Το πρώτο τους πετρέλαιο ετοιμάζονται να εξαγάγουν οι αντικαθεστωτικοί, με άδεια του ΝΑΤΟ, έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που πλέον αποκρούει κάθε διαπραγματευτική επαφή με το καθεστώς Καντάφι) και από πριν δεδηλωμένη μεσολάβηση του Κατάρ, ενώ οι εξεγερμένοι μαχητές έσπασαν πάλι τις γραμμές τους στην Μπρέγκα και οι σύμμαχοι, που συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, δηλώνουν ως «πρώτη προτεραιότητα» τη μαρτυρική Μισράτα.
Στον τερματικό σταθμό πετρελαιοειδών Μάρσα ελ Χαρίγκα κοντά στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, έχει ήδη καταπλεύσει για να φορτώσει το ελληνικής πλοιοκτησίας και με σημαία Λιβερίας τάνκερ «Equator». Οι εκεί εγκαταστάσεις ανήκουν στη λιβυκή κρατική εταιρεία Arabial Gulf Oil Company (AGOCO) η οποία από την αρχή της εξέγερσης έχει περάσει στον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
Με δεδομένο ότι η εδρεύουσα στην Αθήνα πλοιοκτήτρια εταιρεία Dynacom Management απέφυγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο, από τις αναφορές της εδρεύουσας στο Λονδίνο ναυτικής επιθεώρησης Lloyd's List προήλθε η πληροφόρηση ότι το πλοίο θα φορτώσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου, με πλέον πιθανό ναύλο για την Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, η αξία του φτάνει περίπου τα 100 εκατομμύρια δολάρια (70,59 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με τη Μισέλ Γουίες Μπόκμαν της Lloyd's List, «πρόκειται για ένδειξη ότι η Λιβύη είναι ανοιχτή στο διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία, κάτι που θα στείλει ένα μήνυμα και σε άλλους ιδιοκτήτες πετρελαιοφόρων».
Η συνέχεια στην ΕλευθεροτυπίαΟ καλύτερος πελάτης των εμπόρων όπλων ο Καντάφι
Αναμφίβολα ο καλύτερος πελάτης! Η Λιβύη, με το που τερματίστηκε το εναντίον της εμπάργκο όπλων, έγινε ο καλύτερος πελάτης, φιλοξενώντας και διεθνείς εκθέσεις όπλων, ενώ τώρα παραμένει η καλύτερη έκθεση για εμπόρους όπλων, τα προϊόντα των οποίων δοκιμάζονται στο λιβυκό πεδίο μάχης.
Αυτές οι δοκιμές στη μάχη, ο πόλεμος, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει μια εταιρεία που ενδιαφέρεται να πουλήσει όπλα. Το παράδοξο, επισημαίνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρηνευτικών Ερευνών (SIPRI) της Στοκχόλμης, είναι ότι αυτοί που έσπευδαν να πουλήσουν πάσης φύσεως όπλα στον Καντάφι είναι οι πρώτοι που έσπευσαν να τον χτυπήσουν, ακριβώς με τα όπλα που ήθελαν να του πουλήσουν. Με διαφορά μόλις μερικών εβδομάδων, αναφέρει έκθεση του γνωστού σουηδικού ινστιτούτου, η οποία επισημαίνει πόσο γρήγορα ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν από τη διεθνή κοινότητα οι αποφάσεις για τη Λιβύη, σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε και η Βιρμανία, για τις οποίες το 2007 και το 2008 το Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε κυρώσεις μπόρεσε να αποφασίσει, με τις αντιρρήσεις Κίνας και Ρωσίας.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου