Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

Την πόλη Ατζαμπίγια επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη

Την -στρατηγικής σημασίας- πόλη Ατζαμπίγια στο ανατολικό μέτωπο της Λιβύης επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι, μετά από ισχυρές μάχες και δυτικούς βομβαρδισμούς σε στόχους των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή. «Τα πάντα καταστράφηκαν. Είναι μια πόλη φάντασμα» δηλώνουν οι αντάρτες. Εθελοντές... στρατιώτες ζητά ο Μ.Καντάφι. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη και βομβαρδισμοί εναντίον στόχων στη Μιζουράτα, στη διάρκεια της έβδομης ημέρας της επιχείρησης από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και επισήμως την διοίκηση της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Οι δυνάμεις μας κατέστρεψαν τα πάντα χτες το βράδυ» δήλωσε ο αντάρτης Σαράγκ Αγκούρι. «Η Ατζαμπίγια είναι μια πόλη-φάντασμα. Τώρα υπάρχουν εκεί μόνο πτώματα και οικογένειες που δεν ξέρουν τι να κάνουν» δήλωσε.

Η συνέχεια στο in.gr

"Δε θα εμπλεκόμαστε παντού", λέει ο Ομπάμα

«Ξεκάθαρη», «εστιασμένη» και «περιορισμένη» χαρακτήρισε την στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι έσωσε «αναρίθμητες» ζωές. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει -και δεν μπορούν- να παρεμβαίνουν σε κάθε κρίση» τόνισε ο Ομπάμα, λέγοντας, πάντως, ότι όταν εμφανίζεται μια κατάσταση όπως αυτή στη Λιβύη, τότε η Ουάσινγκτον «έχει καθήκον» να παρεμβαίνει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αεροπορική άμυνα της Λιβύης έχει εξουδετερωθεί, οι δυνάμεις του Καντάφι δεν προελαύνουν πια και σε περιοχές όπως η Βεγγάζη, οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη έχουν απωθηθεί.

Η συνέχεια εδώ

Τεράστια αποθέματα χρυσού έχει η Λιβύη

Αποθέματα χρυσού που υπερβαίνουν σε αξία τα 6 δισ. δολάρια δήλωσε η Λιβύη, που κατατάσσεται έτσι στην 25η θέση του παγκόσμιου καταλόγου αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου.

Τα αποθέματα αυτά μπορούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να χρηματοδοτήσουν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, σε μία περίοδο οικονομικών και στρατιωτικών κυρώσεων εναντίον του, μεταφέροντας τα αποθέματα αυτά σε άλλη αφρικανική χώρα, από όπου θα διοχετευθούν στην αγορά.

Η μεταφορά του χρυσού εκτός Λιβύης αποτελεί, όμως, δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον Καντάφι, λόγω του αεροναυτικού αποκλεισμού της χώρας του από δυτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Λιβύη διαθέτει αποθέματα χρυσού που φθάνουν τους 144 τόννους. Την ποσότητα αυτή συγκέντρωσε ο Καντάφι τα είκοσι τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη μετά τη βομβιστική ενέργεια κατά του αεροσκάφους της Panamerican πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Από την Καθημερινή

Θέλει συνάντηση με τους αντικαθεστωτικούς η Αφρικανική Ένωση

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) θέλει το συντομότερο δυνατόν να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της λιβυκής εξέγερσης και να συζητήσει μαζί τους για τον «οδικό χάρτη» προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη Λιβύη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η επιτροπή της ΑΕ για τη Λιβύη συνεδρίασε χθες Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα και είχε διαβουλεύσεις για τον οδικό χάρτη, ενώ είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της λιβυκής κυβέρνησης.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: