Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

Εκατό μέρες από την επανάσταση στην Αίγυπτο

Εκατό μέρες συμπληρώνονται σήμερα, από τότε που οι νέοι της Αιγύπτου ξεσηκώθηκαν στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις, καταφέρνοντας να ρίξουν τον Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια εξουσίας, αλλάζοντας την σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Είναι σαφές πλέον ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε φάση εκδημοκρατισμού αλλά και εκκαθάρισης. Αυτό το μήνυμα και την ανάγκη, άλλωστε, να συνεχιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση οι προσπάθειες της νέας ηγεσίας, θα δώσουν αύριο σε νέα διαδήλωση, που θα πραγματοποιήσουν οι νέοι της Αιγύπτου στην πλατεία Ταχρίρ, αυτήν την φορά με σύνθημα «Χτίζουμε το έθνος, εκκαθαρίζουμε την χώρα».
Την εκκαθάριση αυτή συνεχίζουν ο στρατός και η κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα που έγινε και έχει καθορίσει την διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, και προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Καταδικάστηκε πρώην υπουργός του Μουμπάρακ

Ο Αιγύπτιος πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλι καταδικάστηκε από δικαστήριο του Καΐρου σε κάθειρξη δώδεκα χρόνων για ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη σε φυλάκιση εναντίον πρώην ανώτατου αξιωματούχου του καθεστώτος Μουμπάρακ, που ανατράπηκε στις 11 Φεβρουαρίου μετά την λαϊκή εξέγερση.

Ο ελ-Αντλι καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος και παράνομο πλουτισμό. Ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος στην έναρξη της δίκης.

Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει και την κατηγορία ότι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών προκαλώντας το θάνατο αρκετών από αυτούς.

Από το Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια: