Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

Ο ποταμός Κονγκό «αναζητεί» επενδυτές


Με ένα υπέδαφος που ξεχειλίζει από μεταλλεύματα κι έναν ποταμό ικανό να υδροδοτήσει κολοσσιαία υδροηλεκτρικά φράγματα, εντούτοις με άδεια κρατικά ταμεία και συνεχείς διακοπές ρεύματος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενσαρκώνει το αφρικανικό παράδοξο. Για να καρπωθεί τον πλούτο της, η αφρικανική ήπειρος χρειάζεται υποδομές, κυρίως ενεργειακής φύσης. Με αντάλλαγμα πρώτες ύλες, η Κίνα κατασκευάζει εγκαταστάσεις. Οι ντόπιοι πληθυσμοί θα επωφεληθούν άραγε;

Κινσάσα, 29 Οκτωβρίου 2010, υπουργείο Επικοινωνίας. Εχουν περάσει σχεδόν τρεις ώρες και η άδεια για το ρεπορτάζ ακόμη να εκτυπωθεί. Ελλείψει κλιματισμού, μία χαύνωση χωρίς γοητεία καταλαμβάνει τον προθάλαμο του γραφείου. Διακοπή ρεύματος. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), το ρεύμα δεν είναι ούτε συνεχές, ούτε εναλλασσόμενο. Είναι διακοπτόμενο. «Πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή του υπουργού, είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσουμε σε λειτουργία την ηλεκτρογεννήτρια. Με την Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (SNEL) ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση». Μπροστά στις συνεχείς απορρίψεις φορτίων, οι κουρασμένοι κινητήρες των γεννητριών ασθμαίνουν απ' το πρωί ώς το βράδυ.

Η ΛΔΚ δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Τον Απρίλιο του 2008, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου (1). Στις περισσότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η ανεπάρκεια υποδομών που σχετίζονται με την ενέργεια, τις μεταφορές, το νερό καθώς και με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), μπορεί να επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας κατά 30% - 60% κι επίσης να προκαλέσει υπαναχώρηση της ανάπτυξης κατά δύο μονάδες. Για να κατασκευαστούν όμως καινούριες εγκαταστάσεις και να αποκατασταθούν και αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες, θα χρειάζονταν 93 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από το 2006 έως το 2015, ήτοι το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του νοτίως της ερήμου Σαχάρας τμήματος της ηπείρου (2).

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: