Τετάρτη, Μαΐου 04, 2011

Πιθανή παραπομπή του Μουαμάρ Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Βάσιμους λόγους για την παραπομπή του Μουαμάρ Καντάφι και αξιωματούχων του λιβυκού καθεστώτος με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας «βλέπει» ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) σε έκθεσή του που παρουσιάζεται την Τετάρτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εντός των προσεχών εβδομάδων είναι πιθανή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ και αρκετών αξιωματούχων του καθεστώτος.

Στην έκθεσή του ο γενικός εισαγγελέας του ICC Λουίς Μορένο-Οκάμπο αναφέρει ότι το κατηγορητήριο κατά του μελών του λιβυκού καθεστώτος μπορεί να περιλαμβάνει κατηγορίες για δολοφονίες, παράνομη κράτηση, βασανιστήρια και διώξεις αντιπάλων.

Η συνέχεια στο in.gr

Βομβαρδίζεται η πόλη Ζιντάν

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι εκρήξεις ήταν τρεις, ήταν ασυνήθιστα ισχυρές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα έχει βληθεί συστοιχία πυροβολικού, που αποτελούσε τμήμα της αντιαεροπορικής θωράκισης της πόλης.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση με ρουκέτες εναντίον των ανταρτών στη πόλη Ζιντάν.

Η συνέχεια στο in.gr

Και πέφτουν νεκροί στη Μισράτα

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη διάρκεια των νέων βομβαρδισμών εναντίον του λιμανιού της πολιορκημένης πόλης Μισράτα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Ενώ ο Ερντογάν λέει στον Καντάφι: Παραιτήσου

Εγκαταλείποντας την πολιτική των ήπιων τόνων έναντι του λιβυκού καθεστώτος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τον συνταγματάρχη Καντάφι να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.
«Ο συνταγματάρχης Καντάφι αγνόησε επιδεικτικά τις εκκλήσεις για αλλαγή στη Λιβύη, επιλέγοντας το αίμα, τα δάκρυα και την καταπίεση του ίδιου του λαού», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου. «Ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει τώρα να κάνει το ιστορικό βήμα και να εγκαταλείψει την εξουσία για το καλό της Λιβύης», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο κ. Ερντογάν είχε παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την ειρήνη στη Λιβύη, ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων την αποχώρηση των δυνάμεων του καθεστώτος από τις πολιορκημένες πόλεις και την έναρξη του διαλόγου για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι δεκάδες τουρκικές εταιρείες είχαν αναλάβει εργολαβίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βορειοαφρικανική χώρα πριν από την εξέγερση.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: