Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2011

Συνεδριάζει για την κρίση στη Λιβύη η Αφρικανική Ένωση


Άρχισε σήμερα το πρωί σύνοδος στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση στη Λιβύη, παρουσία αντιπροσωπείας της λιβυκής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ως αργά το πρωί στη σύνοδο δεν παρευρισκόταν κανένας απεσταλμένος των Λίβυων αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή.

Της λιβυκής κυβερνητικής αντιπροσωπείας ηγείται ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λαϊκού Συμβουλίου Μοχάμεντ Αμπού ελ Κάσιμ Ζουάι και τον συνοδεύουν τέσσερις υπουργοί.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

υ.γ. επιτέλους ξύπνησαν κι αυτοί

Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί

Συνεχίστηκε και χθες το από αέρος σφυροκόπημα των δυτικών δυνάμεων εναντίον των χερσαίων δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ την ίδια ώρα οι καθεστωτικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων στη Λιβύη. Σύγχυση συνέχισε να επικρατεί στη διάρκεια της ημέρας ως προς τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Χθες το βράδυ όμως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι οι τουρκικές αιτιάσεις ικανοποιήθηκαν και ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει πλέον τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. Νωρίτερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της αποστολής τουρκικής ναυτικής δύναμης στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδη, με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού.

Η συνέχεια εδώ

Οι βρώμικες δουλειές του Καντάφι

Το 2009, άνθρωποι του περιβάλλοντος του συνταγματάρχη Καντάφι κάλεσαν σε συνάντηση 15 υψηλόβαθμα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση πετρελαίου στη Λιβύη και τους διατύπωσαν ένα πρωτοφανές αίτημα: να επωμιστούν το κόστος του ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων που επρόκειτο να πληρώσει η χώρα στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση 103 της Pan Am.

Προειδοποίησαν μάλιστα ότι αν δεν συμμορφώνονταν με το αίτημα, επρόκειτο να υποστούν «σοβαρές συνέπειες» για τα συμβόλαια εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών που είχαν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση.

Η συνέχεια εδώ

Ικανοποίηση για τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ

Την ικανοποίηση της Δύσης προκάλεσε η συμφωνία του ΝΑΤΟ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο να επισημαίνουν το γεγονός ότι η Συμμαχία δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων. «Επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για την μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Όπως, επίσης, έγινε γνωστό, άλλη μία αραβική χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις, διαθέτοντας στη συμμαχία 12 αεροσκάφη.

Την Πέμπτη, αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν εκ νέου στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στην Μιζουράτα.

Η συνέχεια στο in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: