Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Λιβύη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα συστήματα αεράμυνας του καθεστώτος Καντάφι. Τα ξημερώματα ακούστηκαν ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη. Επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ το λιβυκό καθεστώς ανεβάζει στους 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις και ξεκίνησε τη διανομή όπλων, με στόχο να εξοπλίσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Επίσης, απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διακόπτει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πόλεμο διαρκείας προανήγγειλε ο Λίβυος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Η συνέχεια στο in.gr

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο enet.gr

Οι "ερωτικές σχέσεις" CIA και Καντάφι

The New York Times

Δεν υπήρχε αμερικανικός θεσμός πιο εχθρικός έναντι της κυβέρνησης του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη, από τη CIA, της οποίας ο «υποσταθμάρχης» στη Βηρυτό σκοτώθηκε, όταν Λίβυοι πράκτορες ανατίναξαν αεροσκάφος της PanAm, πάνω από τη Σκωτία, το 1988.

Ωστόσο οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έφεραν και νέους εχθρούς. Τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά της να συλλέξει πληροφορίες για τη δράση της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική, η CIA είχε αναπτύξει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι.

Τώρα όμως η εξέγερση στη Λιβύη καθώς και οι εξεγέρσεις που είχαν ως συνέπεια την απομάκρυνση των προέδρων στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και οι άλλες που απειλούν να ανατρέψουν και άλλα καθεστώτα στην περιοχή, ρίχνουν νέο φως στις σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου. H CIA βρίσκεται αντιμέτωπη με το ερώτημα κατά πόσον τέτοιες σχέσεις μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις της Αμερικής με τις νέες δημοκρατικές κυβερνήσεις στις χώρες της περιοχής.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Κι η δειλή Αφρικανική Ένωση

Γιατί δειλή; Επειδή από τότε που δημιουργήθηκε δε βοήθησε ποτέ τους λαούς των χωρών-μελών της στην επίλυση κάποιας κρίσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομάδα "συναδέλφων στο έγκλημα" που όλα τα μέλη της βρίσκονται υπό διακριτική προστασία. Έτσι ο Μουγκάμπε στη Ζιμπάπουε μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να κλέβει τις εκλογές και να τρομοκρατεί το λαό, ο Καντάφι να κάνει τα δικά του, ο Μπασίρ να επιδίδεται ανενόχλητος σε σφαγές και πάει λέγοντας. Η έλλειψη ενός στιβαρού και προπάντων σοβαρού ηγέτη σε οποιαδήποτε από τις χώρες που την αποτελούν είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Άλλο από το να χτυπά ο ένας φιλικά την πλάτη του άλλου δεν κάνουν. Όπως και νάχει, τα λόγια μας δεν πρόκειται ν' αλλάξουν κάτι, έτσι ας αρκεστούμε στο να αναμεταδώσουμε την είδηση:

Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη χώρα αυτή. Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν «τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό».

Οι Αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης «την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των Αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη» καθώς και την «έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης». Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της «επειδή δεν θα μπορέσει» να μεταβεί σήμερα στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς δεν τής επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει».

Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε την ανάγκη για «επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης» και «επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια». Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: