Ο Ιταλός υπουργός Φράνκο Φρατίνι απέκλεισε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εφικτή λύση.
«Δεν μπορούμε να έχουμε πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει, δεν θέλει και δεν μπορεί να το κάνει», τόνισε στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Γερουσία.
Ο Φρατίνι είπε πως τάσσεται υπέρ μιας συνόδου, την επόμενη εβδομάδα, των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, «των τριών εμπλεκόμενων πλευρών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά» στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιταλικού ομίλου ENI, του πρώτου ξένου παραγωγού πετρελαίου στη Λιβύη, η παραγωγή πετρελαίου έχει σταματήσει, όμως ο όμιλος συνεχίζει την παραγωγή αερίου για να τροφοδοτεί τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της χώρας.
Ο Πάολο Σκαρόνι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως «είναι ζήτημα ημερών» να σταματήσει η παραγωγή της ΕΝΙ στη Λιβύη, τόνισε σήμερα αυτό συνέβη εξαιτίας προβλημάτων στο επίπεδο των εξαγωγών.
Από την ΚαθημερινήΤην ανακατάληψη της Βεγγάζης θέλει το καθεστώς
Την πεποίθησή της κυβέρνησης της Λιβύης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καΐμ.
«Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων», τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών», δήλωσε ο Καΐμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 επαναστάτες υπερασπίζονται, απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, το ανατολικό προπύργιό τους, την Βεγγάζη.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καΐμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.Η συνέχεια εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου