Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011

Συμπλοκές και επεισόδια στην Ακτή Ελεφαντοστού


Οι πιστές στον Λοράν Γκμπαγκμπό δυνάμεις «ασφάλειας και άμυνας» άνοιξαν πυρ κατά αμάχων στο Αμπιτζάν, οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, σκοτώνοντας περίπου 10 ανθρώπους, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα (ONUCI).

Η αποστολή κατηγόρησε τις πιστές στον Γκμπαγκμπό δυνάμεις ότι έκαψαν ζωντανό έναν άνδρα και ότι επιτέθηκαν σε δύο ομάδες κυανοκράνων. Οι καταγγελίες αυτές δεν σχολιάστηκαν από την πλευρά του Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος στο τέλος των προεδρικών εκλογών πέρυσι την 28η Νοεμβρίου εγκλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου, ελικόπτερο της ONUCI «δέχθηκε τα πυρά ενός βαρέως αυτομάτου όπλου» από τις πιστές στον Αλασάν Ουαταρά δυνάμεις, τις «Νέες Δημοκρατικές δυνάμεις», ενώ υπερίπτατο της πόλης Ντουεκουέ στη δυτική Ακτή του Ελεφαντοστού.

Ο Ουαταρά αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ως ο νικητής των καθυστερημένων προεδρικών εκλογών που έγιναν τελικά πέρυσι το φθινόπωρο. Πρεσβευτές του έχουν εγκατασταθεί ήδη στις πρωτεύουσες σημαντικών δυτικών κρατών (Γαλλία, Βέλγιο κ.ά.). Η ONUCI, υποστήριξε ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: