Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2011

Αυτός σκοτώνει, εκείνοι συνεδριάζουν

Αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσαν τη Δευτέρα οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι στην Ατζαμπίγια, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς είναι η τελευταία πριν από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Οι εξεγερμένοι χάνουν διαρκώς έδαφος από τις δυνάμεις του Καντάφι, ο οποίος προσφέρει τώρα αμνηστία στους στρατιώτες που λιποτάκτησαν εάν «μετανοήσουν» και παραδώσουν τα όπλα τους.

Συνεδριάζει στο Παρίσι η G8 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τη Δύση να παραμένει διστακτική ως προς την ανάληψη δράσης στη Λιβύη παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Αντίθετος σε ενδεχόμενη επιχείρηση του ΝΑΤΟ δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι είπε στον Καντάφι να διορίσει ένα πρόεδρο με λαϊκή στήριξη προς αποκλιμάκωση.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, εν τω μεταξύ, ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποσχέθηκαν» στους αντικαθεστωτικούς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Το δίκτυο δεν ανέφερε την πηγή του, ενώ η πληροφορία διαψεύστηκε λίγο αργότερα από εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Αυτή είναι μια απόφαση, μια πολιτική απόφαση τελικά, που δεν έχει ληφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζεφ Μορέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.


Η συνέχεια εδώ...

Πράσινο φως από τον Αραβικό Σύνδεσμο για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων


Η κατηγορηματική έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, που διατύπωσε Σάββατο βράδυ ο Αραβικός Σύνδεσμος στο Κάιρο, ναι μεν λειτουργεί ως το πρόσχημα που εξέλειπε για τη Δύση, όμως το συνεχιζόμενο «παιχνίδι των δισταγμών» από πλευράς ΗΠΑ και περισσοτέρων λοιπών συμμάχων λειτουργεί στην πράξη υπέρ του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αξιοποιεί όλο το διαθέσιμο χρόνο του για να βιαστεί να κατατροπώσει με τη στρατιωτική υπεροπλία του τους εξεγερμένους στα ανατολικά.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε αμέσως μόλις ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Γιούσεφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντούλα, ανέγνωσε δημοσίως το ανακοινωθέν του Συνδέσμου και ο γενικός γραμματέας Αμρ Μούσα ανακοίνωσε πως είχε ομόφωνα συμφωνηθεί μεταξύ των Αράβων ηγετών ότι «σοβαρά εγκλήματα και μεγάλες παραβιάσεις» έχει διαπράξει ο Καντάφι σε βάρος του λιβυκού λαού, τα οποία αφαιρούν τη νομιμοποίηση από την εξουσία του. Χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την απόφαση. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ενισχύει την πίεση» στον Καντάφι. Αλλά απέφυγε να διατυπώσει σαφείς προθέσεις ως προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ δεν πρότεινε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: Ετσι κι αλλιώς, Ρωσία και Κίνα δεν έχουν ανοίξει τελείως τα χαρτιά τους, απλώς έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και δεν αποκλείεται να ασκήσουν βέτο εναντίον.


Η συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: