Παρασκευή, Απριλίου 01, 2011

Ενας άντρας που ουρλιάζει


Πέρα από τις εμπορικές ταινίες, που έχει άφθονες φέτος το 12ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, υπάρχουν και οι καλλιτεχνικές, που αξίζουν την προσοχή μας.

Μια ταινία με βάθος και ψυχή είναι το «Ενας άντρας που ουρλιάζει» του 45χρονου Μαχάματ-Σάλεχ Χαρούν από το Τσαντ (6 Απριλίου, «Αττικόν», 6.30 μ.μ.). Κέρδισε πέρυσι στις Κάνες το Βραβείο της Επιτροπής, το πρώτο που πήρε το Τσαντ στην ιστορία του θεσμού. Εκεί συναντήσαμε τον σκηνοθέτη και μας μίλησε για την ταινία του, μια «αλληγορία πάνω στην αφρικανική πραγματικότητα που σπαράσσεται από τους εμφυλίους πολέμους».

Μέσα σε ένα σκηνικό, που ο πόλεμος παραμονεύει στη γωνία, εκτυλίσσεται η ιστορία. Ο 60χρονος Ανταμ, πρώην πρωταθλητής κολύμβησης, είναι επιθεωρητής της πισίνας ενός ξενοδοχείου. Οταν αλλάζει διεύθυνση και περνάει στα χέρια μιας ομάδας Κινέζων («η Κίνα είναι πλέον παρούσα στην αγορά της Αφρικής», λέει ο σκηνοθέτης), εξαναγκάζεται να παραχωρήσει τη θέση του στο γιο του. Το Τσαντ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου, με τους επαναστάτες να επιτίθενται στην κυβέρνηση, που ζητεί από τους πολίτες υποστήριξη. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει ο Ανταμ είναι το γιο του ως στρατιώτη...

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: