Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2011
Εγκατέλειψε τον Καντάφι ο υπουργός Εξωτερικών
Αν και η Λιβύη μίλησε για διπλωματική αποστολή, αποδεικνύεται ότι ο Μ.Κούσα παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και αναζήτησε καταφύγιο στη Βρετανία.
Το Λονδίνο δήλωσε αρχικά άγνοια για το γεγονός. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου υποστήριξε πως «πρώτη φορά το ακούω», όταν έγινε γνωστή η είδηση της πτήσης.
Η συνέχεια στο in.gr
Undercover Obama
Εξουσιοδότηση στη CIA για παροχή υποστήριξης στους εξεγερμένους στην Λιβύη φέρεται να έχει υπογράψει μυστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Επισήμως, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις πληροφορίες για τη μυστική εντολή, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ.Κλίντον δηλώνει πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για εξοπλισμό των ανταρτών. Το βέβαιο είναι πως πράκτορες της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, δημιουργώντας επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη διαταγή μέσα στις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες.
Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για την τυπική διαδικασία που ακολουθείται για την εξουσιοδότηση μυστικών επιχειρήσεων της CIA. Είναι το αναγκαίο νομικό βήμα, πριν δοθεί η εντολή για την ανάληψη δράσης. Αυτό δεν σημαίνει πως η εντολή θα δοθεί.
Η συνέχεια στο in.gr
Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011
Μπίζνες στην Κύπρο ο γιος του Μουμπάρακ
Στην Κύπρο έχει αναπτύξει μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, μεταφέροντας εκεί μέρος της περιουσίας του και της οικογένειας Μουμπάρακ, ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του έκπτωτου Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αποκαλύπτει η Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Αλ Αχράμ.
Βάση για τις δραστηριότητές του αυτές αποτελεί μία κυπριακή εταιρεία, ονόματι Bullion.
Στο εκτενές ρεπορτάζ, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα τονίζει ότι οι δραστηριότητες του Γκαμάλ Μουμπάρακ ξεκίνησαν όταν άφησε την Αίγυπτο για το Λονδίνο όπου ξεκίνησε να δουλεύει στην Bank of America, γύρω στα 1990.
Το 1996, με έναν από τους συναδέλφους του, τον Ουάλιντ Καμπά, ξεκίνησε μία μικρή επενδυτική τραπεζική επιχείρηση: την Medivest Ltd, με έδρα το Λονδίνο, με μικρά γραφεία στο Κάιρο και με αρχικό κεφάλαιο 54 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Γκαμάλ Μουμπάρακ, που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 1999 ως Πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας.
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΟ κόσμος πεθαίνει στη γη του Μαντέλα
Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Οι διαδηλώσεις στον καταυλισμό Ζάντσπρουιτ πραγματοποιούνται λιγότερο από δύο μήνες πριν τις τοπικές εκλογές και καταδεικνύουν τη δυσαρέσκεια των μαύρων ψηφοφόρων προς το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).
Όπως και σε άλλους αυτοσχέδιους καταυλισμούς γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ, οι κάτοικοι του Ζάντσπρουιτ ζουν σε άθλιες συνθήκες, με κοινές τουαλέτες και βρύσες για τρεχούμενο νερό και με λίγες ώρες ή και καθόλου ηλεκτρικό.
Σε σκηνές που θύμιζαν την εποχή του Απαρτχάιντ διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούονταν στους δρόμους. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα με λάστιχα τα οποία πυρπόλησαν και πέταξαν πέτρες στην αστυνομία η οποία απάντησε με πλαστικές σφαίρες.
Τις τελευταίες εβδομάδες σε πέντε από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες διαδηλώσεις.
Από την Καθημερινή
«Θα παίξω και για τον Καντάφι» λέει ο Τεκμπιλέκ
«Οταν παίζω μουσική εκφράζω την αγάπη μου γι' αυτήν, την αγάπη με τη ρομαντική έννοια, αλλά και την αγάπη για τη ζωή», δήλωσε χθες. Και με τη μουσική του απευθύνει ένα κάλεσμα στο κοινό. «Το καλώ να μοιραστούμε τις κοινές μουσικές μας ρίζες, να σπάσουμε τα σύνορα. Να έρθουν για να γιορτάσουμε όλα τα κοινά στοιχεία που μας ενώνουν».
Για τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ η μουσική είναι μία και ενιαία. «Είναι ψευδαίσθηση το εθνικό, αφού όλοι είμαστε παιδιά του Αδάμ. Είμαστε αδέρφια, μέχρι τη στιγμή που εμπλέκονται οι πολιτικοί», τονίζει. Τουρκοαιγύπτιος, που ζει στις ΗΠΑ, ενημερώνεται και αγωνιά για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο πότε με εξεγέρσεις και διαδηλώσεις, όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και πότε με συρράξεις, όπως στη Λιβύη.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Προελαύνουν ανατολικά οι δυνάμεις του Καντάφι
Οικογένειες εγκατέλειψαν την Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, με προορισμό τη Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, την ώρα που οι επιθέσεις των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι αναγκάζουν σε υποχώρηση τους αγωνιστές των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς.
Ο δρόμος που οδηγεί εκτός της Ατζνταμπίγια ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες και τα υπάρχοντά τους, διευκρίνισε ο ανταποκριτής Αλεξάντερ Ντζιαντόσζ.
Επίθεση του πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων απώθησε τους αντάρτες ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από εδάφη που μόλις είχαν καταλάβει, αφήνοντας πετρελαϊκές πόλεις στα χέρια των στρατευμάτων του Λίβυου ηγέτη τα οποία προελαύνουν.
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΣτα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι η Ρας Λανούφ
«Ο Καντάφι μάς χτύπησε με τεράστιους πυραύλους. Μπήκε στη Ρας Λανούφ» δήλωσε αντικαθεστωτικός στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Ήμασταν στη δυτική πλευρά της Ρας Λανούφ και δεχτήκαμε βομβαρδισμούς» δήλωσε ένας ακόμη αντικαθεστωτικός.
Η συνέχεια στο in.gr
Ίσως εξοπλίσουν τους αντάρτες
Εξασθενημένο «βλέπει» πλέον το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων είναι να εφαρμόσουν σταθερή πίεση στον ηγέτη της Λιβύης, ώστε αυτός τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία. Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει το Λονδίνο όπλα στους εξεγερμένους.
Κατά την ένατη ημέρα των συμμαχικών επιχειρήσεων στη χώρα, δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ σειρά εκρήξεων είχαν συνταράξει την Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των «επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων».
Η συνέχεια στο in.gr
Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011
Συμπλοκές και επεισόδια στην Ακτή Ελεφαντοστού
Οι πιστές στον Λοράν Γκμπαγκμπό δυνάμεις «ασφάλειας και άμυνας» άνοιξαν πυρ κατά αμάχων στο Αμπιτζάν, οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, σκοτώνοντας περίπου 10 ανθρώπους, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα (ONUCI).
Η αποστολή κατηγόρησε τις πιστές στον Γκμπαγκμπό δυνάμεις ότι έκαψαν ζωντανό έναν άνδρα και ότι επιτέθηκαν σε δύο ομάδες κυανοκράνων. Οι καταγγελίες αυτές δεν σχολιάστηκαν από την πλευρά του Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος στο τέλος των προεδρικών εκλογών πέρυσι την 28η Νοεμβρίου εγκλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Εξάλλου, ελικόπτερο της ONUCI «δέχθηκε τα πυρά ενός βαρέως αυτομάτου όπλου» από τις πιστές στον Αλασάν Ουαταρά δυνάμεις, τις «Νέες Δημοκρατικές δυνάμεις», ενώ υπερίπτατο της πόλης Ντουεκουέ στη δυτική Ακτή του Ελεφαντοστού.
Ο Ουαταρά αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ως ο νικητής των καθυστερημένων προεδρικών εκλογών που έγιναν τελικά πέρυσι το φθινόπωρο. Πρεσβευτές του έχουν εγκατασταθεί ήδη στις πρωτεύουσες σημαντικών δυτικών κρατών (Γαλλία, Βέλγιο κ.ά.). Η ONUCI, υποστήριξε ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί «έγκλημα πολέμου».
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΑπομακρύνθηκαν από τη Σύρτη οι αντάρτες
Οι αντικαθεστωτικοί περιμένουν τη συνδρομή των συμμαχικών δυνάμεων για να προχωρήσουν, όμως οι αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Λιβύη έχουν σταματήσει το τελευταίο 24ωρο.
Οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη ενισχύουν τις θέσεις τους στην πόλη της Σύρτης. όπως δήλωσε ο Αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη.
Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα, επεσήμανε ο κορυφαίος Αμερικανός αξιωματικός.
Η συνέχεια στα Νέα
Έτοιμη να εξοπλίσει τους εξεγερμένους η Γαλλία
Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο. Οι διπλωμάτες των χωρών που συμμετείχαν αποφάσισαν να σκεφτούν το ενδεχόμενο περισσότερων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι. «Δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο του εξοπλισμού των εξεγερμένων» λέει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες. Ειδικούς απεσταλμένους στέλνουν Γαλλία και ΗΠΑ στη Βεγγάζη για επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ, δήλωσε ότι οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη αποφάσισαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων «σε πρόσωπα και οντότητες που σχετίζονται με το καθεστώς», λέγοντας ότι αυτό θα αποτελούσε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να επιτίθεται σε πολίτες και να μένει ατιμώρητος.
Η συνέχεια στο in.gr
Οχυρώνει τη Σύρτη ο Καντάφι
«Σώσαμε αμέτρητες ζωές από τον τύραννο Καντάφι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως «σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων» του Λίβυου ηγέτη.
Η συνέχεια στο in.gr
Γουστάρει Αφρικανική Ένωση
Πρόθυμος να δεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό προταθεί από την Αφρικανική Ένωση για την κρίση στη Λιβύη φέρεται να δηλώνει ο Μουαμάρ Καντάφι σε επιστολή που εστάλη προς τη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται την Τρίτη στο Λονδίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Blooomberg. Στην επιστολή προς τις διεθνείς δυνάμεις το λιβυκό καθεστώς ζητά να μπει τέλος στη «βάρβαρη επίθεση».
Σαράντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί μετέχουν στη διάσκεψη, την πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Η συνέχεια στο in.gr
Και διεθνής διάσκεψη
Διεθνής διάσκεψη σήμερα, Τρίτη, στο Λονδίνο, για τις εξελίξεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 35 χώρες του πλανήτη. Σε ρόλο οικοδεσπότη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Μεταξύ των προσκεκλημένων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Νοτιοκορεάτης, Μπαν Γκι – Μουν, καθώς και ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ.
Η συνέχεια εδώ
Ο Λάζαρος, ο Χριστός και ο Χαμίς Καντάφι
«Εφτάψυχος» ή παραπληροφόρηση; Ό,τι και να ισχύει, το θέμα είναι ότι ο Χαμίς Καντάφι, ένας εκ των υιών του Λίβυου ηγέτη, που φερόταν νεκρός, μπορεί τελικά να είναι ζωντανός.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, μετέδωσε το πρωί της Τρίτης στιγμιότυπα, που τα παρουσίασε ως υλικό ζωντανής κάλυψης, που παρουσίαζαν τον Χαμίς Καντάφι, να συναντά οπαδούς του πατέρα του έξω από τη σκηνή του στην Τρίπολη.
Ο Λίβυος τηλε-παρουσιαστής υποστήριξε ότι οι εικόνες, διαψεύδουν τις αναφορές αραβικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και ιστοσελίδων, ότι ο γιος του Καντάφι και ηγέτης στρατιωτικής ειδικής μονάδας, σκοτώθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 του μήνα, είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο Χαμίς έχασε τη ζωή του όταν πιλότος που αυτομόλησε, έριξε το αεροσκάφος του επάνω στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του πατέρα Καντάφι στην Τρίπολη.
Ανδρέας Μορφόπουλος
Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011
Σκληρή μάχη για την Σύρτη
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, εκπρόσωποι των ανταρτών ανακοίνωσαν επίσημα ότι κατέλαβαν τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη, ωστόσο από ανεξάρτητες πηγές δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.
Η συνέχεια στο in.gr
"Καντάφι, ουστ από δω..."
Η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη Δευτέρα τους υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη να τον εγκαταλείψουν, «πριν να είναι αργά». «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει άμεσα» δήλωσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία ημέρα πριν τη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο για τη Λιβύη. Στη διάσκεψη προσκλήθηκε να συμμετάσχει και η Τουρκία, ενώ θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
Η συνέχεια στο in.gr
"Αιχμάλωτος" ο Μουμπάρακ
Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες περί φυγής του τέως προέδρου στη Σαουδική Αραβία.
«Ο Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει και θα παραμείνει στην Αίγυπτο» τόνισε.
Από το in.gr
Πολεμικές επιχειρήσεις και προπαγάνδα στη Λιβύη
Εκπρόσωποι των ανταρτών ανακοίνωσαν ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέλαβαν τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη, ωστόσο από ανεξάρτητες πηγές δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος του Reuters από την Σύρτη μετέδωσε πως δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση στο κλίμα και την ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και πως δεν προκύπτει από πουθενά να έχει περάσει η πόλη στα χέρια των ανταρτών.
Η συνέχεια στο in.gr
Κυριακή, Μαρτίου 27, 2011
Επανέκτησαν έξι πόλεις οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη
Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προχωρούν και ανακαταλαμβάνουν εδάφη που εγκαταλείπουν οι υποχωρούσες και εξασθενημένες από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς δυνάμεις του Καντάφι.
Ενθαρρυμένοι από την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης της Αζνταμπίγια το Σάββατο, με τη βοήθεια των δυτικών αεροσκαφών, οι εξεγερμένοι προχωρούν ανακτώντας εδάφη που είχαν χάσει και πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλους τους βασικούς τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας.
Στο στόχαστρο των ανταρτών βρίσκεται πλέον το προπύργιο του Καντάφι, η πόλη Σύρτη, όπου νωρίς το απόγευμα, ξένοι ανταποκριτές, είδαν τουλάχιστον 20 στρατιωτικά οχήματα με αντιαεροπορικά πυροβόλα να εγκαταλείπουν τα περίχωρα, κατευθυνόμενα προς Τρίπολη.
Η συνέχεια στο Έθνος
Η πικρή γεύση της σοκολάτας
Η σοκολάτα είναι η πιο βελούδινη απόλαυση, αλλά την ώρα που πασαλείβει εκατομμύρια προσωπάκια, την ίδια ώρα καταδικάζει σε απελπισία τα «παιδιά του κακάο» στην Ακτή Ελεφαντοστού που εργάζονται για την παραγωγή της. Εκεί κρύβεται η πιο δυστυχισμένη πλευρά της πιο χαρούμενης βιομηχανίας του κόσμου!
Εδώ και μερικούς μήνες σε 17 χώρες του κόσμου προβάλλεται το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ δύο δανών δημοσιογράφων, των Μ. Mistrati και R. Romano, «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας», στο οποίο αποκαλύπτονται τα εργατικά χέρια όπου βασίζονται οι καλλιεργητές κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού (ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο διεθνώς). Εκεί όπου πρόσφατα ο διεθνώς αμφισβητούμενος πρόεδρος Λόραν Γκμπάγκμπο εθνικοποίησε τις τοπικές αγορές και τις εξαγωγές του κακάο με στόχο την προστασία των εσόδων από φόρους και δασμούς. Εσοδα που μοιράζονται εκτός των άλλων και στη συντήρηση των μισθοφόρων!
Η συνέχεια στην ΕλευθεροτυπίαΣυνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λιβύη
Οι επιθέσεις του Καντάφι στη Μιζουράτα, δεύτερο σημαντικότερο προπύργιο των αντικαθεστωτικών μετά τη Βεγγάζη, σταμάτησαν όταν εμφανίστηκαν τα συμμαχικά αεροπλάνα, «νικηφόρο πορεία προς την Τρίπολη» προαναγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί.
Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Η συνέχεια στο in.gr
Στους αντικαθεστωτικούς τα πετρέλαια της Λας Ρανούφ
Ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, βρίσκεται και πάλι στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μετέδωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το λιμάνι είχαν ανακαταλάβει οι δυνάμεις του Καντάφι από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις 12 Μαρτίου.
Το λιμάνι Ρας Λανούφ βρίσκεται 370 χλμ δυτικά της Βεγγάζης, προπύργιου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην ανατολική λιβύη και 210 χλμ από την Ατζνταμπίγια.
Παράλληλα, τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΑνταγωνισμός για την επόμενη μέρα
Τι γίνεται λοιπόν από εδώ και εμπρός; Να αφήσουν τον Καντάφι να σταθεροποιηθεί, με αποτέλεσμα την ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας ή να επιτεθούν στις χερσαίες δυνάμεις του, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας; Το δίλημμα είναι οδυνηρό και για την ίδια την αντιπολίτευση, η οποία κινδυνεύει να εκπέσει σε ρόλο «Βόρειας Συμμαχίας» του Αφγανιστάν, απλής συμπληρωματικής δύναμης σε μια εκστρατεία αλλαγής καθεστώτος από τους «Σταυροφόρους».
Η συνέχεια εδώ
Καταλυτικός ο ρόλος των φυλών
Δικαιολογώντας τις ταλαντεύσεις της αμερικανικής πολιτικής έναντι της λιβυκής αντιπολίτευσης, ο αρθρογράρος των New York Times Ντέιβιντ Κιρκπάτρικ έγραφε τις προάλλες ότι προέρχονται από μια θεμελιώδη αμφιβολία για τον χαρακτήρα της σύγκρουσης: αν πρόκειται δηλαδή για μια γνήσια δημοκρατική εξέγερση εναντίον μιας απεχθούς τυραννίας ή για έναν κατά βάση φυλετικό, εμφύλιο πόλεμο με έπαθλο την κυριαρχία, μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης. Η αλήθεια, ενδεχομένως, βρίσκεται σε έναν συνδυασμό των δύο παραγόντων, σε κάθε περίπτωση όμως το ερώτημα αναδεικνύει μια από τις λιγότερο διαφανείς παραμέτρους της λιβυκής κρίσης, που αφορά τον ρόλο των περίφημων φυλών.
Η συνέχεια στην Καθημερινή
Οι αμερικανοί τα έχουν χαμένα
Προτού ακόμη περάσουν 48 ώρες από την εκστρατεία στη Λιβύη ο Λευκός Οίκος άρχισε να ανησυχεί. Ο Αμρ Μούσα, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, είχε αλλάξει στάση. Αυτός ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα στο Κάιρο διαβεβαίωσε την υπουργό Χίλαρι Κλίντον ότι ο αραβικός κόσμος και ο ίδιος προσωπικά υποστηρίζουν κάθε συμμαχική κίνηση που θα απορρέει από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα αποβλέπει στην προστασία των εξεγερμένων της Λιβύης, αποστασιοποιήθηκε από την αμερικανο-ευρωπαϊκή επέμβαση. Και δεν ήταν το μοναδικό κακό μήνυμα που έλαβε η Ουάσιγκτον.
Η συνέχεια στο Βήμα
Ενα εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Η μετεκλογική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο που δεν εγκαταλείπει την εξουσία και του νεοεκλεγμένου και αναγνωρισμένου Αλασάν Ουαταρά έχει εξελιχθεί σε έντονη και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών τους με πολλούς νεκρούς και τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Η συνέχεια στο Βήμα
Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011
Ο ράπερ της επανάστασης στην Τυνησία
Από το Rais Le Bled (Πρόεδρε, Η Χώρα σου) του Αμάντα Μπεν Αμορ
Το άρθρο στην Ελευθεροτυπία
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον Ουαταρά ως πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον Αλασάν Ουαταρά ως το νόμιμο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
«Οι εκλογές της περασμένης χρονιάς υπήρξαν ελεύθερες και δίκαιες», αναφέρει ο Ομπάμα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απευθύνει στην ηγεσία και στο λαό της αφρικανικής χώρας.
«Ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά είναι ο ηγέτης του έθνους. . . εξελέγη δημοκρατικά», προσθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Χθες Γαλλία και Νιγηρία διένειμαν ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην ηγεσία της χώρας και θα απαγορεύει την κατοχή και χρήση βαρέων όπλων στην Αμπιτζάν.
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΤην πόλη Ατζαμπίγια επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη
«Οι δυνάμεις μας κατέστρεψαν τα πάντα χτες το βράδυ» δήλωσε ο αντάρτης Σαράγκ Αγκούρι. «Η Ατζαμπίγια είναι μια πόλη-φάντασμα. Τώρα υπάρχουν εκεί μόνο πτώματα και οικογένειες που δεν ξέρουν τι να κάνουν» δήλωσε.
Η συνέχεια στο in.gr
"Δε θα εμπλεκόμαστε παντού", λέει ο Ομπάμα
«Ξεκάθαρη», «εστιασμένη» και «περιορισμένη» χαρακτήρισε την στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι έσωσε «αναρίθμητες» ζωές. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει -και δεν μπορούν- να παρεμβαίνουν σε κάθε κρίση» τόνισε ο Ομπάμα, λέγοντας, πάντως, ότι όταν εμφανίζεται μια κατάσταση όπως αυτή στη Λιβύη, τότε η Ουάσινγκτον «έχει καθήκον» να παρεμβαίνει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αεροπορική άμυνα της Λιβύης έχει εξουδετερωθεί, οι δυνάμεις του Καντάφι δεν προελαύνουν πια και σε περιοχές όπως η Βεγγάζη, οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη έχουν απωθηθεί.
Η συνέχεια εδώ
Τεράστια αποθέματα χρυσού έχει η Λιβύη
Αποθέματα χρυσού που υπερβαίνουν σε αξία τα 6 δισ. δολάρια δήλωσε η Λιβύη, που κατατάσσεται έτσι στην 25η θέση του παγκόσμιου καταλόγου αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου.
Τα αποθέματα αυτά μπορούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να χρηματοδοτήσουν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, σε μία περίοδο οικονομικών και στρατιωτικών κυρώσεων εναντίον του, μεταφέροντας τα αποθέματα αυτά σε άλλη αφρικανική χώρα, από όπου θα διοχετευθούν στην αγορά.
Η μεταφορά του χρυσού εκτός Λιβύης αποτελεί, όμως, δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον Καντάφι, λόγω του αεροναυτικού αποκλεισμού της χώρας του από δυτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Λιβύη διαθέτει αποθέματα χρυσού που φθάνουν τους 144 τόννους. Την ποσότητα αυτή συγκέντρωσε ο Καντάφι τα είκοσι τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη μετά τη βομβιστική ενέργεια κατά του αεροσκάφους της Panamerican πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.Από την Καθημερινή
Θέλει συνάντηση με τους αντικαθεστωτικούς η Αφρικανική Ένωση
Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) θέλει το συντομότερο δυνατόν να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της λιβυκής εξέγερσης και να συζητήσει μαζί τους για τον «οδικό χάρτη» προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη Λιβύη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Η επιτροπή της ΑΕ για τη Λιβύη συνεδρίασε χθες Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα και είχε διαβουλεύσεις για τον οδικό χάρτη, ενώ είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της λιβυκής κυβέρνησης.
Η συνέχεια εδώΠαρασκευή, Μαρτίου 25, 2011
Συνεδριάζει για την κρίση στη Λιβύη η Αφρικανική Ένωση
Άρχισε σήμερα το πρωί σύνοδος στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση στη Λιβύη, παρουσία αντιπροσωπείας της λιβυκής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ως αργά το πρωί στη σύνοδο δεν παρευρισκόταν κανένας απεσταλμένος των Λίβυων αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή.
Της λιβυκής κυβερνητικής αντιπροσωπείας ηγείται ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λαϊκού Συμβουλίου Μοχάμεντ Αμπού ελ Κάσιμ Ζουάι και τον συνοδεύουν τέσσερις υπουργοί.
Η συνέχεια στην Καθημερινήυ.γ. επιτέλους ξύπνησαν κι αυτοί
Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί
Συνεχίστηκε και χθες το από αέρος σφυροκόπημα των δυτικών δυνάμεων εναντίον των χερσαίων δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ την ίδια ώρα οι καθεστωτικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων στη Λιβύη. Σύγχυση συνέχισε να επικρατεί στη διάρκεια της ημέρας ως προς τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Χθες το βράδυ όμως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι οι τουρκικές αιτιάσεις ικανοποιήθηκαν και ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει πλέον τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. Νωρίτερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της αποστολής τουρκικής ναυτικής δύναμης στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδη, με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού.
Η συνέχεια εδώ
Οι βρώμικες δουλειές του Καντάφι
Το 2009, άνθρωποι του περιβάλλοντος του συνταγματάρχη Καντάφι κάλεσαν σε συνάντηση 15 υψηλόβαθμα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση πετρελαίου στη Λιβύη και τους διατύπωσαν ένα πρωτοφανές αίτημα: να επωμιστούν το κόστος του ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων που επρόκειτο να πληρώσει η χώρα στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση 103 της Pan Am.
Προειδοποίησαν μάλιστα ότι αν δεν συμμορφώνονταν με το αίτημα, επρόκειτο να υποστούν «σοβαρές συνέπειες» για τα συμβόλαια εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών που είχαν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση.
Η συνέχεια εδώΙκανοποίηση για τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ
Την ικανοποίηση της Δύσης προκάλεσε η συμφωνία του ΝΑΤΟ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο να επισημαίνουν το γεγονός ότι η Συμμαχία δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων. «Επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για την μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Όπως, επίσης, έγινε γνωστό, άλλη μία αραβική χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις, διαθέτοντας στη συμμαχία 12 αεροσκάφη.
Την Πέμπτη, αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν εκ νέου στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στην Μιζουράτα.
Η συνέχεια στο in.gr
Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2011
Συγκρούσεις στο Αλγέρι
Τουλάχιστον σαράντα άτομα τραυματίστηκαν χθες σε συγκρούσεις στο Αλγέρι μεταξύ νέων και των δυνάμεων ασφαλείας, με αφορμή την καταστροφή παραγκουπόλεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η εφημερίδα «El Watan» στην ιστοσελίδα της.
Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και αστυνομικοί. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 500 ένοπλοι αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση των νέων, χρησιμοποιώντας άσφαιρα πυρά, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. «Ενας νέος χτυπήθηκε στο μάτι από σφαίρα καουτσούκ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν δουλειά και χρήματα την ώρα που η χώρα είναι πολύ πλούσια», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.
Από την Ελευθεροτυπία
Πέφτουν κεφάλια στην Αίγυπτο
Κατηγορούμενος για τον «εκ προμελέτης και εσκεμμένο θάνατο» διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ θα προσαχθεί σε δίκη ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ Ελ Αντλι μαζί με τέσσερις συνεργάτες του, μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
Ο Αντλι και οι συνεργάτες του -επικεφαλής των τμημάτων του υπουργείου που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας- θα οδηγηθούν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Καΐρου, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε το γενικό εισαγγελέα Αμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ. Κατά τον επίσημο απολογισμό, 384 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 6.000 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο.
Από την Ελευθεροτυπία
Στο NATO η ηγεσία της επιχείρησης στη Λιβύη
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ'ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.
Η συνέχεια στο in.gr
Κοστίζει ακριβά στις ΗΠΑ η "Αυγή" της Λιβύης
Δυσβάσταχτο το κόστος της επιχειρήσης στη Λιβύη για τις ΗΠΑ και τους εταίρους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί εύκολα να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια, ανεξαρτήτως της έκβασής του. «Φορτώνουμε τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας με βαριά χρέη» δηλώνουν ισχυρά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, τη στιγμή που το Πεντάγωνο αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας αρνούνται να συζητήσουν το θέμα.
Μόνο η πρώτη μέρα της «Οδύσσειας» κόστισε 100 εκατ. δολάρια στον αμερικανικό προϋπολογισμό και 3 εκατ. λίρες στο Λονδίνο, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές. Αντίστοιχες εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών τοποθετούν το κόστος για την επιβολή εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης από 100 έως 300 εκατ. δολάρια την εβδομάδα.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία...ενώ οι βρετανοί φοβούνται για τρομοκρατικά χτυπήματα
Για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών πληγμάτων από Λίβυους «υπεράνω πάσης υποψίας», υποστηρικτές του Καντάφι, ενημέρωσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας».
Η σχετική αναλυτική notam που έστειλε η ΜΙ5, κατά την ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» που την αποκαλύπτει, βασίζεται στο περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών Λίβυων της Γηραιάς Αλβιώνας, οι οποίες υπεκλάπησαν.
Στα τηλεφωνήματα, που είχαν παγιδευτεί από καιρό αλλά εσχάτως έγιναν πιο ζωηρά και αποκαλυπτικά, ακούγονται Λίβυοι, οι οποίοι έχουν από χρόνια εγκατασταθεί στη Βρετανία, να μιλούν για «ενέργειες προς υποστήριξη του Καντάφι» και «δράση κατά της νεοαποικιοκρατίας». Επίσης φράσεις όπως: «Οπου είμαστε, κάνουμε».
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται τη μορφή της αντίδρασης που θα προκαλέσει η κλιμάκωση της εμπλοκής της συμμαχίας των προθύμων.
Από την Ελευθεροτυπία...και ο Ομπάμα αποκλείει χερσαία επέμβαση
Ο Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε την πιθανότητα χερσαίας εισβολής που στόχο θα έχει την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λίβυος ηγέτης και το περιβάλλον του βολιδοσκοπούν προορισμούς για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο κανάλι Uninivision, μια μέρα πριν επιστρέψει από την περιοδεία στη Λατινική Αμερική, απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων στη Λιβύη. Η στρατηγική εξόδου για τις ΗΠΑ, κατά τον Μπαράκ Ομπάμα, θα πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα 24ωρα, όταν το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων και η αμερικανική πολεμική μηχανή θα περιοριστεί σ' έναν «υποστηρικτικό ρόλο».
Η συνέχεια εδώ
Σε κλοιό κανταφικών δυνάμεων η Μιζουράτα
Στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων προς άρση του αδιεξόδου σχετικά με το ρόλο της Συμμαχίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο Λονδίνο συναντώνται εκπρόσωποι των χωρών που μετάσχουν στην «Αυγή της Οδύσσειας».
Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν από την Τετάρτη ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων.
Η συνέχεια εδώ
Νέα σχέση με τις χώρες της Β. Αφρικής θέλουν οι ευρωπαίοι
Την ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας εταιρικής σχέσης με την περιοχή υπογραμμίζουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στο κεφάλαιο του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και τις νότιες γειτονικές χώρες.
Η Σύνοδος Κορυφής απευθύνει μάλιστα έκκληση για ταχεία πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς:
-Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα επιταχύνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν.
-Η ΕΕ θα συνεχίσει το διάλογο με τις χώρες της περιοχής για οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων αλλά και για μέτρα σχετικά με τη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τον Ιούνιο το θέμα των δυνατοτήτων της ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΟι θέσεις και οι αντιφάσεις των συμμάχων για τη Λιβύη...
Ο νόμος του Νεύτωνα ισχύει στη γεωπολιτική όσο και τη φυσική: κάθε δράση προκαλεί μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Η αποτυχία της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Σομαλία το 1993 εμπόδισε την κυβέρνηση Κλίντον να αναλάβει δράση για να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Η ενοχή για την απάθεια που επιδείχθηκε τότε οδήγησε τον Μπιλ Κλίντον να στείλει στρατεύματα για να σταματήσει τις θηριωδίες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέντε χρόνια αργότερα. Τα μαθήματα που αποκόμισε ο Τόνι Μπλερ από εκείνη τη σύγκρουση τον έκαναν να υποστηρίξει με τη σειρά του τον πόλεμο στο Ιράκ, το 2003. Κι ερχόμαστε στη Λιβύη και το σήμερα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παρουσιάσει την επιχείρηση Αυγή της Οδύσσειας ως το «αντι-Ιράκ». Ο πόλεμος αυτός έχει τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπόσχεται να μην καταλήξει σε ξένη κατοχή και πλαισιώνεται από τη νομική συμβουλή του υπουργού Δικαιοσύνης, που κάθεται δίπλα στον πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για όλους αυτούς τους λόγους, λέει ο Κάμερον, η Λιβύη δεν έχει καμιά σχέση με το Ιράκ.
Η συνέχεια εδώ...ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στις 06:30 ώρα Ελλάδας και ακολούθησαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας και έπληξαν άρματα μάχης των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι κοντά στην πόλη Μιζουράτα τον έλεγχο της οποίας έχουν αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, ενώ επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και στην Τρίπολη.
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΤετάρτη, Μαρτίου 23, 2011
Καταστράφηκε η αεροπορία του Καντάφι
Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η αεροπορία του καθεστώτος δεν «υφίσταται πλέον ως μάχιμη δύναμη».
«Η αεροπορία του Καντάφι δεν υφίσταται ως δύναμη πυρός και το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που επιχειρούμε σχεδόν χωρίς 'αντίσταση' στη Λιβύη» δήλωσε ο Βρετανός διοικητής Γκρεγκ Μπάγκγουελ.
Η συνέχεια στο in.gr
"Στο τέλος θα επικρατήσουμε" λέει ο Καντάφι
Την πεποίθηση του ότι η Λιβύη θα βγει νικηφόρα από την αναμέτρηση με τις δυτικές χώρες και με τους αντικαθεστωτικούς εξέφρασε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε σύντομη, ζωντανή τηλεοπτική εμφάνιση του αργά την Τρίτη.
Στα πλάνα τού κρατικού καναλιού εμφανίζεται μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του για να δηλώσει ότι «στο τέλος θα κερδίσουμε» και στα δύο μέτωπα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή
Ωστόσο, την Τρίτη συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα οι επιθέσεις κατά στόχων στη Λιβύη από τις συμμαχικές δυνάμεις. Πέρα από επιθέσεις με πυραύλους Tomahawk, αυτόπτες ανέφεραν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πρώτευσα Τρίπολη.
Η συνέχεια εδώ
Απρόβλεπτος ο Μουαμάρ σύμφωνα με την Κλίντον
Πιθανόν ο Καντάφι και οι συνεργάτες του να αναζητούν προορισμούς για να φύγουν από τη χώρα, θεωρεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Σε συνέντευξή της στο ABC, η Κλίντον μίλησε για «ανθρώπους που πραγματοποιούν επαφές ισχυριζόμενοι ότι μιλούν για λογαριασμό του Καντάφι», διευκρινίζοντας πως κάποιες από αυτές τις κινήσεις είναι απλό θέατρο, γιατί ο Καντάφι είναι σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτος. Δεν παρέλειψε όμως να αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα μιας τέτοιας λύσης, επισημαίνοντας: «Εμείς θα ενθαρρύναμε μια τέτοια εξέλιξη».
Από την Ελευθεροτυπία
Στο στόχαστρο οι δημοσιογράφοι
Σε εξαιρετικά δύσκολες κι επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες επιτελούν το έργο τους στη Λιβύη ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι, πολλοί εκ των οποίων είτε έχουν συλληφθεί είτε αγνοούνται.
Δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) κι ένα φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της Παρασκευής και, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού τους, συνελήφθησαν το Σάββατο 19 Μαρτίου από Λίβυους στρατιώτες στην περιοχή του Τομπρούκ.Η συνέχεια εδώ
Επιδρομές στη Μιζουράτα και εκρήξεις στην Τρίπολη
Το Εθνικό Συμβούλιο των Αντικαθεστωτικών ορίζει τον μεταρρυθμιστή Μαχμούντ Τζαμπρίλ επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Μουαμάρ Καντάφι «καλεί όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν», λέγοντας «θα επικρατήσουμε»...
Κάτοικος της πόλης Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι τα αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στη Μιζουράτα και έκτοτε οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι δεν βάλλουν κατά των αντικαθεστωτικών.
Η συνέχεια εδώ
Τρίπολη
Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ. Δεν έγινε σαφές πού σημειώθηκαν οι εκρήξεις στη λιβυκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CΝΝ που πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν αντιαεροπορικά πυρά. Οι δυνάμεις του συνασπισμού βομβάρδισαν την Τρίπολη με πυραύλους Κρουζ τις τελευταίες νύχτες.
Λίγο μετά η λιβυκή τηλεόραση παρουσίασε τον Μουάμαρ Καντάφι να μιλά σε οπαδούς του από ένα από τα κτίρια της κατοικίας του στο Μπαμπ ελ-Αζιζίγια στην Τρίπολη, που επλήγη την Κυριακή από πύραυλο.
Ο Καντάφι δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για τη μάχη είτε αυτή είναι μακρά είτε σύντομη. Θα νικήσουμε σε αυτή τη μάχη», είπε πριν τονίσει ότι «οι μάζες είναι ισχυρότερες από τα αντιαεροπορικά πυρά».
Η συνέχεια εδώΤα γεγονότα όπως εξελίσσονται στην Καθημερινή
Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011
Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ σχετικά με τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη
Πιέσεις από όλες τις πλευρές ασκούνται στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, αλλά και έξω από αυτό, ώστε να βρεθεί να λύση σχετικά με το συντονισμό και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Οι επιμέρους διαφωνίες της Γαλλίας και της Τουρκίας εμποδίζουν μία απόφαση για την ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της Συμμαχίας, επιτεύχθηκε όμως συμφωνία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων.
Η Γαλλία, που άρχισε πρώτη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τον στρατιωτικό έλεγχο αλλά όχι και τον πολιτικό έλεγχο των επιχειρήσεων για να μην ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες.
Προς αυτή τη κατεύθυνση η Γαλλία και η Βρετανία, ανέφερε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, έχουν συμφωνήσει να συγκροτηθεί ένα «σώμα πολιτικής καθοδήγησης» με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου. Το σώμα θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι δεν ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ γιατί οι χώρες που συμμετέχουν δεν ανήκουν όλες σε αυτό.
Η συνέχεια στο in.gr
Συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Σε συμφωνία για την εκτέλεση του εμπάργκο στην μεταφορά όπλων προς την Λιβύη κατέληξαν τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NATO Council) το απόγευμα της Τρίτης, ενώ εγκρίθηκε και το επιχειρησιακό σχέδιο για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη - όχι όμως και η έναρξη πτήσεων ΝΑΤΟϊκών μαχητικών πάνω από την χώρα.
Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έδωσε ήδη οδηγίες στον ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη να οργανώσει την διάταξη των ναυτικών μονάδων που θα αναλάβουν να περιφρουρήσουν το εμπάργκο όπλων. Στις ναυτικές επιχειρήσεις θα εμπλακεί και η ελληνική φρεγάτα "Λήμνος" που αυτή την ώρα πλέει ανοικτά της Λιβύης.
Η συνέχεια στο Πρώτο Θέμα
Σφυροκοπά τη Μιζουράτα ο Καντάφι
Σε νέα συνεδρίαση προσέρχονται οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ, καθώς οι τουρκικές αντιρρήσεις μπλοκάρουν επί μέρες την επίτευξη συμφωνίας για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».
Βρετανία και Ιταλία επιδιώκουν τη μεταβίβαση της ηγεσίας της επιχείρησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ. Η αμερικανική κυβέρνηση επιζητά να παραδώσει άμεσα το συντονιστικό ρόλο. Ωστόσο η Τουρκία μπλοκάρει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ η Γαλλία τονίζει ότι εάν επιχειρήσει διεξαχθεί υπό ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα» κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου.
Η συνέχεια στο in.gr
Μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη στη Λιβύη
Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-15 Eagle συνετρίβη στη βορειοανατολική Λιβύη κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Αμφότεροι οι χειριστές χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης και φέρουν ελαφρά τραύματα.
Το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη από εχθρικά πυρά αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.
Ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Βινς Κρόουλι δήλωσε σε επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters ότι το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών συνετρίβη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρνούμενος να δώσει την ακριβή τοποθεσία.
Και οι δύο πιλότοι διασώθηκαν και είναι ασφαλείς.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη Λιβύη συντοντίζονται από τη Διοίκηση Αφρικής, που εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.
Από το in.gr
Η Μόσχα ζητά κατάπαυση του πυρός
Η Ρωσία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και πολιτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ στη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς.
«Ζητούμε να γίνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει η βία. Είμαστε βέβαιοι ότι ο καλύτερος δρόμος για τη διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού είναι η άμεση κατάπαυση πυρός και η έναρξη διαλόγου», δήλωσε ο Σερντιούκοφ.
Από την ΚαθημερινήΝα φύγει ο Καντάφι, λέει ο Ομπάμα
Ασαφές παραμένει το πολιτικό διακύβευμα της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ενώ αμφιβολίες εγείρονται και για τη μέχρι στιγμής επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χθες ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι η απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι η αλλαγή καθεστώτος δεν περιλαμβάνεται στη σχετική εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανάλογη επιθυμία για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον ΑΓΕΕΘΑ της χώρας όμως να σπεύδει να διευκρινίσει ότι κάτι τέτοιο στερείται νομικής βάσης. Την ίδια στιγμή, οι χερσαίες δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι δεν φαίνεται να έχουν εξουδετερωθεί από τους συνεχείς συμμαχικούς βομβαρδισμούς, ενώ η αντιπολίτευση αδυνατούσε έως χθες το βράδυ να επωφεληθεί από την αεροπορική κάλυψη που της παρέχεται και να ανακαταλάβει στρατηγικές τοποθεσίες.
Από την Καθημερινή
Παράπλευρες απώλειες
Στο πρώτο του διάγγελμα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, ο συνταγματάρχης Mουαμάρ Καντάφι δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μακρύ πόλεμο.
Το στρατηγικό του σχέδιο είναι σαφές: Διείσδυση μονάδων πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού μέσα σε εξεγερμένες πόλεις, ώστε να παρεμποδιστούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του εχθρού, και οχύρωση με ανθρώπινες ασπίδες στα προπύργιά του, ώστε οι σταδιακά αυξανόμενες απώλειες αμάχων να προκαλέσουν κατακραυγή εναντίον των εισβολέων. Εν ολίγοις, η μετατροπή του εμφυλίου πολέμου σε αντιαποικιοκρατικό, όπου ο χρόνος θα λειτουργεί σε βάρος των «σταυροφόρων».
Από την Καθημερινή
Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011
Νεκρός φέρεται ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι
Ο Χαμίς Καντάφι, ο οποίος ηγείτο επίλεκτου τάγματος, φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή κάποιοι συγγενείς του.
Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Arabian Business, τον οποίο επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από το in.gr
Εμπλοκή στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Καμία απόφαση σχετικά με την εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας την Κυριακή, εξαιτίας των αντιρρήσεων που πρόβαλε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ ενέκρινε, πάντως, την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων, κάτι που προϋποθέτει στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος και θαλάσσης.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η συνέχεια στο in.gr
Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011
Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Λιβύη
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».
Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Η συνέχεια στο in.gr
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο enet.gr
Οι "ερωτικές σχέσεις" CIA και Καντάφι
The New York Times
Δεν υπήρχε αμερικανικός θεσμός πιο εχθρικός έναντι της κυβέρνησης του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη, από τη CIA, της οποίας ο «υποσταθμάρχης» στη Βηρυτό σκοτώθηκε, όταν Λίβυοι πράκτορες ανατίναξαν αεροσκάφος της PanAm, πάνω από τη Σκωτία, το 1988.
Ωστόσο οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έφεραν και νέους εχθρούς. Τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά της να συλλέξει πληροφορίες για τη δράση της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική, η CIA είχε αναπτύξει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι.
Τώρα όμως η εξέγερση στη Λιβύη καθώς και οι εξεγέρσεις που είχαν ως συνέπεια την απομάκρυνση των προέδρων στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και οι άλλες που απειλούν να ανατρέψουν και άλλα καθεστώτα στην περιοχή, ρίχνουν νέο φως στις σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου. H CIA βρίσκεται αντιμέτωπη με το ερώτημα κατά πόσον τέτοιες σχέσεις μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις της Αμερικής με τις νέες δημοκρατικές κυβερνήσεις στις χώρες της περιοχής.
Η συνέχεια στην ΚαθημερινήΚι η δειλή Αφρικανική Ένωση
Γιατί δειλή; Επειδή από τότε που δημιουργήθηκε δε βοήθησε ποτέ τους λαούς των χωρών-μελών της στην επίλυση κάποιας κρίσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομάδα "συναδέλφων στο έγκλημα" που όλα τα μέλη της βρίσκονται υπό διακριτική προστασία. Έτσι ο Μουγκάμπε στη Ζιμπάπουε μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να κλέβει τις εκλογές και να τρομοκρατεί το λαό, ο Καντάφι να κάνει τα δικά του, ο Μπασίρ να επιδίδεται ανενόχλητος σε σφαγές και πάει λέγοντας. Η έλλειψη ενός στιβαρού και προπάντων σοβαρού ηγέτη σε οποιαδήποτε από τις χώρες που την αποτελούν είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Άλλο από το να χτυπά ο ένας φιλικά την πλάτη του άλλου δεν κάνουν. Όπως και νάχει, τα λόγια μας δεν πρόκειται ν' αλλάξουν κάτι, έτσι ας αρκεστούμε στο να αναμεταδώσουμε την είδηση:
Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη χώρα αυτή. Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν «τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό».
Οι Αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης «την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των Αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη» καθώς και την «έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης». Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της «επειδή δεν θα μπορέσει» να μεταβεί σήμερα στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς δεν τής επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει».
Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε την ανάγκη για «επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης» και «επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια». Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.
Από την ΚαθημερινήΤην αεράμυνα της Λιβύης έπληξαν οι δυτικές δυνάμεις
Σύγκληση του ΣΑ ζητά ο Καντάφι
Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του ΣΑ που επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υπογραμμίζοντας το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Η συνέχεια στο Βήμα
Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011
Υπό τον στρατιωτικό κλοιό της Δύσης η Λιβύη
Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση.
Ήδη από νωρίς το μεσημέρι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage (αρχικά από ένα ζευγάρι, αργότερα περί τα20) βρίσκονταν μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης ενώ είχαν και σαν στόχο την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών. Συμμετέχει ακόμα και ένα γαλλικό AWACS.
Η συνέχεια στο in.gr
Ιστορικό δημοψήφισμα στην Αίγυπτο
Σε ελεύθερες εκλογές για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες προσέρχονται σήμερα οι Αιγύπτιοι προκειμένου να ψηφίσουν για το νέο σύνταγμα της χώρας.
Από το πρωί οι ψηφοφόροι σχημάτιζαν μεγάλες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα. Στην κάλπη κρίνονται οι τροποποιήσεις του συντάγματος που εισηγείται η στρατιωτική κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» που συγκροτήθηκε μετά την αποπομπή του Μπουμπάρακ.
Το δημοψήφισμα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία στη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία. Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» σε ένα πακέτο εννέα μεταρρυθμίσεων στον καταστατικό χάρτη. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται την Κυριακή.
Σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2011. Το «όχι» ίσως οδηγήσει τον στρατό στην παράταση της εξαμηνιαίας προθεσμίας που έχει θέσει για την παράδοση της εξουσίας σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Περίπου οι μισοί από τα 80 εκατομμύρια των Αιγυπτίων έχουν δικαίωμα ψήφου και ο στρατός, προκειμένου να υπάρξει υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία, ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με απλή επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας όσοι είναι άνω των 18 ετών.
Οι προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών, καθώς θεσπίζουν την ελεύθερη συμμετοχή των κομμάτων και τη δικαστική εποπτεία επί της εκλογικής διαδικασίας. Θεσπίζεται επίσης όριο σε δύο τετραετείς θητείες του προέδρου και τίθενται εκτός ισχύος νόμοι εκτάκτου ανάγκης που έδιναν υπερεξουσίες στην αστυνομία.
Από τα ΝέαΠεδίο μάχης η Βεγγάζη
Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα:
«Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά» δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.
Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού, ενώ οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος.
Η συνέχεια στο in.gr
Διαβάστε σχετικά και στην Καθημερινή:
Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης.
Μάλιστα, κάτοικος της Βεγγάζης τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε για τις εκρήξεις και για το μαχητικό αεροσκάφος που ακούσθηκαν στη Βεγγάζη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Η συνέχεια εδώ
Το συζητούν στο Παρίσι
Ξεκινάει στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για το συντονισμό μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη μετά το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού Καντάφι κατά των εξεγερμένων.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν τον συντονισμό του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί θα μιλήσει κατά στις 16:30 για τα όσα θα αποφασισθούν στη Σύνοδο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου και της Ιορδανίας θα εκπροσωπήσουν τα αραβικά κράτη στο Παρίσι.
Από την ευρωπαϊκή πλευρά, εκτός από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελλάδας και της Νορβηγίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.
Η συνέχεια εδώ
Κι ο Ομπάμα προειδοποιεί
Στόχος μας να προστατέψουμε τους αθώους και να κάνουμε καθεστώς να λογοδοτήσει, τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει αν θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ άμεσα σε στρατιωτική επέμβαση και με ποια μέσα. «Αν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί, η διεθνής κοινότητα θα επιβάλλει τις συνέπειες και η απόφαση [του ΟΗΕ] θα υλοποιηθεί με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε.
Η συνέχεια εδώ