Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

Της Λιβύης το ανάγνωσμα...

Ολοκληρωτικός πόλεμος από Καντάφι

Θέατρο του παραλόγου θυμίζει το σκηνικό στο σημείο ελέγχου του επαναστατικού στρατού έξω από το μεγάλο πετροχημικό συγκρότημα του Ρας Λανούφ.

Το αλλόκοτο είναι ότι το πετροχημικό συγκρότημα λειτουργεί, ενώ γύρω του γίνεται χαλασμός κόσμου. Η πόλη βομβαρδίζεται ασταμάτητα από δυνάμεις πυροβολικού. Παράλληλα, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν πολεμικά πλοία που σφυροκοπούν την πόλη - φάντασμα από την κατεύθυνση της θάλασσας. Η εικόνα του ολοκληρωτικού πολέμου συμπληρώνεται με τα μαχητικά αεροπλάνα που εκτελούν διαρκώς πτήσεις και σποραδικούς βομβαρδισμούς.

Οι αντάρτες απαντούν με αντιαεροπορικά πυρά, αλλά και επιθετικές ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» προς την κατεύθυνση του Μπιν Τζαουάντ, το οποίο επιδιώκουν να ανακαταλάβουν. Οι δυνάμεις του Καντάφι αιχμαλώτισαν 20 αντάρτες, στους οποίους επεφύλαξαν αργό, βασανιστικό θάνατο κι έστειλαν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο έλεγαν ότι η ίδια μοίρα περιμένει τους εξεγερμένους της Βεγγάζης και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Η συνέχεια εδώ...

Έκκληση της αντιπολίτευσης για διεθνή αναγνώριση

Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από «όλες τις χώρες», αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο», δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

«Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη», είπε.

Η συνέχεια εδώ...

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Λιβύη

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τα γεγονότα στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, την ώρα που μαίνονται οι μάχες σε πόλεις-κλειδιά της χώρας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο «στρατιωτικής ανθρωπιστικής αποστολής» στη Λιβύη, βάσει προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος. Παρίσι και το Λονδίνο θα ασκήσουν πιέσεις στις Βρυξέλλες υπέρ της στρατιωτικής επιλογής και της αναγνώρισης των εξεγερμένων.

«Θα διατυπώσω προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις στρατηγικές γραμμές της αντίδρασης της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λιβύη και στη νότια γειτονιά» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος συγκάλεσε τη σύνοδο, η οποία άρχισε στις 12:30 ώρα Ελλάδας.

Την άμεση αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι ζητά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαράξει κοινή γραμμή για τη Λιβύη.

Η Ένωση «πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο» για να διώξει τον Λίβυο συνταγματάρχη από την εξουσία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: