Σάββατο, Απριλίου 30, 2011

Κόμμα ιδρύουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο

Η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο αποφάσισε να ιδρύσει «πολιτικό και όχι θεοκρατικό» κόμμα και να διεκδικήσει τη ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του.

Ο γενικός γραμματέας της Αδελφότητας, Μοχάμεντ Χουσέιν, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το νέο κόμμα θα ονομάζεται «Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης».

Επικεφαλής του κόμματος θα είναι ο Μοχάμεντ αλ-Μούρσι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μολονότι θα είναι ανεξάρτητο οργανικά, θα πρέπει να συντονίζει τις θέσεις του με αυτές της Αδελφότητας.

Η συνέχεια στο in.gr

...Ενώ απειλείται το "κεφάλι" του Μουμπάρακ

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο αν το δικαστήριο τον καταδικάσει για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, δήλωσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μοχάμεντ ελ-Γκουίντνι μιλώντας στην εφημερίδα Αλ-Αχράμ ήταν σαφής για το ενδεχόμενο καταδίκης στην εσχάτη των ποινών: «Φυσικά, αν καταδικαστεί για το έγκλημα της δολοφονίας διαδηλωτών, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη θανατική ποινή».

Η συνέχεια στο in.gr

Όχι στην εκεχειρία, λένε οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη

Απέρριψαν την πρόταση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις εφόσον το ΝΑΤΟ σταματήσει τις επιθέσεις του, οι λίβυοι εξεγερμένοι, λέγοντας ότι ο καιρός του συμβιβασμού έχει παρέλθει.

«Το καθεστώς του Καντάφι έχει απωλέσει όλη την αξιοπιστία του», αναφέρει ο Άμπντελ Χαφίζ Γόγκα, ο εκπρόσωπος του μεταβατικού εθνικού συμβουλίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Καντάφι έχει κατ' επανάληψη προσφερθεί να κηρύξει εκεχειρία αλλά κατόπιν συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά τους Λίβυους εξεγερμένους, και το ΝΑΤΟ απέρριψε την πρόταση του συνταγματάρχη Μουάμαρ, λέγοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απειλούνται οι πολίτες.

Η συνέχεια στο Σκάι

Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

Τρομοκρατικό χτύπημα πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο Μαρακές «βλέπει» το Μαρόκο

Έρευνα για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Πέμπτη σε καφετέρια στο Μαρακές και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άτομα διεξάγει το Μαρόκο. Για «τρομοκρατικό χτύπημα» κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Ταΐμπ Σερκάουι. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η μαροκινή αστυνομία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα. «Οδοφράγματα έχουν στηθεί στη είσοδο των μεγάλων πόλεων για την εγγύηση της εσωτερικής ασφάλειας» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι υπάλληλοι και πελάτες του καταστήματος -αρκετοί εκ των οποίων ξένοι τουρίστες. Οι εθνικότητες των θυμάτων ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι Γάλλους νεκρούς. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε 16 νεκρούς.

Η συνέχεια στο in.gr

Δεκάδες νεκροί σε ναυάγιο στο Νείλο

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι πνίγηκαν την Παρασκευή όταν ένα πλοιάριο ναυάγησε στο Νείλο, στη νότια Αίγυπτο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί είναι 43, προσθέτοντας ότι το ναυάγιο έγινε στην επαρχία Μπάνι Σουέιφ.

 Σύμφωνα με την τηλεόραση, ομάδες διασωστών ερευνούν στον ποταμό για να εντοπίσουν άλλα θύματα. Οι επιζώντας, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε, έχουν μεταφερθεί σε τοπικά νοσοκομεία.

Από το Σκάι

Συγκρούσεις τυνησιακών και λιβυκών δυνάμεων

Τα σύνορα με την Τυνησία πέρασαν την Παρασκευή οι πιστές δυνάμεις στον Μουαμάρ Καντάφι καταδιώκοντας αντικαθεστωτικούς όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Oι τυνησιακές στρατιωτικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τις λιβυκές δυνάμεις κοντά στην μεθοριακή πόλη Ντεχίμπα, και κατόρθωσαν τελικά να τις απωθήσουν σε λιβυκό έδαφος.

Τον έλεγχο της μεθοριακής διάβασης κοντά στην Ντεχίμπα ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ανέκτησαν οι Λίβυοι εξεγερμένοι όπως υποστήριξε την Παρασκευή ένας από αυτούς.

«Αυτή τη στιγμή, από το σημείο αυτό βλέπω τη νέα σημαία (των εξεγερμένων) να κυματίζει στα σύνορα. Οι αντάρτες, οι μαχητές της ελευθερίας, έχουν τον έλεγχο. Είμαστε στη διαδικασία να ανοίξουμε (τα σύνορα)», είπε ο Άκραμ ελ-Μουράντι.

Η συνέχεια στο Σκάι

Πέμπτη, Απριλίου 28, 2011

Βομβιστική επίθεση με 15 νεκρούς στο Μαρακές

Το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και των τραυματισμό 20 προκάλεσε έκρηξη σε καφετέρια στο Μαρακές. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται υπάλληλοι και πελάτες του καταστήματος -αρκετοί εκ των οποίων ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων Γάλλων.

Βάσει των πρώτων στοιχείων, οι Αρχές έκαναν λόγο για εγκληματική πράξη και όχι για ατύχημα. Αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για βομβιστική επίθεση.

Η συνέχεια στο in.gr

Οι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη συνεχίζονται

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη στην Τρίπολη μετά από υπερπτήση αεροσκαφών του NATO πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άλλες τέσσερις εκρήξεις είχαν σημειωθεί στη λιβυκή πρωτεύουσα λίγο πριν από την αυγή, ανέφεραν μάρτυρες.

Στην Τρίπολη σημειώνονται συχνά αεροπορικές επιδρομές του NATO.

Τη Δευτέρα πριν το χάραμα ένα από τα γραφεία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε ολοσχερώς από αεροπορική επιδρομή που ήταν η σφοδρότερη που έχει σημειωθεί ως σήμερα στην πόλη.

Η συνέχεια στο Σκάι

Σκοτώθηκε πολέμαρχος στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Ο ηγέτης μιας μονάδας ανταρτών, ο Ιμπραΐμ Κουλιμπαλί, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα και βοήθησε στην τελική νίκη επί του αντιπάλου του, πρώην προέδρου Λορέν Γκμπαγκμπό, σκοτώθηκε σε μάχη με τους πρώην συμμάχους του.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Αμπιτζάν, τμήματα του οποίου είχε βοηθήσει ο Ιμπ.Κουλιμπαλί τις δυνάμεις του Αλ.Ουατάρα να κατακτήσει.

Ο Ιμπραΐμ Κουλιμπαλί και οι άντρες του αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή του Αλασάν Ουατάρα για αφοπλισμό των παραστρατιωτικών μονάδων.

Η συνέχεια στο in.gr

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

Βομβιστική επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Άγνωστοι ανατίναξαν την Τετάρτη αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από το βόρειο Σινά, δήλωσε πηγή των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας. Ο αγωγός τροφοδοτεί το Ισραήλ και την Ιορδανία με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξαιτίας της επίθεσης διακόπηκε η ροή του αερίου προς τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena, οι φλόγες ανήλθαν σε ύψος είκοσι μέτρων στον τόπο της έκρηξης, στο τμήμα του αγωγού που βρίσκεται κοντά στο χωριό αλ- Σαμπίλ στην περιοχή του αλ-Αρίς στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η συνέχεια στο in.gr

Νέοι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζουράτα

Τις επιθέσεις με όλμους εναντίον στο δυτικό τμήμα της Μιζουράτα άρχισαν ξανά οι δυνάμεις του Καντάφι το απόγευμα της Τετάρτης. Νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταφέρει να προστατεύσουν το λιμάνι της πόλης, με τη βοήθεια και των επιδρομών των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι «επιτέθηκαν στην περιοχή Αμπού Ρουία, στα δυτικά της Μιζουράτα προχωρώντας σε ισχυρούς βομβαρδισμούς» ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Νωρίτερα, οι κυβερνητικές επιθέσεις είχαν επικεντρωθεί σε σημεία γύρω από το λιμάνι της πόλης, τη μοναδική πύλη ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών καθώς η Μιζουράτα παραμένει αποκλεισμένη στα ανατολικά, στα νότια και τα δυτικά.

Η συνέχεια στο in.gr

Ενωμένη Λιβύη χωρίς Καντάφι θέλουν οι φυλές

Τη βούλησή τους να οικοδομήσουν μια «ενωμένη Λιβύη», «μόλις ο δικτάτορας (σ.σ: ο Μουάμαρ Καντάφι) φύγει», εκφράζουν οι αρχηγοί ή αντιπρόσωποι από 61 λιβυκές φυλές σε δήλωσή τους η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι από το Γάλλο συγγραφέα Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, υποστηρικτή της λιβυκής εξέγερσης.

«Απέναντι στις απειλές που ασκούν πίεση στην ενότητα της χώρας μας, απέναντι στους ελιγμούς και την προπαγάνδα του δικτάτορα και της οικογένειάς του, δηλώνουμε επισήμως το εξής. Τίποτε δεν θα καταφέρει να μας διχάσει. Συμμεριζόμαστε το ίδιο ιδανικό μιας Λιβύης ελεύθερης, δημοκρατικής και ενωμένης», αναφέρεται στο κείμενο, που συντάχθηκε στις 12 Απριλίου στη Βεγγάζη, προμαχώνα της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη. 


Η συνέχεια στο Σκάι


Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξετάζει ο ΟΗΕ

Ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ φτάνει στην Τρίπολη, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη από την έναρξη της διαμάχης τον Φεβρουάριο.

Την έρευνα ανέθεσε στην ομάδα, η οποία αποτελείται από τρία άτομα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαφανίσεις, βασανισμούς και θανάτους διαδηλωτών, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου η επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η συνέχεια στο in.gr

Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

Για τα πετρέλαια αγωνιά η Αλγερία

Ο στρατός της Αλγερίας τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής λόγω δυνητικών απειλών εναντίον των πετρελαϊκών της κοιτασμάτων, αναφέρει η εφημερίδα L'Expression.

Τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας. Τα δεύτερα μεγαλύτερα, κοντά στην πόλη Αμενάς, διατρέχουν το σοβαρότερο κίνδυνο δολιοφθοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς στην περιοχή κυκλοφορούν βαρέα όπλα, όπως πολυβόλα, εκρηκτικά και ρουκέτες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αυξήσει τις περιπολίες του στην περιοχή. Η Αλγερία και η Λιβύη έχουν χερσαία σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων.

Και στην Αλγερία, όπως σε και πολλές άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, έχουν σημειωθεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αν και η βία δεν έχει κλιμακωθεί στα επίπεδα της Λιβύης ή της Συρίας.

Από το Σκάι

Δίχως ανάσα στη Μιζουράτα

Σφοδρές μάχες στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο του λιμανιού της πολιορκημένης πόλης. Το καθεστώς βομβάρδισε το πρωί της Τρίτης το λιμάνι με τους κατοίκους της Μιζουράτα να δηλώνουν σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ζουν σκηνές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Έξι εβδομάδες συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη και μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται να προειδοποιήσει τη Δύση ότι ουδείς έχει την εντολή να σκοτώσει τον Μουαμάρ Καντάφι.

Η Λιβύη από την πλευρά της καλεί τη Ρωσία να ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως μεταδίδει το λιβυκό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

Η συνέχεια στο in.gr

"Είμαι αθώος" λέει ο ΥΠΕΣ του Μουμπάρακ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στάθηκε ο Χαμπίμπ ελ-Άντλι, υπουργός Εσωτερικών του Χόσνι Μουμπάρακ, μαζί με έξι στελέχη του επιτελείου του, που δικάζονται ως υπεύθυνοι για τις δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης.

Ο ελ-Άντλι δήλωσε αθώος την Τρίτη, όταν ξεκίνησε η δίκη υπό ισχυρότατη αστυνομική προστασία και ενώ γύρω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες συγγενείς νεκρών διαδηλωτών. Η δίκη διακόπηκε για το τέλος του Μαΐου.

Η συνέχεια στο in.gr

...Ενώ κρατείται στο νοσοκομείο το αφεντικό του

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Γενική Εισαγγελία ότι η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που κρατείται σε νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ, δεν του επιτρέπει να μεταφερθεί σε άλλο χώρο.

Ο κ. Μουμπάρακ πάσχει από σοβαρή καρδιακή νόσο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πάντως, ένας ειδικός γιατρός που έχει συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του Μουμπάρακ είναι σταθερή και ότι κάλλιστα μπορεί να μεταφερθεί, γεγονός που οδήγησε τον επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας Άμπντελ Μαγκουίντ Μαχμούντ να ζητήσει να γίνουν προετοιμασίες για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο των φυλακών Τόρα όπου ήδη κρατούνται και οι δύο γιοι του.

Η Γενική Εισαγγελία διέταξε την Κυριακή τη μεταφορά του Μουμπάρακ σε στρατιωτικό νοσοκομείο, αναμένοντας την τελική μεταφορά του στο νοσοκομείο της φυλακής Τόρα του Καΐρου που είναι καλά εξοπλισμένη για να δεχτεί έναν σοβαρά νοσούντα ασθενή.

Από το Σκάι

Και ιταλοί bombers

Ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις στη Λιβύη αποφάσισε να έχει η Ιταλία, καθώς θα επιτραπεί στην πολεμική της αεροπορία να βομβαρδίζει επιλεγμένους στόχους στο λιβυκό έδαφος προκειμένου να προστατέψει τους αμάχους.

Δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία τους για την απόφαση της κυβέρνησης και τονίζει πως θα τηλεφωνήσει και σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες για να τους το πει προσωπικά.

Η δήλωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «αυξήσει την επιχειρησιακή ευελιξία των αεροσκαφών της με ενέργειες που θα σημαδεύουν συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Λιβύης με σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Η συνέχεια στο in.gr

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011

Αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ κατέστρεψε συγκρότημα γραφείων του Καντάφι

Αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ ισοπέδωσε κτίριο εντός του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι τα ξημερώματα της Δευτέρας, με την εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησής του να κάνει λόγο για απόπειρα δολοφονίας του.

Πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε ένα τμήμα του κτιρίου, όταν δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στο χώρο με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος Τύπου, η οποία συνόδευσε τους δημοσιογράφους, είπε πως ο Καντάφι χρησιμοποιούσε το κτίριο για υπουργικές και άλλες συναντήσεις.

Πρόσθεσε ότι 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά και ότι ορισμένοι αγνοούνται μετά την επίθεση.

Νωρίτερα, ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν το κέντρο της Τρίπολης, ενώ αεροσκάφη συνεχίζουν να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η συνέχεια στο in.gr

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2011

Πεθαίνουν... δημοκρατικά στη Νιγηρία

Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, ανακοινώθηκε από μια μη κυβερνητική οργάνωση, την στιγμή που ο ηττημένος των εκλογών αντικαθεστωτικός Μουχαμάντου Μπουχάρι ζήτησε τον τερματισμό της βίας, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι εξαπατήθηκε από τον Τύπο.

«Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε ήδη τους 200 σε όλη την περιοχή», ανέφερε ο επικεφαλής της Οργάνωσης Κογκρέσο για τα Δικαιώματα των Πολιτών, Σέχου Σάνι, αναφερόμενος στις ταραχές που συνταράσσουν το βόρειο τμήμα της Νιγηρίας όπου κατά πλειοψηφία κατοικούν Μουσουλμάνοι.

Η συνέχεια στο Σκάι

Περισσότερη πίεση στον Καντάφι θέλει η δύση

Στην ανάγκη να εντείνουν τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συζήτηση που είχαν την Τετάρτη για την κρίση στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, το καθεστώς κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι ευθύνεται για το θάνατο αμάχων στην Τρίπολη, ενώ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ζητά από τη συμμαχία «ουσιαστικά χτυπήματα» κατά των δυνάμεων του Καντάφι.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του λαού της.

Η συνέχεια στο in.gr

Εφτά συν δύο νεκροί

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από επιδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολης, Χαλάτ αλ-Φαριάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

«Οι αποικιοκράτες σταυροφόροι επιδρομείς», όπως τους αποκαλεί στην αναφορά του το κυβερνητικό κανάλι, «εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους κατά της συνοικίας, μετατρέποντας σε ερείπια επτά κατοικίες», ισχυρίστηκε το αλ-Τζαμαχιρίγια. Η είδηση πάντως δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητο μέσο, η άλλη πηγή.

Η συνέχεια στο Σκάι

Δύο φωτογράφοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στη Μιζουράτα της Λιβύης. Οι άτυχοι φωτογράφοι ήταν ο υποψήφιος για Όσκαρ Βρετανός Τιμ Χέδερινγκτον και ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος για Πούλιτζερ Κρις Χόνδρος.

Βρίσκονταν σε κεντρικό δρόμο της πόλης όταν εξαρράγη χειρομβομβίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μάρτυρα όπως τις μεταφέρουν οι New York Times, ο Χόνδρος, που εργάζεται για το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Getty, υπέστη βαρύ εγκεφαλικό τραύμα και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Η συνέχεια εδώ

Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

Πολιτικοί ελιγμοί από το καθεστώς Καντάφι εν μέσω ΝΑΤΟϊκών επιδρομών

Τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σταθμούς αναμετάδοσης σήματος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών φέρεται να βομβάρδισαν μαχητικά του ΝΑΤΟ σε πολλές πόλεις, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Την ίδια στιγμή το καθεστώς επιδίδεται σε πολιτικούς ελιγμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν οι επιδρομές τερματιστούν θα μπορούσαν να διενεργηθούν εκλογές εντός εξαμήνου για το μέλλον του Μουαμάρ Καντάφι. Στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν Γαλλία και Βρετανία στη Λιβύη, καθώς καθίσταται ορατό το πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο...

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Libiya μετέδωσε την Τετάρτη ότι «τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σταθμοί [αναμετάδοσης του σήματος] ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών σε πολλές λιβυκές πόλεις έγιναν στόχος βομβαρδισμών από τα μαχητικά αεροσκάφη των σταυροφόρων αποικιοκρατών επιτιθέμενων». Δεν αναφέρθηκε πότε εξαπολύθηκαν οι επιδρομές.

Δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα βομβαρδιστικά του NATO στοχοποιούν και πλήττουν μόνο στρατιωτικούς στόχους, όπως ορίζει η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των Λίβυων αμάχων από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Η συνέχεια στο in.gr

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την εξέγερση στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ' αυτόν (365) που ανέφεραν ώς τώρα τα επίσημα στοιχεία.

Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου -αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος στην Τυνησία- και διήρκεσαν περίπου τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, ανακρίθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν.

Η συνέχεια στο in.gr

Ενώ η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς Μουμπάρακ για βασανιστήρια

Μία νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρεται στις κακοποιήσεις που σημειώνονταν επί πολλά χρόνια στις αιγυπτιακές φυλακές.

«Τώρα είναι η ώρα για θεμελιώδεις αλλαγές», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. «Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα από τις αρχές ώστε όσοι είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρεθούν υπόλογοι».

Ο θάνατος του Χάλεντ Σαΐντ, ενός 28χρονου ακτιβιστή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία τον Ιούνιο, προκάλεσε την κινητοποίηση χιλιάδων χρηστών του ίντερνετ και κατέληξε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση από την εξουσία του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η συνέχεια στο Σκάι

Τρίτη, Απριλίου 19, 2011

Δεκάδες θύματα αφήνουν πίσω τους οι μετεκλογικές ταραχές στη Νιγηρία

Οι μετεκλογικές ταραχές στη Νιγηρία άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα, ενώ ανάγκασε χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στις εκλογές επικράτησε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν. Αμφισβητεί τα αποτελέσματα η αντιπολίτευση που μιλά για αλλοίωση του αποτελέσματος, έκκληση για ηρεμία από τον πρόεδρο.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο μουσουλμανικό Βορρά, όπου πολλά σπίτια κάηκαν μετά την εκλογή του χριστιανού υποψήφιου.

Σε ορισμένες πόλεις οι κάτοικοι κοιμήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για ασφάλεια.

Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι τα επεισόδια έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 15.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Νιγηρία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η συνέχεια στο in.gr

Νέες ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σε Τρίπολη και Σύρτη

Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις το πρωί της Τρίτης στην Τρίπολη και τη Σύρτη, σύμφωνα με κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης. Απελπιστική η κατάσταση στη Μιζουράτα, ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά τροφίμων άνοιξε ο ΟΗΕ.

Το Αλ Τζαμαρίγια έκανε λόγο για επιδρομές σε Σύρτη και Τρίπολη, ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε στόχους στην περιοχή αλ-Χάμπρα στην πόλη Αλ-Αζιζίγια, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, ο Άξελ Πονιατόφσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθούν χερσαίες ειδικές δυνάμεις στη Λιβύη προς ενίσχυση των αεροπορικών βομβαρδισμών, τονίζοντας ότι εάν δεν μπουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, η επιχείρηση θα βαλτώσει.

Η συνέχεια στο in.gr

Κατηγορίες για τη δολοφονία αμάχων

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στη Λιβύη κατηγόρησε –μιλώντας σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο- τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, ότι κρύβονται σε νοσοκομεία και πυροβολούν εναντίον των πολιτών από τις στέγες των τζαμιών, στην πόλη της Μιζουράτα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις του στρατού της Λιβύης.

Η Μιζουράτα η τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, τελεί εδώ και επτά εβδομάδες υπό ασφυκτικό κλοιό από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς αλλά και τις μάχες, ενώ όσοι καταφέρνουν να εγκαταλείψουν την πόλη περιγράφουν τραγικές συνθήκες διαβίωσης, που έχουν οδηγήσει σε κατάσταση απελπισίας τους εγκλωβισμένους αμάχους.

Η συνέχεια στο Σκάι

Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Αιγύπτου-Ιράν

Το Ιράν διόρισε πρεσβευτή στην Αίγυπτο για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια καθώς οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών αποκαθίστανται μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες και με το μεγαλύτερο κύρος στη Μέση Ανατολή, διακόπηκαν το 1980 μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Το Κάιρο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ από λαϊκή εξέγερση, υπήρξαν ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην κυρίως σουνιτική Αίγυπτο και το κυρίως σιιτικό Ιράν.

Το ιρανικό Press TV μετέδωσε πως πρεσβευτής του Ιράν στην Αίγυπτο διορίσθηκε ο Αλί Ακμπάρ Σιμπουγέχ, διπλωμάτης καριέρας και γιος ενός ανώτερου ιερωμένου.

Από το Σκάι

Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

Καλά κάνατε του Μουμπάρακ, λέει ο Μπαραντέι

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, χαιρέτισε τη σύλληψη του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξη, αλλά προειδοποίησε ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να έχει αποκρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία.

«Αυτό πάει την επανάστασή μας ένα βήμα μπροστά», είπε ο Ελ Μπαραντέι στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, ο Μουμπάρακ θα μπορούσε νομίμως να είχε συλληφθεί όταν έδωσε εντολή στο στρατό να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών και προτού παραιτηθεί. «Με αυτό τον τρόπο ο Μουμπάρακ είχε πολλές ευκαιρίες να αποκρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία», σχολίασε.

Η συνέχεια στο Σκάι

Το δράμα της Μιζουράτα (ή Μισράτα) συνεχίζεται

Λουτρό αίματος και ανθρωπιστικό δράμα στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Το καθεστώς επαναλαμβάνει τη Δευτέρα τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους σφυροκόπημα της Κυριακής, περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί και 3.000 τραυματίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στρατεύματα του Καντάφι επιτίθενται και στην πόλη Αντζαμπίγια, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου.

Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, βομβαρδίστηκε ξανά το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών. «Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τώρα τη Μιζουράτα. Χτυπούν με ρουκέτες και οβίδες την ανατολική πλευρά» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters.

Η συνέχεια στο in.gr

Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

Κλείνουν το μαγαζί του Μουμπάρακ

Αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του πρώην κυβερνώντος κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ και την δήμευση των περιουσιακών του στοιχείων.

Όπως αποφάσισε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα θα διαλυθεί και θα παραδώσει την περιουσία του και τα γραφεία του στο κράτος.

Δικηγόροι είχαν ζητήσει τη διάλυση του κόμματος, κατηγορώντας το για διαφθορά.

Η συνέχεια στο in.gr

Κίνδυνο για «πόλεμο διαρκείας» στη Λιβύη βλέπει η Γαλλία

Το ενδεχόμενο οι επεμβάσεις των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη να εξελιχθούν σε επιχείρηση διαρκείας θεωρεί πιθανό το Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας -που είχε καλέσει για ένα νέο, «διευρυμένο», ψήφισμα του ΟΗΕ- να δηλώνει πως η πολυπλοκότητα της κατάστασης δείχνει πως ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς. Νέοι βομβαρδισμοί κατά θέσεων των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα, «καταφύγιο» στον Καντάφι φέρεται να αναζητά η Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ υποστήριξε πως «επειδή ο Λίβυος ηγέτης δεν είναι προβλέψιμος, υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πόλεμος αυτός να διαρκέσει», δίνοντας για πρώτη φορά το γαλλικό στίγμα των εκτιμήσεων για το χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.

Σχετικά με το εάν η Γαλλία έχει τα μέσα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί -εκτός από τη Λιβύη, γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν και στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Αφγανιστάν- ο Λονγκέ απάντησε θετικά.

Η συνέχεια στο in.gr

"Δεν ενισχύουμε τον Καντάφι", λέει το Τσαντ

 Στη διάψευση των καταγγελιών που διατύπωσαν λίβυοι εξεγερμένοι, σύμφωνα με τους οποίους αξιωματικοί και στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Τσαντ μάχονται μαζί με τις δυνάμεις του Καντάφι προέβη το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ.

Ο Μούσα Φάκι Μαχμάτ, μιλώντας σε διπλωματικούς απεσταλμένους στην πρωτεύουσα της χώρας της κεντρικής Αφρικής, είπε ότι οι πληροφορίες που περιέχει μια έκθεση του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου η οποία παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τις οποίες στελέχη του στρατού του Τσαντ βρίσκονται στη Λιβύη είναι αναληθείς.

Η συνέχεια στο Σκάι

Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

Προεδρικές εκλογές σήμερα στη Νιγηρία

Οι ψηφοφόροι στη Νιγηρία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, σε μια διαδικασία για την οποία οι διεθνείς παρατηρητές διατυπώνουν την ευχή να αποδειχθεί αξιόπιστη--για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν -- ο πρώτος αρχηγός του κράτους προερχόμενος από το Δέλτα του Νίγηρα, όπου βρίσκονται τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας -- και ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, πρώην επικεφαλής στρατιωτικής χούντας που έχει τη φήμη σκληρού και πειθαρχημένου πολιτικού και κατάγεται από τον μουσουλμανικό βορρά. Το ύπατο αξίωμα στη χώρα διεκδικούν επίσης ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς Νούχου Ριμπάντου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Κάνο, Ιμπραχίμ Σεκαράου, αν και αμφότεροι εκτιμάται ότι έχουν λίγες πιθανότητες να υπερισχύσουν.

Η αφρικανική χώρα, στην οποία ζουν περισσότεροι άνθρωποι από τη Ρωσία, δεν έχει καταφέρει να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αφότου τερματίστηκε η στρατιωτική χούντα το 1999. Ενδεικτικό είναι πως πολλοί από τους συνολικά 150 εκατ. κατοίκους της ελάχιστη εμπιστοσύνη έχουν στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Όμως το γεγονός ότι υπήρξε σχετικά επιτυχημένη η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε αξιόπιστη από τους παρατηρητές παρά ορισμένα κρούσματα βίας, αναπτέρωσε τις ελπίδες αρκετών.

Η συνέχεια στον Πολίτη

Μεταρρυθμίσεις και συνταγματική αναθεώρηση υπόσχεται ο πρόεδρος της Αλγερίας

Πρωτοβουλίες και αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο υπόσχεται ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλικά σε ομιλία του που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο 74χρονος πρόεδρος, με μακρόχρονη θητεία όπως και άλλοι ομόλογοι του στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν πρωτοβουλίες για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

«Θα ζητήσω από το Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο», είπε ο Μπουτεφλικά.

Ανέφερε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Συντάγματος για την επιβολή αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, σε μία προφανή προσπάθεια να κατασιγάσει το κύμα της εξέγερσης που σαρώνει τον αραβικό κόσμο πριν επεκταθεί για τα καλά στην Αλγερία.

Προσφάτως η Αλγερία κατήργησε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί πριν από 17 χρόνια.

Η χώρα θεωρείται βάση της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, ενός ιδιαίτερα μαχητικού παρακλαδιού της οργάνωσης.

Από το in.gr

Βόμβες διασποράς ο Καντάφι;

Για χρήση βομβών διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες, κατηγορούνται οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Καντάφι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Μιζουράτα, «θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους».

Η Τρίπολη, ωστόσο, διαψεύδει τον ισχυρισμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

«Τους προκαλώ να το αποδείξουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι κατά των εξεγερμένων, αλλά τόνισε πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του».

Η συνέχεια στο in.gr

Και νέα επίθεση στη Μισράτα

Για χρήση βομβών διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευτεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κατηγορεί τις δυνάμεις του Καντάφι το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε, η χρήση των βομβών έγινε σε κατοικημένες περιοχές της πόλης Μισράτα, θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους.

Το Σάββατο πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην πόλη από δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών.

"Επιτέθηκαν με ρουκέτες Grad κατά βιομηχανικής περιοχής σήμερα το πρωί. Τουλάχιστον εκατό ρουκέτες εκτοξεύτηκαν», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Αμπντελμπασέτ Αμπού Μζερέικ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. 


Από το Σκάι

Παρασκευή, Απριλίου 15, 2011

Ερείπια και ανθρωπιστική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού

Χιλιάδες νεκρούς και οξυμένα πολιτικά πάθη -σε μία χώρα που μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα είχε βγει από ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο- άφησε η πρόσφατη διαμάχη ανάμεσα στον Λοράν Γκμπαγκμπό και τον Αλασάν Ουαταρά, διεκδικητών της προεδρίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που κλήθηκαν να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση περιέγραψαν την Πέμπτη με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για δεκάδες πτώματα στους δρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, Αμπιτζάν, εκτεταμένες λεηλασίες σε όλο το δυτικό τομέα της χώρας και αθρόες συλλήψεις.

«Πολλοί είναι οι τραυματίες και ασθενείς, που ακόμα δεν μπορούν να φθάσουν στο νοσοκομείο, λόγω της γενικής ανασφάλειας, ή επειδή στερούνται μεταφορικού μέσου. Τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι πλημμυρισμένα από ασθενείς, ενώ το προσωπικό και τα είδη ιατρικής περίθαλψης είναι σε έλλειψη» είπε ο υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού.

Η συνέχεια στο in.gr

Τελεσίγραφο στον Καντάφι από Ομπάμα, Σαρκοζί και Κάμερον

Την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις αμάχων, «επισφραγίζουν» με κοινό τους άρθρο οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Οι Μπαράκ Ομπάμα, Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθαρίζουν μέσω του Τύπου ότι οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας θα διαρκέσουν για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι.

Σε μία σπάνια κίνηση, οι τρεις ηγέτες υπογράφουν κοινό άρθρο που δημοσιεύεται στην Washington Post, τη Figaro και τους Times του Λονδίνου.

«Δεν τίθεται θέμα ανατροπής του Καντάφι διά της βίας. Αλλά είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι η Λιβύη έχει μέλλον με τον Καντάφι... Είναι αδιανόητο κάποιος που θέλησε να σφαγιάσει τον λαό του να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση» σημειώνουν.

Αναφέρουν, ακόμα, ότι οι κάτοικοι στη Μιζουράτα και την Ατζνταμπίγια εξακολουθούν «να υποφέρουν στα χέρια του Καντάφι».

Η συνέχεια στο in.gr

Η κόρη του Καντάφι στο πλευρό του μπαμπά

Η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αϊσά, δήλωσε ότι το να ζητείται από τον πατέρα της να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως επιμένει η διεθνής κοινότητα, είναι «μια προσβολή προς όλους του Λίβυους».

«Το να μιλούν για την αποχώρηση του Καντάφι αποτελεί μια ταπείνωση για όλους τους Λίβυους», τόνισε η ίδια από την κατοικία του πατέρα της στην Τρίπολη, ενώπιον εκατοντάδων νεαρών υποστηρικτών του καθεστώτος.

«Θέλετε να σκοτώσετε τον πατέρα μου με την πρόφαση ότι προστατεύετε τους αμάχους. Ποιοί είναι αυτοί οι άμαχοι; Είναι εκείνοι που διαθέτουν αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και RPG;», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η συνέχεια στο Σκάι

...Ενώ η Αλ Κάιντα λέει τα δικά της

Σε εξέγερση κατά του Μουάμαρ Καντάφι και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη καλεί τους μουσουλμάνους ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, το «νούμερο 2» στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, σε βίντεο που προφανώς είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από τη στρατιωτική επέμβαση του συνασπισμού στη χώρα αυτή.

Η παραγωγή του βίντεο, το οποίο διαρκεί μια ώρα και εννέα λεπτά, έγινε από την εταιρία παραγωγής της Αλ Κάιντα ας Σάχαμπ, αρμόδια για την επικοινωνία του τρομοκρατικού δικτύου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Η συνέχεια στο Σκάι

Πέμπτη, Απριλίου 14, 2011

Αλί και τρις Αλί για τον Άλι της Τυνησίας

Με δεκαοκτώ αδικήματα βαρύνεται ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που διατύπωσαν οι Αρχές της χώρας.

Συγκεκριμένα κατά του πρώην προέδρου διατυπώθηκαν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνωμοσία κατά του κράτους, και χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

Τριάντα τρία μέλη της οικογένειάς του έχουν συλληφθεί και κρατούνται ως ύποπτα για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Επιπλέον, έχει δοθεί η εντολή να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Συνολικά κατά του ίδιου του Μπεν Άλι, της οικογένειας του και των υπουργών του διατυπώθηκαν 44 κατηγορίες.

Μετά από την πολυήμερη εξέγερση στη χώρα τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπεν Άλι έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

Η συνέχεια στο in.gr

Αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη

Συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη, με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο να κάνει λόγο για νεκρούς αμάχους. Οι επιδρομές ξεκίνησαν λίγη ώρα αφότου το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, έως ότου τερματιστούν οι επιθέσεις κατά αμάχων. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι συνεχίζονται στη Μιζουράτα, με το καθεστώς εκτοξεύει ρουκέτες που πλήττουν αμάχους στην πόλη.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην Τρίπολη το απόγευμα της Πέμπτης. «Η Τρίπολη υφίσταται αεροπορικές επιδρομές. Υπάρχουν θάνατοι μεταξύ αμάχων» δήλωσε παρουσιαστής στο κρατικό Al-Libiya.

Ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters έκαναν λόγο για τέσσερις εκρήξεις και ανέφεραν ότι είδαν καπνό να υψώνεται από τα νοτιοανατολικά της πόλης. Νωρίτερα, ανταποκριτής του πρακτορείου είχε μεταδώσει η αντιαεροπορική άμυνα των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης άνοιξε σήμερα πυρ εναντίον πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην κεντρική Τρίπολη.

Η συνέχεια στο in.gr

Επίθεση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Ουγκάντα

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ουγκάντας, Κίζα Μπεσίγκιε, ο οποίος ήταν αντίπαλος του προέδρου Γιοουέρι Μουσέβενι στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα ότι χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της αύξησης στην τιμή των τροφίμων.
Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες κι εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ένα πλήθος 1.000 ατόμων - μεταξύ των οποίων και ο Μπεσίγκιε - που έκαναν πορεία προς το κέντρο της πρωτεύουσας Καμπάλα.
"Λίγη ώρα αφότου άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί χτυπήθηκα και υποψιάζομαι ότι επρόκειτο για πλαστική σφαίρα. Πονούσα πολύ και ο παράμεσός μου μάτωσε», είπε ο Μπεσίγκιε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Μπεσίγκιε μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καμπάλα για νοσηλεία.

Από την Καθημερινή

Χάρη σε πολιτικούς κρατουμένους από το βασιλιά του Μαρόκου

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ' έδωσε σήμερα χάρη σε 190 κρατούμενους, ανάμεσά τους και σε ισλαμιστές πολιτικούς κρατούμενους, σε απάντηση σε ένα υπόμνημα το οποίο του δόθηκε από το εθνικό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα.
Αυτή η χάρη αφορά μεταξύ άλλων και 6 γνωστούς μετριοπαθείς ισλαμιστές.
Ανάμεσά τους είναι και ο Μουστάφα Μοατάσιμ, επικεφαλής του κόμματος αλ Μπάντιλ αλ Χάνταρι το οποίο διαλύθηκε με κυβερνητικό διάταγμα τον Φεβρουάριο του 2008.
Αυτοί οι 6 ισλαμιστές είχαν καταδικαστεί στο πλαίσιο της υπόθεσης του βελγομαροκινού Αμπντελκαντέρ Μπελιράζ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διεύθυνε ένα εξτρεμιστικό δίκτυο στο οποίο ανήκαν 35 μέλη και τον Ιούλιο του 2010 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σπάταλοι και φονιάδες Μουμπάρακ και υιοί;

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του πρόκειται να παρουσιαστούν σε δικαστήριο του Καΐρου την Τρίτη 19 Απριλίου για ανάκριση, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Μουμπάρακ και οι γιοι του Γκαμάλ και Αλαά τέθηκαν με απόφαση των δικαστικών Αρχών υπό κράτηση διάρκειας 15 ημερών.

Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε ακόμη την κλήτευσή τους για τις κατηγορίες του θανάτου αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας.

Η συνέχεια στο in.gr

Θα παραμείνει στο Κατάρ ο Μούσα Κούσα

O Μούσα Κούσα, Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του Καντάφι, έχει αποφασίσει να μείνει προς το παρόν στο Κατάρ, λόγω των ανησυχιών για δίωξή του από τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λόκερμπι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Ο Κούσα έφθασε αεροπορικώς στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετά την αποσκίρτησή του από το καθεστώς.

Αρχικά πίστευε ότι θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στη νέα πολιτική κατάσταση της Λιβύης. Ωστόσο οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν τον εμπιστεύονται και οι χώρες της Δύσης ενδιαφέρονται για τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει ως πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών παρά για τη συνεργασία μαζί του.

Η συνέχεια στο Σκάι

Τα λένε Σαρκοζί και Κάμερον για τη Λιβύη

Συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη, είχε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ετοιμάζονται να συζητήσουν το θέμα την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ότι, πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Εξάλλου, την Τετάρτη συνήλθε στο Κατάρ η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία απαρτίζεται από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με επίκεντρο τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης στην κρίση.

Από το Σκάι

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες απεσταλμένος των αντικαθεστωτικών της Λιβύης προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης το αίτημα των ανταρτών για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, στον αγώνα τους κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Ειδικότερα, ο Μαχμούτ Τζιμπρίλ, πρόκειται να συναντηθεί το επόμενο διήμερο, με αξιωματούχους του Πενταγώνου, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ, την Τετάρτη. Ανάμεσα στις κρίσιμες επαφές, που θα έχει ο Λίβυος εκπρόσωπος των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι, συμπεριλαμβάνεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέϊμς Στάϊνμπεργκ

Η συνέχεια στο Σκάι

Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

Εκατοντάδες νεκροί στο Σουδάν απ' τις συγκρούσεις

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο σε συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, όπως προειδοποίησε ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ στην περιοχή, μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη με σχεδόν 94.000 εκτοπισμένους από την αρχή του έτους.

"Αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται όπως είδαμε τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης» δήλωσε η Λίσε Γκράντε, νούμερο 2 του ΟΗΕ και υπεύθυνη για ανθρωπιστικά θέματα στο Σουδάν, σε συνέντευξη Τύπου στην Τζούμπα.

Τον Μάρτιο διπλασιάστηκε ο αριθμός των εκτοπισμένων λόγω των βιαιοτήτων στην περιοχή και έφτασε τους 93.780, σημείωσε η αξιωματούχος.

Από το Σκάι

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη

Δύο δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν την Τετάρτη στην Τρίπολη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν αεροπλάνα πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη εναντίον της Μιζουράτα, της Αλ Αζιζίγια και της Σύρτης.

Η αιτία των εκρήξεων στην Τρίπολη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, όμως πιθανολογείται ότι πρόκειται για αεροπορικούς βομβαρδισμούς μιας και λίγο νωρίτερα μαρτυρίες αναφέρουν ότι άκουσαν αεροσκάφη να πετούν πάνω από την πόλη.

Δεν έχουν καθοριστεί οι στόχοι που επλήγησαν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Η συνέχεια εδώ

Περισσότερα λεφτά στους εξεγερμένους, αποφάσισαν στη Ντόχα

Η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη πρότεινε μια αυξημένη οικονομική βοήθεια για την εξέγερση κατά του Καντάφι, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι φάνηκαν διχασμένοι σχετικά με άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά την διάρκεια της διάσκεψης στο Κατάρ.
Η πρώτη σύνοδος της Ομάδας Επαφής άνοιξε στην Ντόχα υπό την κοινή προεδρία της Βρετανίας και του Κατάρ, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη, στις 19 Μαρτίου, της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ.
Λονδίνο και Παρίσι έκαναν έκκληση για πιο ρωμαλέα δράση της Συμμαχίας, όμως η Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε το ρόλο του υπερατλαντικού Οργανισμού που απηύθυνε έκκληση για πολιτική λύση, κυρίως την υλοποίηση μιας κατάπαυσης του πυρός.
Οι αντάρτες, επίσης, κάλεσαν το ΝΑΤΟ να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Λιβύης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντελατί Ομπέιντι, επισκέπτεται την Τετάρτη την Κύπρο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού.

«Η επίσκεψη γίνεται με δική του πρωτοβουλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μάλτα.

«Πρέπει να ακούσουμε τι έχει να πει» δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Η συνέχεια και περισσότερες ειδήσεις στο in.gr

Στη φυλακή και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στην Αίγυπτο

Η γενική εισαγγελία της Αιγύπτου διέταξε να τεθεί υπό κράτηση για 15 ημέρες ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Φάτχι Σόρουρ, ως μέρος μιας έρευνας σχετικά με κατηγορίες που τον βαρύνουν για δωροδοκία, ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές πηγές.
Ο Φάτχι Σόρουρ, ένα κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, κλητεύθηκε ενώπιον μιας ειδικής επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί για την διερεύνηση υποθέσεων παράνομων κερδών πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων.

Από την Καθημερινή

Εθνική ενότητα ζητούν οι ευρωπαίοι για την Ακτή του Ελαφαντοστού

Να προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανασυγκρότησης καλεί τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να στηρίξει έμπρακτα τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος Ουαταρά, που τη Δευτέρα εκτόπισε τελικά από την εξουσία, μετά από πολεμικές συγκρούσεις τεσσάρων μηνών, τον Λοράν Γκμπαγμπό, που αρνείτο να αποχωρήσει παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, έχει πλέον την ιστορική ευκαιρία να επουλώσει τα τραύματα από το βαθύ διχασμό στη χώρα του.

Η συνέχεια εδώ

Στο Αμπιτζάν παραμένει ο πρώην πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό παραμένει στην πρώην πρωτεύουσα Αμπιτζάν, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρά τις πληροφορίες για τη μεταφορά του εκτός της πόλης που είχαν δώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Παράλληλα, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουατάρα, ενισχύει τη θέση του και στο εσωτερικό: οι στρατηγοί που παρέμεναν πιστοί στον Λοράν Γκμπαγκμπό ορκίστηκαν πίστη στον Ουαταρά, ενώ ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ειρήνευση και αφοπλισμό των αντίπαλων παρατάξεων.

Η σύλληψη και παράδοση του Λοράν Γκμπαγκμπό τερμάτισε την πολύμηνη εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.

Η συνέχεια στο in.gr

Διεθνή αναγνώριση ελπίζουν να επιτύχουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη

Στην εξασφάλιση της διεθνούς αναγνώρισης ελπίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, στην Ντόχα και στην οποία θα συμμετάσχουν περί τις 20 χώρες, περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί.

Τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου θα παρουσιάσουν μία ρεαλιστική πολιτική πρόταση για την κρίση, δύο μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης στις 15 Φεβρουαρίου.

Το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της Ντόχα από αντιπροσωπεία υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επιδιώκει την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ.

«Θέλουμε μία ξεκάθαρη και επίσημη αναγνώριση εκ μέρους της Ουάσινγκτον», δήλωσε  ο Μαχμούντ Σαμάμ, μέλος της αντιπροσωπείας, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως από τη διάσκεψη θα προκύψει μία de facto διεθνής αναγνώριση.

Η συνέχεια στο in.gr

Στη στενή Μουμπάρακ και υιοί

Υπό κράτηση τέθηκαν τόσο ο Χόσνι Μουμπάρκ, όσο και οι δύο γιοι του Γκαμάλ και Αλαά, στο πλαίσιο της έρευνας για τους υπαίτιους των δολοφονιών διαδηλωτών τις ημέρες της εξέγερσης, αλλά και για θέματα διαφθοράς εις βάρος του κράτους. Την ίδια ώρα, αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του τέως προέδρου της Αιγύπτου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι παρά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και του επιτρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, ο δημόσιος κατήγορος διέταξε την κράτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και των γιων του για 15 ημέρες.

Οι Γκαμάλ και Αλαά κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών την περίοδο από τις 25 Ιανουαρίου ώς τις 11 Φεβρουαρίου όταν ο πατέρας τους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης.

Η συνέχεια στο in.gr

Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

Σφοδρές συγκρούσεις στο βόρειο Νταρφούρ

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ του σουδανικού στρατού και των ανταρτών στο Βόρειο Νταρφούρ αφήνοντας πολλά θύματα από αμφότερα τα στρατόπεδα, ανακοίνωσαν σήμερα τόσο ο στρατός, όσο και οι αντάρτες.
«Μία περίπολος του σουδανικού στρατού υπέστη επίθεση την Κυριακή από κοινά αποσπάσματα του Κινήματος για την Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM) και του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SLA) στο Βόρειο Νταρφούρ των ανταρτών Μίνι Μινάουϊ», δήλωσε ο Σαουάρμι Χάλεντ Σάαντ.
«Οι μάχες προκάλεσαν πολλά θύματα και τραυματίες από αμφότερες τις πλευρές, αλλά δεν διαθέτουμε άλλες λεπτομέρειες. Ο στρατός κατέστρεψε 10 από τα οχήματά τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Ανταλλαγές πυρών σε συνοικίες του Αμπιτζάν

Πυρά βαρέων όπλων ακούγονταν από τις συνοικίες Κοκοντί και Πλατό του Αμπιτζάν, δύο προπύργια του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.
«Υπήρξαν ανταλλαγές πυρών με βαρέα όπλα», λίγο πριν τις 12:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ένας κάτοικος του Πλατό, συνοικία στην οποία βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε έξω (από τα σπίτια μας)», δήλωσε ένας άλλος κάτοικος αυτής της συνοικίας.
«Σήμερα το πρωί είδα μία αυτοκινητοπομπή με πολλά 4x4: οι άνδρες του Σερίφ Ουσμάν (επικεφαλής των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά) μας είπαν ότι πάνε να διώξουν όλους τους ελεύθερους σκοπευτές από το Πλατό. Λίγη ώρα μετά άρχισαν δυνατές εκρήξεις», επεσήμανε μία νεαρή γυναίκα.
Στο Κοκοντί, συνοικία στην οποία βρίσκεται η επίσημη κατοικία του Γκμπαγκμπό, «έπειτα από σποραδικά πυρά ελαφρών όπλων που ακούγονταν το πρωί, ακούγαμε για πολλή ώρα να πέφτουν ρουκέτες και πυρά από όπλα μεγάλου διαμετρήματος», πρόσθεσε.

Από την Καθημερινή

Εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη έφτασαν στη Μάλτα

Πλεούμενο με περισσότερους από 110 πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες στη Λιβύη έφτασε σήμερα το πρωί στη Μάλτα, μεταφέροντας επίσης το πτώμα μιας γυναίκας που πέθανε στη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ ένα άλλο πλεούμενο που μετέφερε 250 Αφρικανούς έφτασε στη Σικελία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Στη Βαλέτα, οι αρχές της Μάλτας ανακοίνωσαν ότι παρείχαν βοήθεια με δύο από τα σκάφη περιπολίας της ακτοφυλακής σε μικρό πλεούμενο που βρισκόταν σχεδόν στα μέσα της διαδρομής μεταξύ της Μάλτας και της νήσου Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Το ξύλινο μικρό πλεούμενο, μήκους περίπου 15 μέτρων, εντοπίστηκε χθες το βράδυ από ιταλικό αλιευτικό, την ώρα που οι μετανάστες έκαιγαν ρούχα για να δημιουργήσουν καπνό και να γίνουν ορατοί.
Στην ομάδα των 116 μεταναστών, κυρίως από το Τσαντ και τη Σομαλία, περιλαμβάνονται 18 γυναίκες και 4 παιδιά.

Η συνέχεια εδώ

Και η Τουρκία παρουσιάζει ειρηνευτικό σχέδιο

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα λάβει μέρος αύριο Τετάρτη στην πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Τουρκία, έγινε γνωστό από τουρκική διπλωματική πηγή.
Ο κ. Νταβούτογλου θα εξηγήσει στους μετέχοντες στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη τον «οδικό χάρτη» που παρουσιάστηκε την τελευταία εβδομάδα για επίλυση του ζητήματος της Λιβύης, ανέφερε η ίδια διπλωματική πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σε νοσοκομείο ο Χόσνι Μουμπάρακ


Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο της πόλης Σαρμ ελ-Σέιχ, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την ασθένεια ή την κατάσταση του πρώην προέδρου, ο Μουμπάρακ νοσηλεύεται στο διεθνές νοσοκομείο του Σαρμ ελ-Σέιχ, στη χερσόνησο του Σινά. Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενισχυθεί.
Πηγή του νοσοκομείου είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές• το υπουργείο Υγείας αναμένεται σύντομα να εκδώσει μια ανακοίνωση για το θέμα.

Ξεκίνησε η ανάκριση του Χόσνι Μουμπάρακ

Άρχισε νωρίτερα η ανάκριση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ στην πόλη Ελ Τορ στην επαρχία του νότιου Σινά, δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο μια πηγή της αιγυπτιακής ασφάλειας.
Ο Μουμπάρακ έφτασε με ένα θωρακισμένο όχημα με τη συνοδεία υψηλής ασφάλειας από στρατιωτική μονάδα στο κτίριο όπου θα γινόταν η ανάκρισή του. Έγινε γνωστό ότι όλα τα γειτονικά κτίρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Η Δημοκρατία στην Αίγυπτο και άλλα ανέκδοτα

 

Η ποινή τριετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε από αιγυπτιακό στρατοδικείο σε μπλόγκερ που επέκρινε το στρατό υποδηλώνει ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας χαράσσει κόκκινες γραμμές στην ελευθερία της έκφρασης, καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Στην πρώτη δίκη μπλόγκερ στη μετά-Μουμπάρακ εποχή, το στρατοδικείο έκρινε ότι ο 25χρονος Μάικελ Ναμπίλ χρησιμοποίησε «απρεπή γλώσσα» και δυσφήμησε τον αιγυπτιακό στρατό μέσω των κειμένων του blog του (http:www.maikelnabil.com).

Η έκκλησή του για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας θεωρήθηκε ότι είναι πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αιγυπτιακή νεολαία.

Η συνέχεια εδώ

Πρώην συνεργάτης του Μουμπάρακ για πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα του διπλωμάτη καριέρας Μουσταφά Αλ Φίκι, πρώην συνεργάτη του έκπτωτου προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, για τη θέση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου σε αντικατάσταση του νυν επικεφαλής, επίσης Αιγύπτιου Αμρ Μούσα.

«Ο διπλωμάτης καριέρας Αλ Φίκι είναι ο πλέον κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στην ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου» ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Νάμπιλ Αλ Αράμπι.


Η συνέχεια στο in.gr

Σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού

Να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά τη σύλληψη του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό ζητά με διάγγελμά του ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Αλασάν Ουαταρά, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο αντίπαλός του θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

Σε ένα σύντομο διάγγελμα που πραγματοποίησε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου TCI, που τελεί υπό τον έλεγχό του, ο Ουαταρά, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η φυσική προστασία του Λοράν Γκμπαγκμπό και της οικογένειάς του.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής διερεύνησης της αλήθειας και συμφιλίωσης, που θα εξετάσει τις καταγγελίες για ακρότητες εις βάρος των πολιτών, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων και από τις δυο πλευρές.

Η συνέχεια στο in.gr

Του ΝΑΤΟ τα καμώματα, τα βλέπει ο Καντάφι και γελά

Την αποτελεσματικότητα του ρόλου του ΝΑΤΟ ως προς την προστασία των αμάχων της Λιβύης αμφισβητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία «δεν κάνει αρκετά» για την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Για την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών του ΝΑΤΟ κάνει λόγο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα, η λιβυκή τηλεόραση μεταδίδει ότι ΝΑΤΟϊκή αεροπρική επιδρομή προκάλεσε το θάνατο αμάχων και ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Κίκλα, νοτίως της πρωτεύουσας Τρίπολη. Δεν δόθηκαν στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων.

Η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της καλεί εκ νέου τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς να αποδεχθούν το σχέδιο εκεχειρίας. Οι εξεγερμένοι απέρριψαν τον «οδικό χάρτη» της Αφρικανικής Ένωσης, τονίζοντας ότι προτείνει απλώς μεταρρυθμίσεις σε ένα καθεστώς το οποίο επιθυμούν να τελειώσει.

Η συνέχεια εδώ

...Ενώ η Αφρικανική Ένωση τρώει πόρτα από τους αντικαθεστωτικούς

Οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη απέρριψαν το σχέδιο ειρήνευσης που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση, τονίζοντας ότι προτείνει απλώς μεταρρυθμίσεις σε ένα καθεστώς το οποίο επιθυμούν να τελειώσει.

«Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από την πολιτική σκηνή της χώρας και για το λόγο αυτό είναι παρωχημένη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του επαναστατικού συμβουλίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βεγγάζη.

Όπως υπογράμμισε άλλο μέλος του συμβουλίου, η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης προτείνει απλώς μεταρρυθμίσεις στο ήδη υπάρχον σύστημα «και για το λόγο αυτό απορρίπτεται. Δεν θα διαπραγματευτούμε το αίμα των μαρτύρων μας».

Η συνέχεια στο in.gr

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

Συνεχίζονται οι μάχες στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι από αέρος επιθέσεις του ΟΗΕ και της Γαλλίας με στόχο την προεδρική κατοικία του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν.

Την ίδια ώρα, ο αναγνωρισμένος από την διεθνή κοινότητα πρόεδρος της χώρας, Αλασάν Ουαταρά δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν προκειμένου να εξουδετερώσουν «τα βαρέα όπλα» του Γκμπαγκμπό.

Ένα τρίτο «κύμα» πυραύλων εναντίον της κατοικίας του Γκμπαγκμπό εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η επιχείρηση με στόχο το προεδρικό μέγαρο και στρατόπεδα είχε ξεκινήσει από το βράδυ.

Η συνέχεια στο in.gr

«Οδικό χάρτη» της Αφρικανικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός αποδέχθηκε ο Μ.Καντάφι

Αποδεκτό έκανε ο Μουαμάρ Καντάφι το σχέδιο εκεχειρίας της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος συναντήθηκε την Κυριακή στην Τρίπολη με τον Λίβυο ηγέτη μαζί με τους ομολόγους του της Μαυριτανίας, του Μάλι, της Δημοκρατίας του Κονγκό, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγκάντα. Ο «οδικός χάρτης» θα παρουσιαστεί και στους αντικαθεστωτικούς.

Στα πεδία των μαχών και ειδικά στην Ατζνταμπίγια, οι καθεστωτικές δυνάμεις ανάγκασαν τους αντάρτες να οπισθοχωρήσουν έπειτα από σφοδρότατες συγκρούσεις. Το ΝΑΤΟ, δε, υποστηρίζει ότι στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών καταστράφηκαν τουλάχιστον 25 άρματα μάχης των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασαν οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, το άνοιγμα διόδων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Καντάφι και αντικαθεστωτικών.

Η συνέχεια στο in.gr

Συνέλαβαν τον αδελφό του Μπεν Άλι στην Τυνησία

Οι αρχές ασφαλείας της Τυνησίας έχουν συλλάβει τον αδερφό του έκπτωτου προέδρου της χώρας Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλι, όπως μετέδωσε χθες Κυριακή το πρακτορείο TAP.

Επικαλούμενο τον τυνήσιο υπουργό Εσωτερικών το TAP μετέδωσε ότι ο Σλαχ Μπεν Άλι συνελήφθη την Κυριακή το βράδυ στην πόλη Σούσα, νότια της πρωτεύουσας Τύνιδας.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Σούσας συνέλαβαν τον Σλαχ Μπεν Αλι, αδερφό του πρώην προέδρου, σε ένα σπίτι στη Σούσα γύρω στις 18:30 σήμερα», μετέδωσε το TAP, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Έπειτα από 23 χρόνια στην εξουσία ο Μπεν Αλι αναγκάστηκε να αποχωρήσει στις 14 Ιανουαρίου μετά το κύμα διαδηλώσεων που σημειώθηκε στη χώρα και κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία. Πολλά μέλη της οικογένειάς του καθώς και στενοί του συνεργάτες, αλλά και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας κρατήθηκαν για μικρά χρονικά διαστήματα μετά την αποχώρησή του.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας διόρισε νέα κυβέρνηση στις 7 Μαρτίου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 112 ανθρώπων που πρόσκεινται στον Μπεν Αλι εν αναμομή δικαστικών ερευνών.

Από την Καθημερινή

Κυριακή, Απριλίου 10, 2011

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη

Εξακολουθούν να μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Ατζνταμπίγια μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Gaddafi και των αντικαθεστωτικών, όπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον 5 αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών ανταλλαγών πυροβολισμών λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη αυτή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των επαναστατικών δυνάμεων, 30 άτομα έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους στην πόλη Μιζράτα, όπου επίσης σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις.

Οι πληροφορίες που έρχονται για την κατάσταση στη Μιζράτα, είναι πάντως, συγκεχυμένες. Οι αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για σκληρές μάχες και απόκρουση επιθέσεων των δυνάμεων Καντάφι, ωστόσο, το καθεστώς μέσω των μέσων επικοινωνίας κάνει λόγο για έλεγχο της πόλης από τον στρατό του καθεστώτος.

Η συνέχεια στον Φιλελεύθερο

Αθώα περιστερά ο Μουμπάρακ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά αποπομπή του από την εξουσία στις 11 Φεβρουάριου ο Χόσνι Μουμπάρακ μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αrabiya υποστήριξε ότι έχει μόνο έναν λογαριασμό και αυτό σε αιγυπτιακή τράπεζα απατώντας σε ερώτηση για το πάγωμα των λογαριασμών του στο εξωτερικό.

Υποστήριξε ότι θα συνεργαστεί με τον γενικό εισαγγελέα στην έρευνα που διενεργείται για τις κατηγορίες περί διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού του, τονίζοντας ωστόσο ότι διατηρεί το δικαίωμα του να στραφεί νομικά κατά όσων τον κατηγόρησαν άδικα όταν αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια όπως επεσήμανε.

Μιλώντας από την κατοικία του στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ Ελ Σειχ επέμεινε ότι δεν απεπέμφθη από την εξουσία αλλά ότι αποχώρησε για το καλό της χώρας.

Από το Σκάι