Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

Προελαύνουν στη Μιζουράτα οι δυνάμεις του Καντάφι


Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων που έχει απομείνει στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει περικυκλωθεί και δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι για εβδομάδες. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στις μάχες στην πόλη αυτή.

«Ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται, με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού. Αυτό είναι φανερά τρομοκρατία. Ο βομβαρδισμός έχει στόχο κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απώλειες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος, ο οποίος κατονομάστηκε ως Τζεμάλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό της Μιζουράτα και της περιοχής του λιμανιού της.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Η κρίση στη Λιβύη κάνει καλό στην Αλ Κάιντα...

Η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη για να αποκτήσει όπλα, μεταξύ των οποίων και πυραύλους εδάφους-αέρος και να τα μεταφέρει σε ένα κρησφύγετό της στο βόρειο Μάλι, υποστήριξε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλγερίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από οκτώ φορτηγάκια μάρκας Toyota αναχώρησε από την ανατολική Λιβύη, πέρασε τα σύνορα με το Τσαντ, μπήκε στο Νίγηρα και από εκεί έφτασε στο βόρειο Μάλι όπου τις τελευταίας ημέρες παρέδωσε ένα φορτίο με όπλα. Στον οπλισμό αυτό περιλαμβάνονταν αντιαρματικές ρουκέτες ρωσικής κατασκευής RPG-7, πολυβόλα και όπλα καλάσνικοφ, εκρηκτικά και πυρομαχικά.

Όπως είπε ο Αλγερινός αξιωματούχος, έχει πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM) έχει αποκτήσει μέσω Λιβύης αντιαεροπορικά φορητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Strela.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Στο Κατάρ η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη

Η διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο κ. Χέιγκ σημείωσε ακόμη ότι θα ενθαρρύνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα να συνεργαστεί με τις αρχές για την διερεύνηση της βομβιστικής επίθεσης του Λόκερμπι του 1998.

«Η πρώτη συνάντηση της ομάδας επαφής για την Λιβύη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ και θα συμμετάσχω» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.

Η συνάντηση αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση του έργου «που ξεκινήσαμε στην διάσκεψη του Λονδίνου, την προηγούμενη Τρίτη, κατά την διάρκεια της οποίας αυτή η ομάδα δεσμεύθηκε επίσημα στον σκοπό της διατήρησης της διεθνούς συνοχής και της συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού χωρών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Λιβύη» πρόσθεσε.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: