Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

Την αεράμυνα της Λιβύης έπληξαν οι δυτικές δυνάμεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα συστήματα αεράμυνας του καθεστώτος Καντάφι. Τα ξημερώματα ακούστηκαν ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη, ακολουθούμενες από εκρήξεις και πυρά πολυβόλων. Το λιβυκό καθεστώς κάνει λόγο για 48 νεκρούς από τις επιθέσεις των δυτικών δυνάμεων και απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Πεδίο μάχης» χαρακτηρίζει τη Μεσόγειο και τη Β.Αφρική ο Λίβυος ηγέτης, απειλώντας με επιθέσεις σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στην περιοχή.

Σύγκληση του ΣΑ ζητά ο Καντάφι

Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του ΣΑ που επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υπογραμμίζοντας το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η συνέχεια στο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: