Τουλάχιστον 846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ' αυτόν (365) που ανέφεραν ώς τώρα τα επίσημα στοιχεία.
Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου -αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος στην Τυνησία- και διήρκεσαν περίπου τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, ανακρίθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν.
Η συνέχεια στο in.gr
Ενώ η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς Μουμπάρακ για βασανιστήρια
Μία νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρεται στις κακοποιήσεις που σημειώνονταν επί πολλά χρόνια στις αιγυπτιακές φυλακές.
«Τώρα είναι η ώρα για θεμελιώδεις αλλαγές», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. «Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα από τις αρχές ώστε όσοι είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρεθούν υπόλογοι».
Ο θάνατος του Χάλεντ Σαΐντ, ενός 28χρονου ακτιβιστή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία τον Ιούνιο, προκάλεσε την κινητοποίηση χιλιάδων χρηστών του ίντερνετ και κατέληξε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση από την εξουσία του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Η συνέχεια στο Σκάι
Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την εξέγερση στην Αίγυπτο
Ετικέτες
αίγυπτος,
αφρική,
βασανιστήρια,
εξέγερση,
θύματα,
κακοποιήσεις,
νεκροί
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου