Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού


Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστήριξε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού «επιδεινώνεται με ανησυχητικό τρόπο», περιγράφοντας ως «συστηματικές και απάνθρωπες» τις βιαιότητες που σημειώνονται στη χώρα αυτή.

«Στο σύνολό της, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται με ανησυχητικό τρόπο, καθώς αυξένονται οι συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων και φυλών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Νάβι Πιλάι.

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ που βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού ανέφεραν ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου στη χώρα έχουν σκοτωθεί 392 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 27 την τελευταία εβδομάδα.

Καταγγέλοντας το θάνατο επτά διαδηλωτών από σφαίρες δυνάμεων πιστών στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό, στις 3 Μαρτίου στο Αμπιτζάν, η Ύπατη Αρμοστής είπε ότι το βίντεο αυτού του επεισοδίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ασκηθούν διώξεις στους υπεύθυνους. Εξέφρασε επίσης λύπη για το θάνατο άλλων τεσσάρων ανθρώπων, στις 9 Μαρτίου, σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Γκμπαγκμπό και μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλούνται «Αόρατοι Κομάντο».

«Τέτοιες ενέργειες και συστηματικές και απάνθρωπες διώξεις είναι σαφώς απαράδεκτες για το διεθνές δίκαιο», τόνισε η Πιλάι.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: