Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2011

Σε κλοιό κανταφικών δυνάμεων η Μιζουράτα

Δραματικές ώρες στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να καταλαμβάνουν κατά πληροφορίες το λιμάνι της πόλης και να εγκλωβίζονται χιλιάδες ξένοι εργάτες που επεδίωκαν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη διά θαλάσσης. Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά άρματα μάχης του καθεστώτος στα περίχωρα της Μιζουράτα, με την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» να έχει περάσει σε δεύτερη φάση με πλήγματα κατά χερσαίων δυνάμεων μετά την εξουδετέρωση της λιβυκής αεροπορίας.

Στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων προς άρση του αδιεξόδου σχετικά με το ρόλο της Συμμαχίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο Λονδίνο συναντώνται εκπρόσωποι των χωρών που μετάσχουν στην «Αυγή της Οδύσσειας».

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν από την Τετάρτη ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων.

Η συνέχεια εδώ

Νέα σχέση με τις χώρες της Β. Αφρικής θέλουν οι ευρωπαίοι

Την ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας εταιρικής σχέσης με την περιοχή υπογραμμίζουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στο κεφάλαιο του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και τις νότιες γειτονικές χώρες.

Η Σύνοδος Κορυφής απευθύνει μάλιστα έκκληση για ταχεία πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς:

-Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα επιταχύνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν.

-Η ΕΕ θα συνεχίσει το διάλογο με τις χώρες της περιοχής για οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων αλλά και για μέτρα σχετικά με τη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τον Ιούνιο το θέμα των δυνατοτήτων της ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Οι θέσεις και οι αντιφάσεις των συμμάχων για τη Λιβύη...

Ο νόμος του Νεύτωνα ισχύει στη γεωπολιτική όσο και τη φυσική: κάθε δράση προκαλεί μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Η αποτυχία της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Σομαλία το 1993 εμπόδισε την κυβέρνηση Κλίντον να αναλάβει δράση για να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Η ενοχή για την απάθεια που επιδείχθηκε τότε οδήγησε τον Μπιλ Κλίντον να στείλει στρατεύματα για να σταματήσει τις θηριωδίες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέντε χρόνια αργότερα. Τα μαθήματα που αποκόμισε ο Τόνι Μπλερ από εκείνη τη σύγκρουση τον έκαναν να υποστηρίξει με τη σειρά του τον πόλεμο στο Ιράκ, το 2003. Κι ερχόμαστε στη Λιβύη και το σήμερα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παρουσιάσει την επιχείρηση Αυγή της Οδύσσειας ως το «αντι-Ιράκ». Ο πόλεμος αυτός έχει τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπόσχεται να μην καταλήξει σε ξένη κατοχή και πλαισιώνεται από τη νομική συμβουλή του υπουργού Δικαιοσύνης, που κάθεται δίπλα στον πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για όλους αυτούς τους λόγους, λέει ο Κάμερον, η Λιβύη δεν έχει καμιά σχέση με το Ιράκ.

Η συνέχεια εδώ

...ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στις 06:30 ώρα Ελλάδας και ακολούθησαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας και έπληξαν άρματα μάχης των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι κοντά στην πόλη Μιζουράτα τον έλεγχο της οποίας έχουν αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, ενώ επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και στην Τρίπολη.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: