Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011

Πεδίο μάχης η Βεγγάζη

Απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα:

«Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά» δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού, ενώ οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος.

Η συνέχεια στο in.gr

Διαβάστε σχετικά και στην Καθημερινή:

Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης.

Μάλιστα, κάτοικος της Βεγγάζης τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε για τις εκρήξεις και για το μαχητικό αεροσκάφος που ακούσθηκαν στη Βεγγάζη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η συνέχεια εδώ

Το συζητούν στο Παρίσι

Ξεκινάει στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για το συντονισμό μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη μετά το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού Καντάφι κατά των εξεγερμένων.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν τον συντονισμό του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί θα μιλήσει κατά στις 16:30 για τα όσα θα αποφασισθούν στη Σύνοδο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου και της Ιορδανίας θα εκπροσωπήσουν τα αραβικά κράτη στο Παρίσι.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, εκτός από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελλάδας και της Νορβηγίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Η συνέχεια εδώ

Κι ο Ομπάμα προειδοποιεί

Την πλήρη εφαρμογή τήρηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων ζήτησε από τον ηγέτη της Λιβύης Μουμάρ Καντάφι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες κατά της χώρας από τη δύναμη των συνασπισμένων δυτικών χωρών.

Στόχος μας να προστατέψουμε τους αθώους και να κάνουμε καθεστώς να λογοδοτήσει, τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει αν θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ άμεσα σε στρατιωτική επέμβαση και με ποια μέσα. «Αν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί, η διεθνής κοινότητα θα επιβάλλει τις συνέπειες και η απόφαση [του ΟΗΕ] θα υλοποιηθεί με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: