Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ'ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.
Η συνέχεια στο in.gr
Κοστίζει ακριβά στις ΗΠΑ η "Αυγή" της Λιβύης
Δυσβάσταχτο το κόστος της επιχειρήσης στη Λιβύη για τις ΗΠΑ και τους εταίρους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί εύκολα να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια, ανεξαρτήτως της έκβασής του. «Φορτώνουμε τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας με βαριά χρέη» δηλώνουν ισχυρά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, τη στιγμή που το Πεντάγωνο αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας αρνούνται να συζητήσουν το θέμα.
Μόνο η πρώτη μέρα της «Οδύσσειας» κόστισε 100 εκατ. δολάρια στον αμερικανικό προϋπολογισμό και 3 εκατ. λίρες στο Λονδίνο, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές. Αντίστοιχες εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών τοποθετούν το κόστος για την επιβολή εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης από 100 έως 300 εκατ. δολάρια την εβδομάδα.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία...ενώ οι βρετανοί φοβούνται για τρομοκρατικά χτυπήματα
Για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών πληγμάτων από Λίβυους «υπεράνω πάσης υποψίας», υποστηρικτές του Καντάφι, ενημέρωσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας».
Η σχετική αναλυτική notam που έστειλε η ΜΙ5, κατά την ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» που την αποκαλύπτει, βασίζεται στο περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών Λίβυων της Γηραιάς Αλβιώνας, οι οποίες υπεκλάπησαν.
Στα τηλεφωνήματα, που είχαν παγιδευτεί από καιρό αλλά εσχάτως έγιναν πιο ζωηρά και αποκαλυπτικά, ακούγονται Λίβυοι, οι οποίοι έχουν από χρόνια εγκατασταθεί στη Βρετανία, να μιλούν για «ενέργειες προς υποστήριξη του Καντάφι» και «δράση κατά της νεοαποικιοκρατίας». Επίσης φράσεις όπως: «Οπου είμαστε, κάνουμε».
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται τη μορφή της αντίδρασης που θα προκαλέσει η κλιμάκωση της εμπλοκής της συμμαχίας των προθύμων.
Από την Ελευθεροτυπία...και ο Ομπάμα αποκλείει χερσαία επέμβαση
Ο Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε την πιθανότητα χερσαίας εισβολής που στόχο θα έχει την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λίβυος ηγέτης και το περιβάλλον του βολιδοσκοπούν προορισμούς για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο κανάλι Uninivision, μια μέρα πριν επιστρέψει από την περιοδεία στη Λατινική Αμερική, απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων στη Λιβύη. Η στρατηγική εξόδου για τις ΗΠΑ, κατά τον Μπαράκ Ομπάμα, θα πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα 24ωρα, όταν το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων και η αμερικανική πολεμική μηχανή θα περιοριστεί σ' έναν «υποστηρικτικό ρόλο».
Η συνέχεια εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου