Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

Καταδίκη πρώην στρατιωτικού για τη γενοκτονία της Ρουάντας


Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ρουάντας Ογκιστέν Μπιζιμούνγκου καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 30 ετών για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, που βρίσκεται στην Αρούσα της Τανζανίας, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο στρατηγός Μπιζιμούνγκου είχε ορισθεί επικεφαλής του στρατού στις 16 Απριλίου 1994, εν μέσω της γενοκτονίας στη Ρουάντα.
Ο πρώην αρχηγός της Χωροφυλακής στρατηγός Ογκιστέν Ντιντιλιγιμάνα καταδικάσθηκε από την πλευρά του «σε ποινή ίση με τη διάρκεια της προφυλάκισής του μετά την σύλληψή του».
Οι δύο άλλοι αξιωματούχοι του στρατού που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση αυτή που φέρει την ονομασία «Militaire II» καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 20 ετών. Πρόκειται για τον πρώην διοικητή του τάγματος ανιχνευτών, του ταγματάρχη Φρανσουά-Ξαβιέ Νζουονεμέγε και του λοχαγού Ινοσάν Σαγκαούτου που ήταν επικεφαλής μονάδας του σώματος αυτού των ειδικών δυνάμεων.
Η γενοκτονία στη Ρουάντα, προκάλεσε, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τον θάνατο 800.000 ανθρώπων, κυρίως μεταξύ της μειονότητας των Τούτσι.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: