Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

Διέλυσαν την Ασφάλεια του Μουμπάρακ

Η πλέον μισητή κρατική δομή της εποχής Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας, αποτελεί από χθες παρελθόν: το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τη διέλυσε.

Στη θέση της ανακοίνωσε ότι έχει ιδρύσει μια νέα «Δύναμη Εθνικής Ασφάλειας», επιφορτισμένη με την εποπτεία της εσωτερικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με δραστηριότητες όμως συνάδουσες προς το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η στελέχωσή της θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Η διάλυση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας υπήρξε κεντρικό αίτημα των Αιγύπτιων εξεγερμένων. Η πίεση προς τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει επείγουσα δράση είχε κορυφωθεί προ ημερών, όταν ακτιβιστές εισέβαλαν στα κτήρια της κρατικής ασφάλειας και, αποκτώντας πρόσβαση στα αρχεία της, ανακάλυψαν αναρίθμητους φακέλους με στοιχεία για παρακολουθήσεις και βασανισμούς πολιτών, αρκετά για να παραλληλίσουν τη δραστηριότητα εσωτερικής κατασκοπίας του καθεστώτος Μουμπάρακ με αυτή της ανατολικογερμανικής Στάζι.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: