Σάββατο, Μαρτίου 12, 2011

Απ' το λιβυκό μέτωπο

Ο κυβερνητικός στρατός αναγκάζει τους επαναστάτες να υποχωρήσουν

Ο στρατός της Λιβύης ανάγκασε τους αντικαθεστωτικούς με συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Ρας Λανούφ να υποχωρήσουν.

Έτσι η πρώτη γραμμή των εξεγερμένων υποχώρησε κατά 20 χιλιόμετρα στα περίχωρα της Ρας Λανούφ στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, όπως δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών.

Εξάλλου ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της Ιταλίας και την απείλησε με οικονομικά αντίποινα αν «προδώσει» το καθεστώς του οποίου είναι βασικός εμπορικός εταίρος, όπως δήλωσε σε συνεντέυξεις του σε εφημερίδες.

«Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι ακόμα και λυπημένοι από τη στάση σας διότι είστε ο πρώτος εταίρος της Λιβύης παγκοσμίως», δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και Republica.

Η συνέχεια εδώ

Ο Καντάφι απειλεί, επιμένει η αντιπολίτευση

Με ένα ογκώδες συλλαλητήριο στην παραλιακή λεωφόρο της Βεγγάζης «Κορνίς», η εξεγερμένη ανατολική Λιβύη έδωσε απάντηση στα απειλητικά μηνύματα περί ολοκληρωτικού πολέμου που εξαπέλυσε τις προηγούμενες ώρες η οικογένεια Καντάφι, μεγεθύνοντας προπαγανδιστικά τις περιορισμένες στρατιωτικές επιτυχίες του καθεστώτος κατά το τελευταίο σαρανταοκτάωρο.

«Θέλω να ακούσει το μήνυμά μας και η Βεγγάζη, και οι φυλές της Ανατολής: Ερχόμαστε»! Μ' αυτή τη μαχητική κραυγή, ενώπιον εκατοντάδων ενθουσιωδών στελεχών του καθεστώτος, κορύφωσε την ομιλία του, τη νύχτα της Πέμπτης, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ. Είχε προηγηθεί η προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων σε δύο οχυρά των ανταρτών, τη Ζαουίγια, στο δυτικό μέτωπο, και το Ρας Λανούφ, στο ανατολικό. Οι δυνάμεις του επαναστατικού στρατού ανασυντάσσονταν χθες το πρωί στην Μπρέγκα, τον δεύτερο πετρελαϊκό κόμβο που ελέγχει η εξέγερση, πίσω από το Ρας Λανούφ, ενώ στο δυτικό μέτωπο περίμεναν σφοδρή επίθεση των κανταφικών, οι οποίοι συγκέντρωναν μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων και πυροβολικού στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μισράτα, ανάμεσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τη γενέτειρα του Καντάφι, Σύρτη.

Η συνέχεια εδώ

Η εξέγερση θα κρατήσει χρόνια

Η αραβική εξέγερση θα κρατήσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη: αυτό είναι το βασικό συµπέρασµα µιας συζήτησης ανάµεσα σε πρωταγωνιστές των κινητοποιήσεων, καθηγητές και ειδικούς, που πραγµατοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο CaixaForum της Βαρκελώνης µε συντονιστή έναν δηµοσιογράφο της «Ελ Παΐς».

Ο ρόλος του ∆ιαδικτύου ως µέσου επικοινωνίας ήταν ασφαλώς σηµαντικός στην αρχή, τόνισε ο αιγύπτιος σκηνοθέτης και µπλόγκερ Μπασέλ Ραµσίς, που ήταν παρών στις συγκεντρώσεις στην Πλατεία Ταχρίρ. Οταν όµως το καθεστώς του Μουµπάρακ κατέβασε τον διακόπτη, η εξέγερση εξαπλώθηκε µε τον παραδοσιακό τρόπο: στόµα µε στόµα. Κάποια στιγµή, ακούστηκε να λέει κάποιος στην πλατεία: «Η ρωσική επανάσταση έγινε χωρίς το Internet!» Σύµφωνα µε τη Σιρίν Αντλµπί, καθηγήτρια ∆ιεθνών Μεσογειακών Σπουδών στο Αυτόνοµο Πανεπιστήµιο της Μαδρίτης, «αυτό που παρακολουθούµε είναι µια επανάσταση για την ελευθερία, οι άνθρωποι θέλουν ελευθερία, και δεν θα επιτρέψουν την εκµετάλλευση της επανάστασης από µερικούς ισλαµιστές».

Η συνέχεια εδώ

Δρόμοι

Η πτώση του Καντάφι είναι πολύ πιθανή. «Αν οι διαφωνούντες ενωθούν µε τους στρατιωτικούς, εκτιµούµε πως οι πιθανότητες ανατροπής του Καντάφι είναι µεγαλύτερες από 50%». Αυτή την εκτίµηση έκανε σε έκθεσή της µε τον τίτλο «Προοπτικές επιβίωσης του Καντάφι» η ∆ιεύθυνση Πληροφοριών της CIA (φωτ.). Οχι όµως τώρα. Το 1985. Εντάξει, έπεσε έξω 25 χρόνια. Την ίδια αξιοπιστία µε αυτήν έχουν σήµερα και εκείνοι που, σαν στρατηγοί του καναπέ, ζητούν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Οι δυσάρεστες εµπειρίες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν φαίνεται πως σε κάποιους δεν δίδαξαν τίποτα. Ετσι, σε κύριο άρθρο τους, οι «Τάιµς της Νέας Υόρκης», αυτό το φερέφωνο του αµερικανικού κατεστηµένου, απηύθυναν έκκληση για στρατιωτική δράση. Κατηγορούν µάλιστα τον πρόεδρο Οµπάµα πως καθυστερεί να αναθέσει στις αµερικανικές ένοπλες δυνάµεις ρόλο στον λιβυκό εµφύλιο πόλεµο, που µαίνεται εδώ και τρεις εβδοµάδες. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος υποστήριξης της εξέγερσης στη Λιβύη», γράφει η εφηµερίδα, «ώστε να πάψει ο συνταγµατάρχης Καντάφι να σφάζει τον λαό του».

Η συνέχεια εδώ

Η µεγάλη έξοδος των απελπισµένων


Μόνο οι άνεµοι τους συγκρατούν. Οι απελπισµένοι που διαφεύγουν από τη Λιβύη ξέρουν πως µε τα κύµατααυτά το πέρασµα προς τη Λαµπεντούζα, τη Σικελία ή την Τουρκία για να προωθηθούν στην Ελλάδα θα ήταν αυτοκτονία. Οµως η έξοδος έχει ήδη αρχίσει. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πωςτις πρώτες δέκα ηµέρες των συγκρούσεων τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαντη χώρα στην οποία µαίνεται η εξέγερση που ο Καντάφι επιχειρεί να καταστείλει. Στα δυτικάσύνορα της Λιβύης επικρατεί το χάος. Στην Τυνησία υπάρχουν ήδη75.000 πρόσφυγες που έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισµούς, ενώχιλιάδες άλλοι θέλουν να φύγουν από τη Λιβύη. Είναι αδύνατο να τους µετρήσεις, υπολογισµοί τους ανεβάζουν σε 40.000 ώς 60.000. Ο τυνησιακός στρατός προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση: πυροβολεί στον αέρα και χρησιµοποιεί κλοµπ για να επιβάλει την τάξη. Καταφέρνει µόνο να µοιράσει λίγα ψωµιά, η ιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, ενώ γυναίκες και παιδιά υποφέρουν από εξάντληση από το κρύο και τις µακρές πορείες. Εθελοντές µη κυβερνητικών οργανώσεων προσφέρουν σκηνές, όµως ουσιαστικά λείπουν τα πάντα. Και ο ΟΗΕ αναφέρει πως κάθε 24 ώρες φτάνουν άλλοι 15.000 φυγάδες που προσπαθούν να ξεφύγουν από κάθε είδους κινδύνους.

Η συνέχεια εδώ

Η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ...


Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί οπισθοχωρούν µπροστά στην υπεροπλία και τη δύναµη πυρός των στρατευµάτων του Καντάφι
Οι άνδρες του επαναστατικού στρατού που βλέπουν καθηµερινά τις δυνάµεις του Καντάφι να κερδίζουν έδαφος εις βάρος τους δεν µπορούν να καταλάβουν τι περιµένει η ∆ύση προκειµένου να τους βοηθήσει. «Πού είναι η ∆ύση;

Τι κάνουν; Πώς βοηθάνε;», ρωτούσε χθες εξαγριωµένος ένας µαχητής στο Ρας Λανούφ, το οποίο δεχόταν άγρια επίθεση και κινδύνευε να πέσει από στιγµή σε στιγµή ολοκληρωτικά στα χέρια των κυβερνητικών δυνάµεων. Βοήθεια, όµως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγµατοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι 27 αποφάνθηκαν… πως ο Καντάφι «πρέπει να εγκαταλείψει αµέσως την εξουσία» και ότι η Λιβύη πρέπει να «αρχίσει µία οµαλή µετάβαση στη δηµοκρατία µέσω ευρείας κλίµακας διαλόγου». Εγκρίθηκαν και κάποιες επιπλέον οικονοµικές κυρώσεις, συµφωνήθηκαν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, αλλά το ενδεχόµενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, όπως ζητούν όλο και πιο απεγνωσµένα οι αντάρτες, παρέµεινε πάνω στο τραπέζι, εκεί όπου βρίσκεται µέρες τώρα µαζί µε «όλα τα ενδεχόµενα». Οι 27 δήλωσαν ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα χρειαζόταν στήριξη από τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσµο».

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: