Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

Κίνδυνο για «πόλεμο διαρκείας» στη Λιβύη βλέπει η Γαλλία

Το ενδεχόμενο οι επεμβάσεις των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη να εξελιχθούν σε επιχείρηση διαρκείας θεωρεί πιθανό το Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας -που είχε καλέσει για ένα νέο, «διευρυμένο», ψήφισμα του ΟΗΕ- να δηλώνει πως η πολυπλοκότητα της κατάστασης δείχνει πως ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς. Νέοι βομβαρδισμοί κατά θέσεων των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα, «καταφύγιο» στον Καντάφι φέρεται να αναζητά η Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ υποστήριξε πως «επειδή ο Λίβυος ηγέτης δεν είναι προβλέψιμος, υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πόλεμος αυτός να διαρκέσει», δίνοντας για πρώτη φορά το γαλλικό στίγμα των εκτιμήσεων για το χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.

Σχετικά με το εάν η Γαλλία έχει τα μέσα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί -εκτός από τη Λιβύη, γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν και στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Αφγανιστάν- ο Λονγκέ απάντησε θετικά.

Η συνέχεια στο in.gr

"Δεν ενισχύουμε τον Καντάφι", λέει το Τσαντ

 Στη διάψευση των καταγγελιών που διατύπωσαν λίβυοι εξεγερμένοι, σύμφωνα με τους οποίους αξιωματικοί και στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Τσαντ μάχονται μαζί με τις δυνάμεις του Καντάφι προέβη το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ.

Ο Μούσα Φάκι Μαχμάτ, μιλώντας σε διπλωματικούς απεσταλμένους στην πρωτεύουσα της χώρας της κεντρικής Αφρικής, είπε ότι οι πληροφορίες που περιέχει μια έκθεση του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου η οποία παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τις οποίες στελέχη του στρατού του Τσαντ βρίσκονται στη Λιβύη είναι αναληθείς.

Η συνέχεια στο Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια: