Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

Αδιέξοδο για τη Λιβύη

Την πόλη Ατζαμπία σφυροκοπούσε χθες η αεροπορία του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ το αδιέξοδο παρέμενε στο διπλωματικό πεδίο. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ότι απαιτούνται λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν χθες την πόλη Ατζαμπία, ένα από τα δύο πληθυσμιακά κέντρα που χωρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από τα αρχηγεία της επανάστασης στη Βεγγάζη. Οπως δήλωσαν κάτοικοι της Ατζαμπία, τα αεροπλάνα του Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη κάθε 20 λεπτά, αφού πρώτα έριξαν φυλλάδια με τα οποία ζητούσαν από τους κατοίκους να διώξουν τους αντάρτες. «Κόψτε τους το νερό και το φαγητό», ανέφεραν τα φυλλάδια. Την Κυριακή, ο Καντάφι σφυροκοπούσε τη γειτονική πόλη Μπρέγκα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Εν τω μεταξύ, στο δυτικό μέτωπο, τανκς του Καντάφι βρίσκονταν χθες στο κέντρο της πόλης Ζουάρα, μιας από τις ελάχιστες πόλεις της δυτικής Λιβύης που παρέμεναν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε χθες στο Παρίσι για συνομιλίες με αντικείμενο τη Λιβύη αλλά και για επαφές με εκπροσώπους του αντιπολιτευόμενου λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τις πρώτες υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ανταρτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ενωση απέστειλε χθες αντιπροσωπεία στην επαναστατημένη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

Η συνέχεια εδώ

Καντάφι: «Ο λαός είναι μαζί μου»

Ο Λίβυος ηγέτης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale αναφέρει πως η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Λιβύη.

Ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε σήμερα πως οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται πολύ κοντά στην ήττα, ο λαός της Λιβύης βρίσκεται στο πλευρό του και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχό του, Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι αντικαθεστωτικοί «δεν έχουν καμία ελπίδα, πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση», υπογράμμισε ο Καντάφι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Giornale, της οποίας ο ειδικός απεσταλμένος τον ρώτησε πόσο καιρό χρειάζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις για να καταλάβουν την ανατολική Λιβύη.

Για τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι τόνισε πως έχουν «δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να φύγουν». «Αυτοί οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες, ακόμα και γυναίκες ως ανθρώπινες ασπίδες», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον «κίνδυνο ενός λουτρού αίματος» στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε: «πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για τον λόγο αυτό προχωράμε γρήγορα για να αποφύγουμε τις σφαγές».

Η συνέχεια εδώ

Κερδίζουν μέτωπα οι υποστηρικτές του Καντάφι

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι επικράτησαν στην πόλη Ζουάρα και ανακατέλαβαν μία από τις τελευταίες πόλεις-προπύργια των εξεγερμένων στην δυτική Λιβύη, δήλωσε ένας κάτοικος.

«Η Ζουάρα είναι στα χέρια τους τώρα. Την ελέγχουν και δεν υπάρχουν ίχνη από εξεγερμένους. Τώρα είναι στο κέντρο, ο στρατός και τα άρματα μάχης», ανέφερε ο κάτοικος.

"Οι μάχες σταμάτησαν και είναι εδώ. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε εμάς και φοβόμαστε ότι μπορεί να διαπράξουν εγκλήματα. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε στο θεό να μην τα διαπράξουν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Αζνταμπίγια που ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: