η βία στην Αλγερία. Οι πανηγυρισμοί του μουσουλμανικού πληθυσμού της πόλης Σετίφ για τη νίκη των Συμμάχων στην Ευρώπη συνοδεύτηκαν από ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας. Η αστυνομία επιχείρησε να αρπάξει τα πανό διαμαρτυρίας. Δεν άργησαν να σημειωθούν συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων αστυνομικοί και στρατιώτες πυροβόλησαν πολλούς διαδηλωτές. Στην ευρύτερη περιοχή άρχισαν τότε οι επιθέσεις κατά των εποίκων, οι οποίες κατέληξαν στον θάνατο εκατό Ευρωπαίων, κυρίως αμάχων. Επειτα από πέντε μέρες χάους, ο γαλλικός στρατός και η αστυνομία αποκατέστησαν την τάξη, για να αρχίσουν όμως σύντομα τα αντίποινα. Στο όργιο αίματος που ακολούθησε, στρατιώτες και Ευρωπαίοι πολιτοφύλακες σκότωσαν χιλιάδες μουσουλμάνους. Η σφαγή του Σετίφ, όπως έμεινε γνωστή, και η περίοδος καταστολής που εισήγαγε, αποτέλεσαν σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας, η οποία είχε αποικήσει την Αλγερία το 1830, και του μουσουλμανικού πληθυσμού, ο οποίος σημαδεύτηκε από την τραυματική εμπειρία της σφαγής. Το 1954 άρχισε γενικευμένη εξέγερση σε όλη την Αλγερία. Ο Πόλεμος της Αλγερίας έληξε το 1962, φέρνοντας την ανεξαρτησία για τους Αλγερινούς, ενώ συγκλόνισε την Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία, η οποία και κατέρρευσε. Τον Φεβρουάριο του 2005, ο Γάλλος πρέσβης στην Αλγερία ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη σφαγή του 1945, αποκαλώντας την μια ασυγχώρητη τραγωδία.

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή: Εδώ και εδώ...

Η μάχη στο δυτικό μέτωπο της Λιβύης

Ο αντάρτης στο πίσω κάθισμα έχει μακριά μαλλιά, τραγουδάει το «Unfo-rgiven» των Μετάλικα, επαναλαμβάνοντας μηχανικά «Ποτέ ελεύθερος, ποτέ ο εαυτός μου». Ο Αϊμάν, που δεν λέει το επίθετό του με το φόβο των αντιποίνων εις βάρος της οικογένειάς του, συντάχθηκε με την επανάσταση, μόλις αυτή εκδηλώθηκε στην ανατολική Λιβύη. Ο ταπεινός αυτός λογιστής από τη μικρή πόλη Ναλούτ στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, που κατέχουν οι αντάρτες, υποσχέθηκε να μην κόψει τα μαλλιά του εάν δεν φύγει ο Καντάφι.
Το αυτοκίνητο κατευθυνόταν με ταχύτητα προς το φυλάκιο, στη μεθόριο με την Τυνησία, κοντά στο Ουαζίν, που ελέγχουν οι αντάρτες εδώ και ένα μήνα. Από το σημείο αυτό γίνεται ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα, τρόφιμα και ανταλλακτικά προερχόμενα από την Τυνησία, εξού και οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν εναγωνίως να κόψουν τη γραμμή ανεφοδιασμού. Ο δρόμος διέρχεται από το πέρασμα Μάραμπα στα όρη Ναφλούσα, ελέγχεται από τους αντάρτες οι οποίοι προσπάθησαν να θωρακίσουν το πέρασμα με βράχους και κατεστραμμένα τεθωρακισμένα.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Παράνομος ο πόλεμος του Ομπάμα στη Λιβύη

Τα όρια της αμερικανικής δημοκρατίας δοκιμάζονται στα πεδία των μαχών στη Λιβύη, καθώς οι ΗΠΑ συμμετέχουν στις πολεμικές ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις εκεί, χωρίς τη συνταγματικά απαιτούμενη κοινοβουλευτική έγκριση γι' αυτή τη συμμετοχή τους.
Πρόκειται για μια κραυγαλέα δημοκρατική εκτροπή που αποσιωπήθηκε από το πολιτικό κατεστημένο και τα αμερικανικά media, αλλά τώρα αναδύεται στη δημοσιότητα ως «παράπλευρη απώλεια» της επ' αόριστον πολεμικής εμπλοκής στη Λιβύη. Μια εμπλοκή που ξεκίνησε με προεδρικό διάταγμα και συνεχίζεται έχοντας ήδη εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια για κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Αντίθετα ακόμη και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της οικογένειας Μπους (πατρός και υιού), που είχαν πετύχει κοινοβουλευτική έγκριση των επιθετικών πολέμων στον Περσικό Κόλπο (1990-91), στο Αφγανιστάν (2001) και στο Ιράκ (2003), ο πρόεδρος Ομπάμα δεν ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο της Λιβύης, και αδιαφόρησε προκλητικά στα αιτήματα γερουσιαστών της αντιπολίτευσης να το πράξει.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Μαΐου 28, 2011

"Βρέχει" λίβυους στη Λαμπεντούζα

Μετά από ένα "διάλειμμα" περίπου μίας εβδομάδας, συνολικά 900 παράνομοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Λιβύη, αποβιβάστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, όπως έγινε γνωστό από την ακτοφυλακή.

Το τελευταίο πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν 347 άτομα, μεταξύ των οποίων 27 γυναίκες και ένα παιδί, προσέγγισε το νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας και, καθώς αντιμετώπιζε δυσκολίες, χρειάστηκε να επέμβουν τα σκάφη του λιμενικού και της αστυνομίας για να αποβιβαστούν με ασφάλεια οι πρόσφυγες.

Η συνέχεια στο Σκάι

Τον καταδίκασαν για το ίντερνετ

Στην καταβολή προστίμου μαμούθ, ύψους 540 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (περίπου 90,64 εκατομμύρια δολάρια) καταδικάστηκαν το Σάββατο από δικαστήριο του Καΐρου ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και δύο πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος του.

Ο Μουμπάρακ και οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν για τη διακοπή της παροχής των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Η συνέχεια στο Σκάι

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

Χιλιάδες πρόσφυγες από το Βόρειο στο Νότιο Σουδάν

Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν εκπατριστεί εξαιτίας των τελευταίων μαχών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Αμπιέι, την οποία έχει καταλάβει ο στρατός του Βορείου Σουδάν από τις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της ημιαυτόνομης κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν Τζέιμς Κοκ Ρουέα.
«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αμπιέι και τις γύρω περιοχές», τόνισε ο ίδιος.
«Γυναίκες, παιδιά, γέροι, πήραν τους δρόμους φοβούμενοι τη βία και είναι άστεγοι», τόνισε ο νοτιοσουδανός αξιωματούχος, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Τζούμπα, πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου κράτους, για να μεταβεί στα σημεία της κρίσης.
Ο αριθμός των 150.000 δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Αίγυπτος: «Αγανακτισμένοι» στην πλατεία Ταχρίρ


Πολλές χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση της εφαρμογής των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων μετά την αλλαγή του καθεστώτος, το Φεβρουάριο και την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ ύστερα από έκκληση της νεολαίας μέσω του Διαδικτύου, ζητούν μια «δεύτερη επανάσταση» και μια «νέα ημέρα οργής» - αναφορά στις μεγάλες διαδηλώσεις που προκάλεσαν την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η συνέχεια στο Σκάι

Καταγγελία για επιθέσεις Καντάφι με πυραύλους κατά αμάχων

Ο στρατός του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζει καθημερινά τη δυτική Λιβύη ρίχνοντας στα τυφλά ρουκέτες που «απειλούν τη ζωή αμάχων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Οι επιθέσεις με πυραύλους Γκραντ --ένα όπλο που από τη φύση του δεν πραγματοποιεί χτυπήματα ακριβείας-- απειλούν τη ζωή αμάχων, προκαλούν ζημιές στην υποδομή και εμποδίζουν την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν διαφύγει από τον Φεβρουάριο στην Τυνησία», εκτιμά η HRW σε έκθεσή της που συντάχθηκε έπειτα από πενθήμερη επίσκεψη στην περιοχή Ντζέμπελ Ναφούσα.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Μεσολαβεί η Ρωσία για την απομάκρυνση του Καντάφι

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της G8, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία. Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί δηλώνουν την ίδια στιγμή από τη Ντοβίλ της Γαλλίας αποφασισμένοι «να τελειώσουν τη δουλειά» στη Λιβύη. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται να συμμετάσχουν βρετανικά και γαλλικά ελικόπτερα. Αυτομόλησε ο πρεσβευτής της Λιβύης στην ΕΕ, αναζωπυρώθηκαν οι μάχες στη Μιζουράτα. Σε νοσοκομεία της Τρίπολης κρύβεται ο Καντάφι, εκτιμά η Ντάουνινγκ Στριτ...

Η συνέχεια στο in.gr

Αυτομόλησε ο λίβυος πρέσβης στην Ε.Ε.

Ο Λίβυος πρεσβευτής στην ΕΕ αυτομόλησε την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών.

Η αποστασία του Αλ Χαντί Χαντείμπα, ο οποίος ήταν ο πρεσβευτής του καθεστώτος Καντάφι στην ΕΕ αλλά και τις Κάτω Χώρες ( Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), ήρθε ύστερα από μια περίοδο διαπραγματεύσεων, όπως αποκάλυψε διπλωμάτης της Ένωσης, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η απόφαση του Λίβυου αξιωματούχου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική στην ΕΕ, Κάθριν Άστον. 


Η συνέχεια στο Σκάι

Ισχυρές εκρήξεις χθες το βράδυ στην Τρίπολη

Πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, αργά το βράδυ της Πέμπτης κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συνέχεια εδώ

Πέμπτη, Μαΐου 26, 2011

Το χτήνος που αποκαλούσαν "Δάσκαλο"


Τη σύλληψη ενός δασκάλου που κτύπαγε και κακομεταχειριζόταν τα παιδιά της τάξης του, ηλικίας 7-8 ετών, στην περιοχή Καφρ Σουκρ (κάπου 40 χιλιόμετρα από το Κάιρο) αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, μετά και την προβολή βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου.

Στο βίντεο, ο φερόμενος ως δάσκαλος φαίνεται να κτυπά τα αγόρια με χάρακα, να τραβά τα μαλλιά των κοριτσιών και οι μικροί μαθητές απεικονίζονται να κλαίνε και να φωνάζουν.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της «Αλ Αχράμ» ενώ ήδη είχε αρχίσει η δίωξη του δασκάλου από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη.

Πηγή: iKypros

Κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θέλουν οι λίβυοι

Επιστολή σε ξένους ηγέτες με την οποία προτείνει την άμεση κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης έχει στείλει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι.

Ο Αλ Μαχμούντι προτείνει, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, τη διεξαγωγή άνευ όρων συνομιλιών με τους αντικαθεστωτικούς, να δοθεί αμνηστία σε όσους έχουν εμπλακεί στις συγκρούσεις και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η συνέχεια στο in.gr

Ενώ ο Μπερλουσκόνι βλέπει... ζωντανούς

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις τον θάνατο ενός γιου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, του Σάιφ αλ Άραμπ, ο οποίος θεωρείται ότι έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του ΝΑΤΟ στις 30 Απριλίου.

Αναφερόμενος στον θάνατο του γιου του Καντάφι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν έχει εμπλακεί και ότι πρόκειται για προπαγάνδα.

Ο γιος του Καντάφι δεν βρισκόταν στην Λιβύη, εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι ο Σάιφ ζούσε σε μία άλλη χώρα. Χαρακτήρισε δε αβάσιμη και την ιστορία του θανάτου των τριών εγγονιών του Καντάφι.

«Αυτές είναι οι πληροφορίες των υπηρεσιών μας» πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στις μυστικές στρατιωτικές υπηρεσίες της Ιταλίας. 


Η συνέχεια στο in.gr

Η Αίγυπτος ανοίγει μόνιμα το πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας

Η Αίγυπτος θα ανοίξει μόνιμα από το Σάββατο το συνοριακό πέρασμα της Ράφα που οδηγεί στη Λωρίδα της Γάζας, αίροντας τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Οι αιγυπτιακές Αρχές ανέφεραν ότι το πέρασμα της Ράφα θα παραμένει πλέον ανοικτό κάθε ημέρα με εξαίρεση τις Παρασκευές και τις γιορτινές ημέρες.

Το άνοιγμα, μεταδίδει το πρακτορείο MENA, εντάσσεται στις προσπάθειες των Αρχών «δώσουν ένα τέλος στην παλαιστινιακή διαίρεση και να επιτευχθεί η εθνική συμφιλιώση».

Η συνέχεια στο in.gr

Τετάρτη, Μαΐου 25, 2011

ΗΠΑ, Βρετανία και Νότιος Αφρική προσπαθούν να διώξουν τον Καντάφι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισαν την Τετάρτη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να σταματήσει τις επιθέσεις κατά πολιτών και δεχθεί να παραδώσει την εξουσία. Ωστόσο, και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της Λιβύης.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, μετά από συνάντησή τους στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι διατηρούν «κοινή αποφασιστικότητα» για τη δράση στη Λιβύη, παρά τις «φωνές» εντός του ΝΑΤΟ για μειωμένη «εμπλοκή» των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τη Συμμαχία.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πίεση που ασκούμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι αδύνατο να φανταστούμε ένα μέλλον για τη Λιβύη με τον Καντάφι ακόμα στην εξουσία. Πρέπει να φύγει» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η συνέχεια στο in.gr

Στο μεταξύ την Τρίπολη σχεδιάζει να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, προκειμένου να συζητηθεί μία στρατηγική εξόδου του Μουαμάρ Καντάφι σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.

Η επίσκεψη θα έχει ως στόχο να συζητηθούν τρόποι για την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη από την εξουσία, όπως ανέφερε το Talk Radio 702.

Ο εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου δεν έχει ακόμη κάνει κάποιο σχόλιο για το ταξίδι στη Λιβύη.

Η συνέχεια εδώ

Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

Στις 24 Ιουλίου βουλευτικές εκλογές στην Τυνησία

Η κυβέρνηση της Τυνησίας επιβεβαίωσε ότι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουλίου. Οι εκλογές θα έχουν ως στόχο την δημιουργία νέου Συντάγματος και θα είναι οι πρώτες μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι τον Ιανουάριο.

Η απόφαση έρχεται δύο ημέρες μετά από πρόταση του προέδρου της ανεξάρτητης επιτροπής εκλογών της χώρας να διεξαχθούν οι εκλογές στις 16 Οκτωβρίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή εκλογών για τον Ιούλιο, για την σύσταση μίας νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Από το in.gr

Αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ ανοίγουν οι Λίβυοι εξεγερμένοι

Οι εξεγερμένοι θα ανοίξουν γραφείο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Φέλτμαν, αποδεχόμενοι πρόσκληση της Ουάσινγκτον.

Ο Τζ.Φέλτμαν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, δήλωσε ότι οι εξεγερμένοι δέχθηκαν να ανοίξουν γραφείο αντιπροσωπεία μετά από επίσημη πρόσκληση.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλτμαν κάλεσε επισήμως από τη Βεγγάζη, όπου βρίσκεται, τους Λίβυους εξεγερμένους να ανοίξουν αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζ.Φέλτμαν έφτασε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τους επικεφαλής της εξέγερσης, μεταξύ των οποίων με τον αρχηγό της, τον Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, δήλωσε ο Ναθάνιελ Τεκ, εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη.

Η συνέχεια εδώ

Σφοδρή αεροπορική επιδρομή του Νάτο στην Τρίπολη το πρωί

Σφοδρότατη αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Μπαμ Αλ-Αζίζιγια της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 150.

Οι εκρήξεις από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ξεπέρασαν συνολικά τις δώδεκα, ενώ από τους ξένους δημοσιογράφους εκτιμάται ότι ήταν ίσως η πιο σφοδρή επίθεση εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι μέσα στην ίδια την Τρίπολη.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, υπάρχουν τρεις νεκροί και 150 τραυματίες από την επίθεση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μούσα Ιμπραίμ.

Η συνέχεια στο in.gr

Ανησυχία ΟΗΕ για δημογραφική έκρηξη στη Νιγηρία


Ο Τζέφρι Σακς, ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για τον κίνδυνο δημογραφικής έκρηξης στη Νιγηρία διότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής, σήμερα 158 εκατομμύρια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατομμύρια το 2100.

"Πραγματικά τρομάζω από την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στη Νιγηρία. Δεν είναι υγιές. Στη Νιγηρία κάθε οικογένεια πρέπει να έχει το πολύ τρία παιδιά", τόνισε ο Σακς στο περιθώριο συνάντησης επιχειρηματιών με τον πρόεδρο της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν.

Η συνέχεια στο Σκάι

Ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν

Ανθρωπιστική τραγωδία στο Σουδάν. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία Αμπιέι της αφρικανικής χώρας και έχουν προσφύγει στο Αγκόκ στο νότο, μετά την κατάληψη της περιοχής από την διαφιλονικούμενη περιοχή, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

«Δε γνωρίζουμε τους ακριβείς αριθμούς... Περίπου 20.000 είναι στο Αγκόκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Χούα Τζιανγκ, προσθέτοντας ότι μια ομάδα του οργανισμού έχει σταλεί να εκτιμήσει την κατάσταση.

Η συνέχεια στο Σκάι

Για φόνους και διαφθορά θα δικαστούν Μουμπάρακ και υιοί

Για το φόνο διαδηλωτών κατά τη λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, και για διαφθορά, πρόκειτια να δικαστούν ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του Αλάα και Γκαμάλ μετέδωσε την Τρίτη το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τη γενική εισαγγελία της χώρας.

«Ο γενικός εισαγγελέας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τους γιους του Αλάα και Γκαμάλ, όπως και τον επιχειρηματία που διαφεύγει Χουσέιν Σάλεμ, σε ποινικό δικαστήριο», μετέδωσε το Mena.

Η συνέχεια στο Σκάι

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2011

Επιστροφή του Νέλσον Μαντέλα στο χωριό που γεννήθηκε

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Κούνου, μετέβη ο πρώην πρόεδρος της Ν.Αφρικής Νέλσον Μαντέλα. Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι εκτός Γιοχάνεσμπουργκ, από τον Ιανουάριο, οπότε βγήκε από το νοσοκομείο, μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του.

Ο 92χρονος Μαντέλα, ο οποίος έχει κατ' οίκον ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε 24ωρη βάση, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την οικογένειά του να επισκεφθεί το πατρικό του σπίτι.

«Είμαστε χαρούμενοι που είναι τόσο καλά, ούτως ώστε να μπορεί να ταξιδεύει» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα.

Η συνέχεια στο in.gr

Ελικόπτερα μάχης από τη Γαλλία στη Λιβύη

Η Γαλλία αναπτύσσει ελικόπτερα μάχης στη Λιβύη, τα πρώτα του είδους που θα χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Το πλοίο Tonnerre απέπλευσε στις 17 Μαΐου από την Τουλόν με κατεύθυνση τη Λιβύη μεταφέροντας δώδεκα ελικόπτερα μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro, με στόχο την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των λιβυκών καθεστωτικών δυνάμεων για να ξεπερασθεί η αποτελμάτωση των πολεμικών επιχειρήσεων.
«Η χρησιμοποίηση των ελικοπτέρων του Tonnerre είναι ένας τρόπος για να προσεγγίσει κανείς περισσότερο στο πεδίο», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

Από την Καθημερινή

Ενώ επεκτείνονται οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος

Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέκτειναν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ προχώρησαν σε μια επιπλέον κίνηση υπέρ των εξεγερμένων της Βεγγάζης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση της θεώρησης των διαβατηρίων που στοχεύουν ήδη τον συνταγματάρχη Καντάφι, το περιβάλλον του και τις εταιρίες που θεωρούνται ύποπτες ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς του, επεκτάθηκαν σήμερα σε ένα ακόμα μέλος του περιβάλλοντος του Καντάφι, καθώς και σε μια λιβυκή αεροπορική εταιρία.
«Η ΕΕ αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές της να εμποδίσει την πρόσβαση του καθεστώτος του Καντάφι σε πόρους και κεφάλαια και κυρίως τις προσπάθειες να εμποδίσει το καθεστώς να ενισχύσει το στρατιωτικό του οπλοστάσιο και να στρατολογήσει μισθοφόρους», αναφέρει ανακοίνωση που εγκρίθηκε σήμερα από τους ευρωπαίους υπουργούς στις Βρυξέλλες.

Η συνέχεια εδώ

Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

Σφοδρές μάχες στο Σουδάν


Οι μάχες μεταξύ του στρατού του βόρειου Σουδάν και αυτού του νότιου Σουδάν έχουν ενταθεί στην επαρχία Αμπιέι, την οποία διεκδικούν και οι δύο πλευρές, ενώ ο ΟΗΕ ζητεί «άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών».
Ένας εκπρόσωπος του στρατού του νότιου Σουδάν δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται σήμερα και ότι οι δυνάμεις του βορρά έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την ομώνυμη πόλη της επαρχίας Αμπιέι, αφού βομβάρδισαν αρκετά χωριά.
Ο στρατός του βόρειου Σουδάν δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο ΟΗΕ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την αύξηση των στρατευμάτων και τις σφοδρές μάχες στην Αμπιέι.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ Χούα Ζιάνγκ ο στρατός του βόρειου Σουδάν έχει παρατάξει περίπου 15 άρματα μάχης στην Αμπιέι, ενώ πρόσθεσε ότι στην πόλη ακούγονται πυροβολισμοί, όμως δεν είναι ξεκάθαρο τί ακριβώς συμβαίνει.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Στη Βεγγάζη η Κάθριν Άστον

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον έφθασε το πρωί στη Βεγγάζη, «πρωτεύουσα» της λιβυκής εξέγερσης, για μια σύντομη επίσκεψη κατά την οποία αναμένεται να εγκαινιάσει μια ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μιας εκπροσώπου αυτού του επιπέδου στη Βεγγάζη. Προηγουμένως, μόνον ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είχαν επισκεφθεί την «πρωτεύουσα» των ανταρτών.
Η Άστον αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, της αρχής που διευθύνει την εξέγερση, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, προτού εγκαινιάσει τα γραφεία που θα στεγάζονται σε ένα από τα ξενοδοχεία της Βεγγάζης.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σάββατο, Μαΐου 21, 2011

Ντύθηκε γαµπρός 107 φορές!


Μουσουλµάνος θεραπευτής στη Νιγηρία κατάφερε το ακατόρθωτο: παντρεύτηκε 107 γυναίκες και, παρότι στην πορεία έχασε µερικές (άλλες τις χώρισε και άλλες πέθαναν), τις 86 που έχει σήµερα τις κρατά απόλυτα ικανοποιηµένες. Καµία δεν θέλει να τον εγκαταλείψει και ακόµη και τώρα, στα 87 του, όλο και προσθέτει νέα κορίτσια στη συντροφιά τους προκαλώντας αντιδράσεις από τις θρησκευτικές Αρχές.

Ερωτεύτηκε τηνπρώτη του σύζυγο γιατί ήταν ειλικρινής και πρόθυµη να τον κάνει ευτυχισµένο. Η δεύτερη γυναίκα του, µια εξαδέλφη του, ήταν ακαταµάχητη γιατί έκανε µόνο ό,τι τον ευχαριστούσε. «Αυτό και µόνο µε έκανε να την αγαπώ», λέει. Η τρίτη; Η τρίτη ήξερε να υποτάσσεται σε κάθε του αίτηµα. «Γι’ αυτό όταν την είδα, µου άρεσε. Πήγα στους γονείς της και ζήτησα το χέρι της». Η σύζυγος Νο 4 ήταν πολύ πειθαρχηµένη. Οπως και η σύζυγος Νο 5. Και η Νο 6. Κάτι αντίστοιχο έγινε και µε τις επόµενες, την 7η, την 8η και την 9η… Κάπως έτσι έχουν τα πράγµατα και εδώ και δεκαετίες ο Μπέλο Μαασάµπα πρωταγωνιστεί από το ένα χαρµόσυνο γεγονός στο άλλο. Από γάµο σε γέννα και από γέννα ξανά σε γάµο. Ο87χρονος παντρεύτηκε συνολικά 107 φορές, αριθµός που ακόµη και για µια κοινότητα µε παράδοση στην πολυγαµία ηχεί προκλητικά.

Σήµερα έχει 86 συζύγους, η νεώτερη είναι 19 ετών και η µεγαλύτερη 64. Εννέα πέθαναν και από 12 πήρε διαζύγιο (για απειθαρχία, όπως λέει).

Η συνέχεια στα Νέα

Αίγυπτος: Οι κόπτες σταματούν την κινητοποίησή τους

Οι Αιγύπτιοι κόπτες χριστιανοί που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Καΐρου συμφώνησαν να τερματίσουν την κινητοποίησή τους την Παρασκευή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς οι αρχές συμφώνησαν να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματά τους.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να προετοιμάζονται για να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού ο ένας από τους ηγέτες της κινητοποίησης, ο πατήρ Μέτιας Νασρ, ορθόδοξος ιερέας, αποδέχθηκε την προσφορά της κυβέρνησης να αφεθούν ελεύθεροι πέντε νεαροί άνδρες οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Πέμπτη μετά από τις συγκρούσεις έξω από εκκλησία στο ανατολικό προάστιο του Καΐρου Άιν Σαμς.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μετέδωσε πως οι αρχές θα διοργανώσουν μια συνάντηση μεταξύ χριστιανών ιερέων και μουσουλμάνων πνευματικών σήμερα Σάββατο για να συζητηθεί το θέμα των δύο εκκλησιών που έχουν κλείσει στο Άιν Σαμς.
Ο Νασρ δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2011

Επεισόδια και νεκροί στην Τυνησία

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στην Τυνησία, αφότου οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Τύνιδα λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οργανώνονταν.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ΤΑΡ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρά εγκλήματα εναντίον περίπου 300 από τους συλληφθέντες. Οκτώ από αυτούς κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, 62 για επιθέσεις και βιαιοπραγίες, 100 για «τρομοκρατία» σε βάρος πολιτών και οι υπόλοιποι για κλοπές, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στη χώρα επικρατεί αναβρασμός μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, τον Ιανουάριο, και ενόψει των εκλογών του Ιουλίου, στις οποίες θα αναδειχθεί το νέο κοινοβούλιο που θα αναλάβει να αναθεωρήσει το σύνταγμα.

Η συνέχεια στο Σκάι

Δεν θα δοθεί χάρη στους Μουμπάρακ

O στρατός της Αιγύπτου απέρριψε τις φήμες που θέλουν να δίνεται χάρη στον Χόσνι Μουμπάρακ.

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων τονίζει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία αλήθεια στα όσα κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ότι πρόκειται να δοθεί χάρη από το συμβούλιο στον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και την οικογένειά του» τονίζει το συμβούλιο σε ανακοίνωση στο Facebook.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την απελευθέρωση της Σουζάν Μουμπάρακ, συζύγου του τέως προέδρου της Αιγύπτου.

Η συνέχεια στο in.gr

Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

Καταδίκη πρώην στρατιωτικού για τη γενοκτονία της Ρουάντας


Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ρουάντας Ογκιστέν Μπιζιμούνγκου καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 30 ετών για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, που βρίσκεται στην Αρούσα της Τανζανίας, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο στρατηγός Μπιζιμούνγκου είχε ορισθεί επικεφαλής του στρατού στις 16 Απριλίου 1994, εν μέσω της γενοκτονίας στη Ρουάντα.
Ο πρώην αρχηγός της Χωροφυλακής στρατηγός Ογκιστέν Ντιντιλιγιμάνα καταδικάσθηκε από την πλευρά του «σε ποινή ίση με τη διάρκεια της προφυλάκισής του μετά την σύλληψή του».
Οι δύο άλλοι αξιωματούχοι του στρατού που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση αυτή που φέρει την ονομασία «Militaire II» καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 20 ετών. Πρόκειται για τον πρώην διοικητή του τάγματος ανιχνευτών, του ταγματάρχη Φρανσουά-Ξαβιέ Νζουονεμέγε και του λοχαγού Ινοσάν Σαγκαούτου που ήταν επικεφαλής μονάδας του σώματος αυτού των ειδικών δυνάμεων.
Η γενοκτονία στη Ρουάντα, προκάλεσε, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τον θάνατο 800.000 ανθρώπων, κυρίως μεταξύ της μειονότητας των Τούτσι.

Από την Καθημερινή

Αυτομόλησε ο υπουργός πετρελαίου της Λιβύης

Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Σούκρι Γάνεμ έχει αποστατήσει από την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και κατευθύνεται προς την Τύνιδα, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Τυνησίας.

Μια άλλη πηγή που πρόσκειται στην τυνησιακή κυβέρνηση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Γάνεμ έχει «φύγει» από τη Λιβύη, «διαμένει σε ένα ξενοδοχείο στη Ντζέρμπα (τουριστική περιοχή στη νότια Τυνησία) και δεν έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις τυνησιακές αρχές».

Πάντως η κυβέρνηση της Λιβύης διέψευσε επισήμως αυτές τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι ο υπουργός Πετρελαίου βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Από το Σκάι

Να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ ο Καντάφι, λένε οι ρώσοι

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τους απεσταλμένους του λιβυκού καθεστώτος που μετέβησαν στη Μόσχα να εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του άμαχου πληθυσμού, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

"Θέσαμε τις ερωτήσεις που αντανακλούν τη θέση μας επί της αρχής η οποία είναι κατά πρώτον να σταματήσει να χύνεται αίμα το συντομότερο δυνατόν στη Λιβύη", τόνισε ο Λαβρόφ.

"Καταστήσαμε σαφές ότι είναι απαραίτητο για τη λιβυκή ηγεσία να αρχίσει να εφαρμόζει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας", πρόσθεσε. 


Η συνέχεια στο iKypros

14 χιλιάδες εγκατέλειψαν τη Λιβύη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Περίπου 14.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Λιβύη έχουν φθάσει στην Ιταλία και τη Μάλτα από τότε που εκδηλώθηκε η εξέγερση στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΗCR).
"Μέχρι σήμερα περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν φθάσει με πλοιάρια στην Ιταλία και τη Μάλτα από τη Λιβύη. Από αυτούς, 1.669 έφθασαν την Ιταλία την Παρασκευή και το Σάββατο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ.
Η HCR διαπίστωσε εξάλλου ότι εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν αρχικά μεταβεί στην Τυνησία ή την Αίγυπτο, επέστρεψαν στη Λιβύη για να επιβιβαστούν σε πλοία που θα τους μετέφεραν στην Ευρώπη.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Ελεύθερη θα αφεθεί προσωρινά η σύζυγος Μουμπάρακ

Η σύζυγος του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, Σουζάν, που είχε τεθεί υπό κράτηση, θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερη αφού καταβάλλει εγγύηση και επιστρέψει ορισμένους πόρους στο κράτος, δήλωσαν δικαστικές πηγές στο Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η έρευνα για παράνομο πλουτισμό συνεχίζεται, πάντως η σύζυγος του πρώην προέδρου δεν θα παραμείνει προφυλακισμένη διότι θα επιστρέψει πόρους που διαθέτει στο κράτος. Πρόκειται να αποφυλακιστεί με εγγύηση σύντομα», είπε μία δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνέχεια στο Σκάι

Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

Νιγηρία: 800 οι νεκροί στις μετεκλογικές ταραχές

Οι ταραχές που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

"Τα αιματηρά βίαια επεισόδια μεταξύ των κοινοτήτων που σημειώθηκαν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Απριλίου 2011 στη βόρεια Νιγηρία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων", αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights
Watch, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η συνέχεια στο Σκάι

Αίγυπτος: Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η διαμαρτυρία από τους κόπτες

Περίπου 200 κόπτες συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούν έξω από το κτήριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο Κάιρο σήμερα, αψηφώντας τις εκκλήσεις του προκαθημένου της κοπτικής χριστιανικής εκκλησίας, Σενούντα Γ' να τερματιστεί η κινητοποίηση.

Η διαμαρτυρία, που πλέον γίνεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκαλεί ασφυξία στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο Σενούντα Γ' είχε καλέσει την Κυριακή τους διαδηλωτές να δώσουν ένα τέλος στην διαμαρτυρία τους μετά την επίθεση που υπέστησαν από ενόπλους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 78 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα από σφαίρες.

Η συνέχεια στο Σκάι

Εντάλμα σύλληψης για Καντάφι ζητά ο εισαγγελέας του ΔΠΔ


Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι έχει ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πρόσθεσε ότι ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Σενούσι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και τρεις από τους γιους του.

Η συνέχεια στο Σκάι

Κυριακή, Μαΐου 15, 2011

Νέοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη

Το NATO εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Μπιρ αλ Γάναμ, Ντζίλα και αλ Αζιζία, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana.
Το πρακτορείο επικαλέστηκε πηγή των ένοπλων δυνάμεων και ανέφερε ότι «πολιτικές και στρατιωτικές» εγκαταστάσεις στις περιοχές αυτές, που βρίσκονται περίπου 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, «έγιναν στόχοι της επίθεσης των αποικιοκρατών σταυροφόρων του NATO».
Το Jana ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν «υλικές και ανθρώπινες απώλειες», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Ακτή Ελεφαντοστού: Παραστρατιωτικοί κατηγορούνται για 220 δολοφονίες

Περίπου 220 άμαχοι σκοτώθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού από παραστρατιωτικούς και λιβεριανούς μισθοφόρους πιστούς στον έκπτωτο πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό που διέφευγαν καταδιωκόμενοι από τις δυνάμεις του προέδρου Αλασάν Ουαταρά, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Αφού εκδιώχθηκαν από το προπύργιό τους Γιοπουγκόν, ένα δυτικό προάστιο της Αμπιτζάν, από τις λεγόμενες Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού (FRCI), οι δυνάμεις του Γκμπαγκμπό και οι μισθοφόροι «στη φυγή τους» διέπραξαν «ακρότητες στο νοτιοδυτικό (τμήμα) της χώρας μας», δήλωσε ο Πατρίκ Ασί στο εγχώριο τηλεοπτικό δίκτυο TCI.
Καθώς κινούνταν προς τα σύνορα με τη Λιβερία «αυτοί οι δολοφόνοι που δεν γνωρίζουν καμία πίστη και κανένα νόμο σκότωσαν όποιον βρήκαν μπροστά τους, γυναίκες, άνδρες, παιδιά», πρόσθεσε, και ανέφερε πως το «μακάβριο σύνολο είναι 220 νεκροί και 17 τραυματίες».
Την 9η Μαΐου το υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι τα θύματα των παραστρατιωτικών και των μισθοφόρων ήταν 120.

Από την Καθημερινή

Ουγκάντα: Θύμα του ιού Έμπολα 12χρονο κορίτσι

Οι υγειονομικές αρχές στην Ουγκάντα ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι εντόπισαν ένα κρούσμα της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας Έμπολα και ότι το θύμα, ένα κορίτσι, εξέπνευσε την 6η Μαΐου σε νοσοκομείο 40 χλμ. βόρεια της Καμπάλα.
«Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ένα κρούσμα του Έμπολα στη χώρα. Ένα 12χρονο κορίτσι από την κομητεία Ζιρόμπουε, στην περιοχή Λούβερο, πέθανε από την ασθένεια στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπόμπο», δήλωσε ο Άντονι Εμπόνγιε.
«Διεξήχθησαν εξετάσεις κι επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ο Έμπολα-Σουδάν», πρόσθεσε ο δρ. Εμπόνγιε, επικεφαλής της ομάδας που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της μολυσματικής ασθένειας.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σομαλία: Λύτρα 7 εκ. δολαρίων για την απελευθέρωση δυο Ισπανών ναυτικών

Λύτρα ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων (πέντε εκατομμύρια ευρώ) κατεβλήθησαν χθες σε Σομαλούς πειρατές για ν΄ αφήσουν ελεύθερους τους δυο Ισπανούς ναυτικούς που είχαν συλλάβει τον Δεκέμβριο στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε σήμερα Σομαλός πειρατής. «Οι πειρατές έλαβαν επτά εκατομμύρια δολάρια για ν΄ αφήσουν ελεύθερους τους δυο Ισπανούς ομήρους τους οποίους κρατούσαν χωριστά κοντά στις ακτές», δήλωσε ο 'Αμπντι Γιάρε, πειρατής, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο σομαλικό λιμάνι Χόμπιο. «Τα χρήματα όπως και οι όμηροι μεταφέρθηκαν σε ιταλικό πλοίο που βρίσκεται στα χέρια των πειρατών», τόνισε.
«Οι δυο όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πληροφορία αυτή. Σομαλοί πειρατές είχαν καταλάβει το ισπανικό πλοίο «Vega 5» τον Δεκέμβριο ενώ έπλεε ανάμεσα στη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη.
Τα δυο μέλη του πληρώματός του ήταν ο Ισπανός πλοίαρχος Χουάν Αλφόνσο Ρέι Εσεβέρι και ο συμπατριώτης του, υποπλοίαρχος Χοσέ Αλφόνσο Γκαρθία. Το πλοίο αφέθηκε ελεύθερο τον Μάρτιο ύστερα από επέμβαση του ινδικού πολεμικού ναυτικού.

Από την Καθημερινή

Γύρω γύρω βόμβες, στη μέση ο Καντάφι

Οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Στην περίπτωση της Λιβύης, αυτό ισχύει τόσο για τον Μουαμάρ Καντάφι όσο και για τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.
Δυο μήνες μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, που είχαν, θεωρητικά, ως στόχο να προστατεύσουν τους αντικαθεστωτικούς και τους αμάχους από τη σφαγή που είχε εξαπολύσει εναντίον τους το καθεστώς, η κατάσταση δεν είναι απλώς βαλτωμένη, αλλά η κρίση εξάγεται πλέον και στην Ευρώπη, η οποία μοιάζει ανίκανη, ή μάλλον απρόθυμη, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που δραπετεύουν από τη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό μέτωπο, οι αντικαθεστωτικοί, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο της Μισράτα, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και από τα προπύργια της εξέγερσης κατά του Καντάφι, το οποίο σφυροκοπείται ανελέητα από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ εντατικοποιούσε τις επιθέσεις του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους και κυβερνητικά κτίρια σε απόσταση αναπνοής από το οικιστικό συγκρότημα όπου διαμένει ο Καντάφι.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Θρησκευτικός φανατισμός στη μετά Μουμπάρακ εποχή

Η αναζωπύρωση των θρησκευτικών συγκρούσεων στη μετά Μουμπάρακ εποχή, οι επιθέσεις κατά των χριστιανών κοπτών (αποτελούν το 10%-15% του πληθυσμού) από φανατικούς ισλαμιστές που ανήκουν στη σέχτα των σαλαφιστών, υπονομεύουν τη δημοκρατική μετάβαση και απειλούν τη σταθερότητα σε αγαστή σύμπνοια με κύκλους που αντιτίθενται στη νέα πορεία της χώρας. Οι πολιτικές δυνάμεις που έφεραν την αιγυπτιακή μεταπολίτευση, εκσυγχρονιστές δυτικόφιλοι νέοι του Facebook, Αδελφοί Μουσουλμάνοι, νασερικοί και αριστεροί, ξεπέρασαν τις θρησκευτικές διαφορές μέσα από το καμίνι της εξέγερσης και πάνω από 840 πέθαναν δίπλα δίπλα στα οδοφράγματα για να κερδίσουν τα 85 εκατομύρια των συμπατριωτών τους την ελευθερία και τη δημοκρατία. Την ώρα που 500 σαλαφιστές έκαιγαν την εκκλησία του Αγίου Μηνά στη συνοικία Ιμπάμπα στην Γκίζα, χιλιάδες άλλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες και να προστατέψουν τους εγκλωβισμένους κόπτες. Στην Αλεξάνδρεια, νεαροί κόπτες και μουσουλμάνοι έφτιαξαν κοινές επιτροπές φρούρησης των τόπων λατρείας, ενώ σε όλες τις εφημερίδες υπάρχουν άρθρα και αναλύσεις διακεκριμμένων πολιτών -κυρίως μουσουλμάνων- που όχι μόνο καταδικάζουν τα επεισόδια, αλλά και πιέζουν τη μεταβατική κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Την έξαρση της θρησκευτικής βίας και την καταστροφή του Ναού της Παναγίας και την πυρπόληση της εκκλησίας του Αγίου Μηνά καταδίκασε και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Αιγύπτου, σεΐχης του τεμένους του Αλ Αζχάρ.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Το Τσαντ έχει πρόεδρο με 88,66%

Κερδίζοντας το 88,66% των ψήφων, ο απερχόμενος πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντέμπι, επανεκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Και μάλιστα, ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν στις 25 Απριλίου, τα (προσωρινά) αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 9 Μαΐου.
Κατέβαινε όμως χωρίς πραγματικό αντίπαλο, αφού οι τρεις ισχυροί άντρες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την «εκλογική παρωδία» και κάλεσαν τους οπαδούς τους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Οι Σαλέχ Κεμπζάμπο (δημοσιογράφος), Νγκαρλεγί Γιορονγκάρ (ριζοσπάστης ισλαμιστής) και Ουαντάλ Αμπντελκαντέρ Καμουγκέ (στρατηγός, ο οποίος μάλιστα πέθανε στα 72 του, λίγες μέρες πριν τις εκλογές) ζητούσαν την κατάρτιση νέων εκλογικών καταλόγων, μετά την ήττα τους στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου από το Πατριωτικό Μέτωπο Σωτηρίας του Ντέμπι.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Παρασκευή, Μαΐου 13, 2011

Κονγκό: Κάθε λεπτό βιάζεται μια γυναίκα

Περίπου 48 γυναίκες κάθε ώρα, και 1.150 κάθε μέρα βιάζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ συνολικά το 12% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας έχουν πέσει θύματα βιασμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύει νέα έρευνα Αμερικανών που θα δημοσιευτεί στην επιθεώρηση American Journal of Public Health του Ιουνίου. Η νέα έραυνα προκαλεί σοκ καθώς διαψεύδει κατα πολύ τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν τρεις ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική των Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκς της Νέας Υόρκης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τουλάχιστον μία γυναίκα δέχεται κάθε λεπτό κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση.

Η συνέχεια στο Σκάι

Σε γυναικείες φυλακές η σύζυγος του Μουμπάρακ

Στις γυναικείες φυλακές του Κανάτερ στο ανατολικό Κάιρο αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί η πρώην πρώτη κυρία της Αιγύπτου Σουζάν Μουμπάρακ μετά την ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε την Παρασκευή στο Σαρμ Ελ Σέιχ και την απόφαση των δικαστικών αρχών να της επιβάλουν 15νθήμερη κράτηση.

Η Σουζάν Μουμπάρακ ανακρίθηκε σχετικά με τον τρόπο που δημιούργησε την περιουσία της.

Σύμφωνα με εγχώρια μέσα, η ανάκριση έγινε απουσία δικηγόρου, ενώ τηςαπαγορεύθηκε να είναι παρούσα στην ανάκριση που δέχτηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο έκπτωτος αιγύπτιος πρόεδρος, σύζυγός της Χόσνι Μουμπάρακ.

Η συνέχεια στο Σκάι

Ενώ εκείνος απολαμβάνει δωρεάν περίθαλψη...

Τη συνέχιση της κράτησης για 15 ακόμα ημέρες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε η αιγυπτιακή δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του για παράνομο πλουτισμό, όπως μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Ο επικεφαλής του Τμήματος πάταξης παράνομων κερδών του υπουργείου Δικαιοσύνης Ασεμ ελ Γκοχάρι «διέταξε την κράτηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μετά την τρίωρη ανάκρισή του στο Σαρμ ελ Σέιχ όπως μετέδωσε το Αιγυπτιακό πρακτορείο.

Η συνέχεια στο Σκάι

Νατοϊκή επιδρομή με δεκάδες θύματα στη Λιβύη

«Μεγάλος αριθμός πολιτών» που βρισκόταν σε ξενώνα σκοτώθηκε από επιδρομή του ΝΑΤΟ στην πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Οι νεκροί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 16 και οι τραυματίες σε 40.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από τουλάχιστον 9 πτώματα που είχαν εμφανή σημάδια από πολλαπλά τραύματα, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες και βρίσκονταν σε άγνωστη τοποθεσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Η συνέχεια στο Σκάι

Τραυματίας ο Καντάφι, λένε οι ιταλοί

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι πιθανόν ότι έχει τραυματιστεί και ότι πολύ πιθανόν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Όπως διευκρίνισε, αυτό του το μετέφερε ο Τζιοβάνι Μαρτινέλι, καθολικός επίσκοπος στην Τρίπολη. «Τείνω να θεωρήσω αξιόπιστα τα λόγια του επισκόπου», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνόδου.

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για την τύχη του Καντάφι αυτή τη στιγμή» ενώ επισήμανε ότι «η διεθνής πίεση φαίνεται ότι προκάλεσε την απόφαση [του Καντάφι] να αναζητήσει καταφύγιο σε ασφαλές μέρος».

Η συνέχεια στο in.gr


Ενώ φτάνουν νέοι πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα


Ένα πλοιάριο που μετέφερε 166 πρόσφυγες από τη Λιβύη, οι περισσότεροι από την υποσαχάρια Αφρική, έφθασε την Παρασκευή στη Λαμπεντούζα. Εντός της ημέρας αναμένεται να φθάσουν στην ιταλική νήσο άλλα πέντε πλοία με μετανάστες, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Από τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε η αντικαθεστωτική εξέγερση στην Τυνησία που οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του πρώην προέδρου Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Λαμπεντούζα.

Η συνέχεια στο in.gr 

Πέμπτη, Μαΐου 12, 2011

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Μιζουράτα

Οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης κατήγαγαν χθες σημαντική νίκη καταλαμβάνοντας το αεροδρόμιο της Μιζουράτα και θέτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης εκτός του βεληνεκούς των πυρών των πιστών στον Καντάφι στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από συγκρούσεις τριών μηνών.

Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούσθηκαν την νύκτα στην Τρίπολη, μετά το πέρασμα πολεμικών αεροσκαφών επάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και έγιναν αισθητές στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Η συνέχεια στο iKypros

Ενώ ο Καντάφι δηλώνει παρόν

Πλάνα με τον Συνταγματάρχη Καντάφι να συναντά ηγέτες των φυλών της Λιβύης στην Τρίπολη μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Καντάφι εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Λίβυοι αξιωματούχοι δήλώσαν ότι το βίντεο τραβήχθηκε την Τετάρτη.

Αεροπορική επιδρομή στην Τρίπολη
Στο μεταξύ, τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν την νύκτα στην Τρίπολη, μετά το πέρασμα πολεμικών αεροσκαφών επάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και έγιναν αισθητές στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Δύο στήλες καπνού υψώθηκαν επάνω από την πόλη, ενώ ακούστηκαν οι σειρήνες των ασθενοφόρων και ο ήχος σποραδικών πυρών. 
 
Από το Σκάι

Και οι βορειοκορεάτες πληρώνουν τα σπασμένα
 
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε σήμερα ότι η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Τρίπολη καταστράφηκε από ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό.
Η είδηση, η οποία μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό al-Jamahiriya, αναφέρει ότι η πρεσβεία υπέστη σημαντικές υλικές ζημιές στη διάρκεια ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στη λιβυκή πρωτεύουσα.
Η τηλεόραση δεν ανέφερε αν η πρεσβεία αποτέλεσε στόχο ή πότε καταστράφηκε.
 
 Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

Επιστρέφουν στη Μιζουράτα οι αντικαθεστωτικοί

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί κερδίζουν έδαφος και αναγκάζουν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι να εγκαταλείψουν τη Μιζουράτα, ενώ τους έχουν περικυκλώσει στο αεροδρόμιο της πόλης.

Οι εξεγερμένοι ανέφεραν επίσης ότι έχουν καταλάβει την πόλη Ζαρεέκ, περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά της Μιζουράτα. Και οι δύο αυτές πληροφορίες πάντως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η Μιζουράτα, που πολιορκείται από τους κανταφικούς εδώ και οχτώ βδομάδες, έχει στρατηγική σημασία στον αγώνα των αντικαθεστωτικών υπέρ της πτώσης του 69χρονου συνταγματάρχη, καθώς είναι η μόνη πόλη που έχουν υπό τον έλεγχό τους στα δυτικά της χώρας.

Η συνέχεια στον Πολίτη

Οδομαχίες στην Τύνιδα

Οι αρχές της Τυνησίας συνέλαβαν 197 πολίτες που συμμετείχαν σε μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κατέληξαν σε εκτεταμένες οδομαχίες στους δρόμους της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΡ, την Τρίτη.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και δυνάμεις του στρατού, προχώρησαν στις συλλήψεις μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε ολόκληρη την επικράτεια, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη, στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, όπου η αναταραχή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου που έφερε την ανατροπή του απολυταρχικού καθεστώτος του προέδρου Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλί που κυβερνούσε επί δεκαετίες.

Η συνέχεια στον Πολίτη

Ανανέωση της κράτησης Μουμπάρακ

Ο δημόσιος κατήγορος της Αιγύπτου επέκτεινε την κράτηση του Χόσνι Μουμπάρακ για ακόμα 15 μέρες, αφού συνεχίζονται οι έρευνες για τις κατηγορίες διαφθοράς και για εντολή δολοφονίας διαδηλωτών, κατά την εξέγερση εναντίον του, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Αμπντέλ Μαγκουίντ Μαχμούντ, γενικός εισαγγελέας της χώρας, «διέταξε την κράτηση του τέως προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για 15 επιπλέον μέρες, που θα ξεκινήσουν από τις 12 Μαΐου, οπότε λήγει η τρέχουσα περίοδος κράτησης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την εισαγγελία.

Οι αρχές ανακρίνουν τον Μουμπάρακ σε νοσοκομείο στο Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου βρίσκεται υπό κράτηση. Ερευνάται για τη διαταγή χρήσης πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών κατά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, αλλά και για κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Μουμπάρακ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο στις 12 Απριλίου, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή και ετέθη υπό κράτηση την επόμενη μέρα, δυο μήνες μετά την πτώση του, λόγω της λαϊκής εξέγερσης.

Από τον Πολίτη

Τρίτη, Μαΐου 10, 2011

Baaba Maal - Dreams of Kirina

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το βραβείο Κέιν

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το δωδέκατο βραβείο Κέιν, που τιμά το αφρικανικό διήγημα. Μπορείτε να δείτε τα ονόματα των υποψηφίων πιο κάτω και να διαβάσετε τις ιστορίες τους, στα αγγλικά, κάνοντας κλιπ πάνω στους τίτλους:

The Mistress's Dog by David Medalie 

What Molly Knew by Tim Keegan 

Hitting Budapest by NoViolet Bulawayo (φωτογραφία) 

In the Spirit of McPhineas Lata by Lauri Kubuitsile 

Butterfly Dreams by Beatrice Lamwaka

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ζητά ο ΟΗΕ

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ώστε να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ζήτησε η επικεφαλής των προγραμμάτων αρωγής του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, η οποία δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Μιζουράτα, η μοναδική πόλη που διατηρούν υπό την εξουσία τους οι αντάρτες και η οποία πολιορκείται εδώ και δύο μήνες από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, βρίσκεται σε δεινή θέση και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα.

Η Έιμος υποστηρίζει ότι αναστάτωση που προκαλείται τόσο από τις συγκρούσεις όσο και από τις ποινές που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη παραλύουν τη χώρα και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξασφαλίσει ότι όλες οι πλευρές σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Η συνέχεια στο in.gr

Ενώ οι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη συνεχίζονται

Ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από συμμαχικά αεροπλάνα δε συνιστά κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αλλά πραγματοποιήθηκε με στόχο την καταστροφή της στρατιωτικής μηχανής του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την ίδια στρατηγική: μείωση στο μεγαλύτερο βαθμό της ικανότητας του καθεστώτος του Καντάφι να πλήξει αμάχους, όσο τα στρατεύματά του δεν επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο.

Η Ατλαντική Συμμαχία ανέλαβε στα τέλη Μαρτίου τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποιώντας σε διάστημα δύο μηνών πάνω από 2.000 επιθέσεις με εντολή του ΟΗΕ, για να εμποδίσει τα πλήγματα των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον των αμάχων. 


Η συνέχεια στο Σκάι

Υπουργός καταδικάστηκε για διαφθορά στην Αίγυπτο

Σε φυλάκιση πέντε ετών για διαφθορά καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου Ζοχέιρ Γκαράναχ, ο οποίος ήταν υπουργός υπό τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Γκαράνα είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός του Μουμπάρακ που καταδικάζεται μετά την ανατροπή του καθεστώτος του στις 11 Φεβρουαρίου, μετά τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Άντλι, ο οποίος καταδικάσθηκε την περασμένη Πέμπτη σε κάθειρξη δώδεκα ετών.

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού, ενός πολύ σημαντικού τομέα της αιγυπτιακής οικονομίας, είχε κατηγορηθεί ότι έδωσε άδεια για την πώληση σε δύο επιχειρηματίες, σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω από τις αγοραίες, μεγάλων εκτάσεων γης που θεωρούνταν πλούσιες σε πετρέλαιο, επιφέροντας στο Δημόσιο απώλεια 51 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατηγορούνταν επίσης ότι χορηγούσε παράνομα τουριστικές άδειες. 

Από το Σκάι

Τους άφησαν να πνιγούν

Τη διενέργεια έρευνας ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, την περασμένη Κυριακή, για το θάνατο 61 μεταναστών και προσφύγων, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μετανάστες, που προέρχονταν από την Αφρική, πέθαναν από πείνα και δίψα στα ανοικτά της Λιβύης, μετά από 16 μέρες περιπλάνησης και παρά τις εκκλήσεις βοήθειας προς παραπλέοντα σκάφη και αεροσκάφη.

Συνολικά επέβαιναν 72 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες, μικρά παιδιά και πολιτικοί πρόσφυγες. Επέζησαν οι 11.

Η συνέχεια στο Σκάι

Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

Τα 150 δισ. δολάρια θα φθάσουν οι ξένες επενδύσεις στην Αφρική το 2015

Η διεθνής λογιστική εταιρία αναφέρει στην έκθεσή της, με τίτλο «Ηλθε η Ωρα της Αφρικής», ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην αφρικανική ήπειρο αναμένεται να φθάσουν τα 150 δισ. δολάρια μέχρι το 2015, από 84 δισ. το 2010, χάρη στα φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί.
Η Ernst & Young συμβουλεύθηκε 562 στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, σχετικά με το που θα ήθελαν να επενδύσουν την ερχόμενη δεκαετία, για να λάβουν την απάντηση από 62% από αυτούς ότι σκέφτονται να επενδύσουν στην Αφρική, ενώ 19% από τους ερωτηθέντες επιβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη επενδύσει στην αφρικανική ήπειρο. Η έκθεση εκτιμά ότι μόνο η Ασία ξεπερνά την Αφρική ως αγαπημένος προορισμός επενδυτών.
«Αν και τα αφρικανικά προβλήματα έχουν καταγραφεί λεπτομερώς, αρχίζει να επικρατεί η άποψη ότι η ήπειρος σημειώνει σημαντικές προόδους σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα, αλλά και την πολιτική και τις κοινωνικές εξελίξεις», αναφέρει η έκθεση της Ernst & Young. Η εταιρία προβλέπει ότι ο συνολικός ΑΕΠ της αφρικανικής ηπείρου θα φθάσει τα 2,6 τρισ. δολάρια το 2020, από 1,6 τρισ. το 2008.
Οι σημαντικότεροι τομείς που «συγκινούν» τους επενδυτές είναι εκείνοι των καταναλωτικών προϊόντων, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Από την Καθημερινή

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Αίγυπτο

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Σάραφ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ανέβαλε επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς που προκάλεσαν το θάνατο εννιά ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστούν τα λυπηρά γεγονότα στην Ιμπάμπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αχμεντ αλ-Σάμαν και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός ανέβαλε επίσκεψή του για σήμερα στο Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε λαϊκή συνοικία του Καΐρου ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς Κόπτες με επίκεντρο μια κοπτική εκκλησία. Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Μαζική διαδήλωση υπέρ μεταρρυθμίσεων στο Μαρακές

Περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το πρωί στο Μαρακές του Μαρόκου, έπειτα από έκκληση του Κινήματος της 20ης Φεβρουαρίου που ζητά πολιτικές μεταρρυθμίσεις, υπέρ της δημοκρατίας και κατά της τρομοκρατίας, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Οχι στην τρομοκρατία», «Ενας βασιλιάς που βασιλεύει, αλλά δεν κυβερνά», «Υπέρ ενός νέου συντάγματος», «Κοινωνική δικαιοσύνη», «Οχι στη διαφθορά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
Πολλά συνθήματα ήταν εναντίον δύο ανδρών που πρόσκεινται στον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ'. «Απομακρυνθείτε από τα χρήματα και την εξουσία», έγραφε ένα μεγάλο πανό με τη φωτογραφία των Μουνίρ Μαζίντι και Φουάν Αλι ελ Χίμα.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Επιδρομές ΝΑΤΟ και σφοδρές μάχες στη Λιβύη

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ έπληξαν σήμερα αποθήκες πυρομαχικών των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κοντά στην πόλη Ζιντάν, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Ρόιτερς.
«Το ΝΑΤΟ έπληξε αποθήκες πυρομαχικών πριν πέντε λεπτά σε μία περιοχή που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζιντάν. Ακούσαμε μία δυνατή έκρηξη. Νομίζω ότι η επίθεση έπληξε κάποιες από τις αποθήκες», δήλωσε ο Αμπντουλραχμάν. «Τώρα είμαστε στο νεκροταφείο όπου κηδεύουμε 11 μάρτυρες από τις χθεσινές μάχες, στις οποίες τραυματίστηκαν 35 ακόμα μαχητές», πρόσθεσε.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης μετέδωσε ότι ομάδες εξεγερμένων από την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα παραδόθηκαν στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαμαχιρίγια δεν διευκρίνισε πόσοι είναι αυτοί οι εξεγερμένοι, όμως επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του στρατού ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι από αυτούς που παραδόθηκαν ηχογράφησαν «ομολογίες», οι οποίες θα μεταδοθούν αργότερα από την τηλεόραση.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σάββατο, Μαΐου 07, 2011

Οι Αφρικανοί ήταν οι πρώτοι µετανάστες

Ευρήµατα από ανασκαφές στην Αραβική  Χερσόνησο και τη ΝΑ Ασία αλλάζουν  τη χρονολογία εξόδου των πρώτων σύγχρονων  ανθρώπων από την Αφρική
 Η έξοδος των πρώτων ανθρώπων από την αφρική έγινε δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι νοµίζαµε µέχρι σήµερα, σύµφωνα µε µια επιστηµονική οµάδα που κάνει ανασκαφές στην αραβική χερσόνησο και την Ινδία.

Βρετανοί και Ινδοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στις περιοχές αυτές λίθινα εργαλεία, τα οποία έχουν ηλικία 120.000

µε 70.000 χρόνια. οι γενετιστές πιστεύουν ότι η έξοδος από την αφρική ξεκίνησε πριν από 60.000 χρόνια.

«Πιστεύω ότι διάφορες πληθυσµιακές οµάδες έφυγαν από την αφρική για άλλες περιοχές εκείνη την περίοδο, σύµφωνα µε τα ευρήµατά µας, τα οποία µπορούµε να χρονολογήσουµε», λέει ο Μάικλ Πετράλια, καθηγητής στην οξφόρδη.

Τα περισσότερα εργαλεία βρέθηκαν σε περιοχές της ενδοχώρας, κάτι που σηµαίνει πως η µετανάστευση έγινε από ξηράς και όχι µε βάρκες. Τα σηµεία των ανασκαφών είναι στην έρηµο, εκεί όπου κανείς δεν ζει σήµερα. οµως, πριν από χιλιάδες χρόνια τα πράγµατα ήταν πολύ διαφορετικά: «Τότε το περιβάλλον ήταν πολύ φιλόξενο. Εκεί που σήµερα είναι έρηµος, τότε υπήρχε πλούσια χλωρίδα και πανίδα».

Από Τα Νέα

Αίγυπτος - Ενας ωραίος λαός

Χαίρομαι! Χαίρομαι απέραντα. Οχι γιατί «Νίκησε ο λαός»! Ετσι, γενικά. Αλλά γιατί νίκησε Αυτός ο λαός!

Ο λαός ο αιγυπτιακός.
Ο λαός που, μιλώντας γι' αυτόν ο «δυνατός» Αιγύπτιος ποιητής Ρίφα'ατ Σαλάμ λέει:
«Η ουσία του λαού του αιγυπτιακού είναι ο έρωτας της ζωής. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα μ' ένα χαμόγελο, μ' ένα αστείο (...) Η ουσία της ψυχής της αιγυπτιακής είναι η απαλότητα, η ανθρωπιά, το βάθος το ιστορικό που έχομε».
Ο έρωτας της Ζωής! Σίγουρα - Ομως όταν αυτός ο έρωτας άρχιζε να γίνεται πίκρα κι απόγνωση έτσι που του την πρόσφερε ένας τυφλός δικτάτορας, ανίκανος να δει, ανίκανος ν' αγαπήσει την ομορφιά, τη ζεστή πνευματικότητα, την ευγένεια, το πηγαίο, το βαθύ αίσθημα του ίδιου του λαού του, ο λαός αυτός, ο λαός της Αιγύπτου με τα όμορφα μάτια, με τα όμορφα χέρια, με τα όμορφα ονόματα...

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στο Μαρόκο η Aqmi

Η αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της στη δολοφονική επίθεση της 28ης Απριλίου σε καφέ του Μαρακές στο Μαρόκο σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI.
Στο κείμενο της οργάνωσης με χθεσινή ημερομηνία που είναι στα αραβικά η Aqmi αναφέρεται στην επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 17 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ήταν τουρίστες, και στη συνέχεια στις πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι μαροκινές αρχές σύμφωνα με τις οποίες ο βασικός ύποπτος για την επίθεση «θαύμαζε την Aqmi».
«Διαψεύδουμε ότι έχουμε οποιαδήποτε σχέση με αυτή την έκρηξη και δηλώνουμε ότι δεν εμπλεκόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτή την επιχείρηση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης, όμως το ANI έχει μεταδώσει πολλές φορές στο παρελθόν ανακοινώσεις ή δηλώσεις μελών της Aqmi χωρίς ποτέ να έχουν διεψευστεί.

Από την Καθημερινή