Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

Σφυροκοπά τη Μιζουράτα ο Καντάφι

Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι βομβαρδίζουν τη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, και ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από την πόλη κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά. Οι επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα. Εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά ηχούσαν στην Τρίπολη.

Σε νέα συνεδρίαση προσέρχονται οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ, καθώς οι τουρκικές αντιρρήσεις μπλοκάρουν επί μέρες την επίτευξη συμφωνίας για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».

Βρετανία και Ιταλία επιδιώκουν τη μεταβίβαση της ηγεσίας της επιχείρησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ. Η αμερικανική κυβέρνηση επιζητά να παραδώσει άμεσα το συντονιστικό ρόλο. Ωστόσο η Τουρκία μπλοκάρει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ η Γαλλία τονίζει ότι εάν επιχειρήσει διεξαχθεί υπό ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα» κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου.

Η συνέχεια στο in.gr

Μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη στη Λιβύη

Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-15 Eagle συνετρίβη στη βορειοανατολική Λιβύη κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Αμφότεροι οι χειριστές χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης και φέρουν ελαφρά τραύματα.

Το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη από εχθρικά πυρά αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Βινς Κρόουλι δήλωσε σε επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters ότι το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών συνετρίβη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρνούμενος να δώσει την ακριβή τοποθεσία.

Και οι δύο πιλότοι διασώθηκαν και είναι ασφαλείς.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη Λιβύη συντοντίζονται από τη Διοίκηση Αφρικής, που εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Από το in.gr

Η Μόσχα ζητά κατάπαυση του πυρός

Η Ρωσία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και πολιτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ στη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς.

«Ζητούμε να γίνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει η βία. Είμαστε βέβαιοι ότι ο καλύτερος δρόμος για τη διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού είναι η άμεση κατάπαυση πυρός και η έναρξη διαλόγου», δήλωσε ο Σερντιούκοφ.

Από την Καθημερινή

Να φύγει ο Καντάφι, λέει ο Ομπάμα

Ασαφές παραμένει το πολιτικό διακύβευμα της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ενώ αμφιβολίες εγείρονται και για τη μέχρι στιγμής επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χθες ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι η απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι η αλλαγή καθεστώτος δεν περιλαμβάνεται στη σχετική εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανάλογη επιθυμία για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον ΑΓΕΕΘΑ της χώρας όμως να σπεύδει να διευκρινίσει ότι κάτι τέτοιο στερείται νομικής βάσης. Την ίδια στιγμή, οι χερσαίες δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι δεν φαίνεται να έχουν εξουδετερωθεί από τους συνεχείς συμμαχικούς βομβαρδισμούς, ενώ η αντιπολίτευση αδυνατούσε έως χθες το βράδυ να επωφεληθεί από την αεροπορική κάλυψη που της παρέχεται και να ανακαταλάβει στρατηγικές τοποθεσίες.

Από την Καθημερινή

Παράπλευρες απώλειες

Στο πρώτο του διάγγελμα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, ο συνταγματάρχης Mουαμάρ Καντάφι δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μακρύ πόλεμο.

Το στρατηγικό του σχέδιο είναι σαφές: Διείσδυση μονάδων πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού μέσα σε εξεγερμένες πόλεις, ώστε να παρεμποδιστούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του εχθρού, και οχύρωση με ανθρώπινες ασπίδες στα προπύργιά του, ώστε οι σταδιακά αυξανόμενες απώλειες αμάχων να προκαλέσουν κατακραυγή εναντίον των εισβολέων. Εν ολίγοις, η μετατροπή του εμφυλίου πολέμου σε αντιαποικιοκρατικό, όπου ο χρόνος θα λειτουργεί σε βάρος των «σταυροφόρων».

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: