Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

Καταστράφηκε η αεροπορία του Καντάφι

Σε νέα επιχειρησιακή φάση περνά η «Αυγή της Οδύσσειας» με τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη να δηλώνει ότι η αεροπορική δύναμη του καθεστώς καταστράφηκε και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος σε σημεία όπου απειλείται ο άμαχος πληθυσμός. Δυτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ήδη αεροπορικές επιδρομές κατά των κανταφικών δυνάμεων στη Μιζουράτα, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες με τους αντικαθεστωτικούς και η πόλη βυθίζεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η αεροπορία του καθεστώτος δεν «υφίσταται πλέον ως μάχιμη δύναμη».

«Η αεροπορία του Καντάφι δεν υφίσταται ως δύναμη πυρός και το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που επιχειρούμε σχεδόν χωρίς 'αντίσταση' στη Λιβύη» δήλωσε ο Βρετανός διοικητής Γκρεγκ Μπάγκγουελ.

Η συνέχεια στο in.gr

"Στο τέλος θα επικρατήσουμε" λέει ο Καντάφι

Την πεποίθηση του ότι η Λιβύη θα βγει νικηφόρα από την αναμέτρηση με τις δυτικές χώρες και με τους αντικαθεστωτικούς εξέφρασε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε σύντομη, ζωντανή τηλεοπτική εμφάνιση του αργά την Τρίτη.

Στα πλάνα τού κρατικού καναλιού εμφανίζεται μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του για να δηλώσει ότι «στο τέλος θα κερδίσουμε» και στα δύο μέτωπα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή

Ωστόσο, την Τρίτη συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα οι επιθέσεις κατά στόχων στη Λιβύη από τις συμμαχικές δυνάμεις. Πέρα από επιθέσεις με πυραύλους Tomahawk, αυτόπτες ανέφεραν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πρώτευσα Τρίπολη.

Η συνέχεια εδώ

Απρόβλεπτος ο Μουαμάρ σύμφωνα με την Κλίντον

Πιθανόν ο Καντάφι και οι συνεργάτες του να αναζητούν προορισμούς για να φύγουν από τη χώρα, θεωρεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Σε συνέντευξή της στο ABC, η Κλίντον μίλησε για «ανθρώπους που πραγματοποιούν επαφές ισχυριζόμενοι ότι μιλούν για λογαριασμό του Καντάφι», διευκρινίζοντας πως κάποιες από αυτές τις κινήσεις είναι απλό θέατρο, γιατί ο Καντάφι είναι σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτος. Δεν παρέλειψε όμως να αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα μιας τέτοιας λύσης, επισημαίνοντας: «Εμείς θα ενθαρρύναμε μια τέτοια εξέλιξη».

Από την Ελευθεροτυπία

Στο στόχαστρο οι δημοσιογράφοι

Σε εξαιρετικά δύσκολες κι επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες επιτελούν το έργο τους στη Λιβύη ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι, πολλοί εκ των οποίων είτε έχουν συλληφθεί είτε αγνοούνται.

Δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) κι ένα φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της Παρασκευής και, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού τους, συνελήφθησαν το Σάββατο 19 Μαρτίου από Λίβυους στρατιώτες στην περιοχή του Τομπρούκ.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: