Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ σχετικά με τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη


Πιέσεις από όλες τις πλευρές ασκούνται στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, αλλά και έξω από αυτό, ώστε να βρεθεί να λύση σχετικά με το συντονισμό και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Οι επιμέρους διαφωνίες της Γαλλίας και της Τουρκίας εμποδίζουν μία απόφαση για την ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της Συμμαχίας, επιτεύχθηκε όμως συμφωνία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων.

Η Γαλλία, που άρχισε πρώτη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τον στρατιωτικό έλεγχο αλλά όχι και τον πολιτικό έλεγχο των επιχειρήσεων για να μην ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες.

Προς αυτή τη κατεύθυνση η Γαλλία και η Βρετανία, ανέφερε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, έχουν συμφωνήσει να συγκροτηθεί ένα «σώμα πολιτικής καθοδήγησης» με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου. Το σώμα θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι δεν ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ γιατί οι χώρες που συμμετέχουν δεν ανήκουν όλες σε αυτό.

Η συνέχεια στο in.gr

Συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Σε συμφωνία για την εκτέλεση του εμπάργκο στην μεταφορά όπλων προς την Λιβύη κατέληξαν τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NATO Council) το απόγευμα της Τρίτης, ενώ εγκρίθηκε και το επιχειρησιακό σχέδιο για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη - όχι όμως και η έναρξη πτήσεων ΝΑΤΟϊκών μαχητικών πάνω από την χώρα.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έδωσε ήδη οδηγίες στον ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη να οργανώσει την διάταξη των ναυτικών μονάδων που θα αναλάβουν να περιφρουρήσουν το εμπάργκο όπλων. Στις ναυτικές επιχειρήσεις θα εμπλακεί και η ελληνική φρεγάτα "Λήμνος" που αυτή την ώρα πλέει ανοικτά της Λιβύης.

Η συνέχεια στο Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: